Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Eenvoudige tips voor waterbesparing in de tuin.

Eenvoudige tips voor waterbesparing in de tuin.
Omschrijving

In dit artikel zijn een aantal simpele methoden voor waterbesparing in de tuin op een rijtje gezet. Je leert hoe je efficiënter met water omgaat en water slim hergebruikt. Zo ben je duurzaam bezig en komt je tuin toch niets tekort. Per jaar gebruiken we per persoon honderden liters drinkwater voor de tuin. Hier kunnen we makkelijk op besparen. Dat scheelt geld, maar is vooral goed voor het milieu. Want grondwater oppompen, zuiveren en vervoeren kost veel energie. Ook droogt door het oppompen de natuur uit. Natuurlijk heeft je tuin wel water nodig. Aan de hand van deze tips kun je waterbesparing voor jouw tuin op een makkelijke manier toepassen en de tuin duurzaam van water voorzien.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Kies een handig moment om water te geven

Je kunt planten het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds water geven. Het is dan minder warm, waardoor de plant meer tijd heeft om het water op te nemen voor het verdampt.
Slakken houden van vocht. Als je last hebt van slakken kun je daarom beter ’s ochtends water geven. De grond is dan tegen de avond, als slakken actief worden, weer opgedroogd.

2. Geef minder vaak water

Eén of twee keer per week water geven en sproeien is genoeg. Als je planten vaker water geeft, worden ze ‘lui’. Hun wortels groeien dan niet door, omdat ze toch al genoeg krijgen. Geef je één keer per week water, dan groeien hun wortels dieper door om water te vinden. Dankzij die lange wortels kunnen ze weer beter tegen droogte.
Bij hittegolven kan het nodig zijn om planten vaker water te geven, mits er geen sproeiverbod geldt. Let goed op signalen van uitdroging, zoals slap hangende bladeren.
Gras is een sterk gewas en kan goed tegen droogte. Het is genoeg om alleen de gele, uitgedroogde plekken water te geven. Zo zorg je voor veel waterbesparing en het scheelt een hoop moeite. Zodra het weer regent herstelt het gazon zich vanzelf.

3. Gebruik voor planten een gieter

Een sproeisysteem is prima voor een gazon, maar minder geschikt voor planten. Het water blijft vaak liggen op de bladeren. Met een gieter kun je zorgen dat het water direct bij de wortels terechtkomt.

4. Vang douchewater en kraanwater op

Meestal duurt het even voor een douche op temperatuur is. Zet een emmer onder de douchestraal terwijl je hem laat lopen. Zo verzamel je per dag al snel een paar liter voor de tuin. Een flinke waterbesparing! Je kunt ook een bakje in de wasbak zetten en het water opvangen dat je gebruikt voor het afspoelen van je handen of vaat.

5. Plaats een regenton

Koop een regenton op internet of in een tuincentrum en sluit deze aan op een regenpijp. Zo krijg je gratis water, zonder dat je het milieu belast. Regenwater is ook nog eens beter voor je planten, omdat het minder kalk en mineralen bevat dan kraanwater. Binnenplanten kun je er ook goed water mee geven.
Omdat regenwater geen kalk bevat is het ook geschikt om je ramen of auto streeploos mee te wassen.

6. Bedek de bodem met mulch

Bij mulchen bedek je de bodem rondom planten met organisch materiaal. Dit kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Het water in de bodem verdampt minder snel als je het bedekt met een laagje mulch. Mulch is gemaakt van tuinafval, bijvoorbeeld van houtsnippers, bladeren of gemaaid gras. Er zijn ook speciale grasmaaiers met een mulchkit of mulchplug. Neem je liever kant-en-klare mulch? Dan kun je er boomschors of cacaodoppen voor gebruiken.

7. Meng compost door de grond

Heb je een kleigrond of zandgrond? Schep er dan wat compost doorheen. In kleigrond zorgt compost voor een lossere structuur, waardoor plantenwortels dieper kunnen groeien. In zandgrond zorgt compost ervoor dat de grond het water beter vasthoudt, waardoor planten meer tijd krijgen om het op te nemen. Je kunt compost door de bovenlaag van de grond scheppen, of een laagje over je tuin strooien.

8. Deel je tuin slim in

Je waterverbruik dring je eenvoudig terug door je tuin slim in te richten. Neem vooral planten en grassoorten die goed tegen droogte kunnen. Dorstige planten, zoals planten met grote bladeren, kun je het beste in de schaduw zetten. Zo verdampen ze minder snel water.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!