1. Waarom zou je egels voeren?
Egels hebben steeds meer moeite met het vinden van voedsel. Dit komt onder meer doordat er minder insecten zijn en we vaker last hebben van lange periodes van droogte. Door het geven van water en/of voer, kun je egels dus helpen en bijdragen aan het verbeteren van de egelstand.
De helft van alle egels is gedurende de afgelopen 10 jaar helaas verdwenen.
2. Hoe moet je egels voeren?
Je kunt een egel voeren door water neer te zetten en voor egels GESCHIKT eten (zie stap 3). Egels drinken veel. Zet daarom altijd meerdere ONDIEPE schaaltjes met vers water neer op een beschutte plek in je tuin, zodat ze voldoende kunnen drinken. Vooral in de zomermaanden is dit belangrijk.
Zorg ervoor dat je het voer in een speciaal egelvoerhuis plaatst. Dit voorkomt dat andere dieren, zoals katten, het opeten. Meer hierover lees je verderop.
3. Wat mag je egels te eten geven?
Water is het belangrijkst voor egels. Naast water kun je ze eventueel wat te eten geven. Het is het best als egels het van nature in de tuin aanwezige voedsel kunnen eten (zoals insecten, wormen en slakken). Je kunt de egel zonodig bijvoeren met:
- Compleet honden- of kattenvoer, zoals kleine droge brokjes of natvoer. Let goed op het vleesgehalte. Hoe hoger dit is, hoe beter. Brokjes zijn beter dan natvoer, omdat dit minder snel bederft.
- Belangrijk: geef GEEN insecten kattenvoer, dit kan helaas de organen aantasten en dodelijk zijn.
- Gekookt mager vlees mag wel, zoals af en toe een stukje kippenborst. Geef dit echter niet te vaak.
- Anders dan dat je zou denken, is speciaal egelvoer in het merendeel van de gevallen NIET geschikt. Het bevat helaas veel ingrediënten die juist niet goed zijn voor egels.
Meer informatie over het egelvriendelijk maken van je tuin, lees je
hier.
4. Wat mag je egels NIET te eten geven?
Er zijn enkele voedingsmiddelen die je egels beter niet kunt geven omdat ze schadelijk kunnen zijn voor hun gezondheid. Deze voedingsmiddelen bevatten bijvoorbeeld teveel calcium of fosfor, teveel suiker, vetten of zout. Ze zijn slecht verteerbaar of hebben een lage voedingswaarde.
Het is dus belangrijk om je hieraan te houden en egels het volgende NIET te voeren:
- Melk en melkproducten! Geef een egel NOOIT een bakje melk te drinken. Egels zijn lactose-intolerant en kunnen daardoor ernstige diarree van melkproducten krijgen.
- Hetzelfde geldt voor kaas. Voer ook dit niet aan ze.
- Pinda’s en pindakaas. Egels kunnen hier niet goed tegen.
- Rozijnen of gedroogd fruit. Gedroogd fruit is niet goed voor ze.
- Insecten uit de winkel (zoals sprinkhanen en meelwormen). Zowel levende als gedroogde insecten uit de winkel zijn NIET geschikt als voer voor de egel.
- En natuurlijk geen snoep en junkfood. Snoep, chips en andere junkfood zijn te calorierijk en bevatten teveel suiker, vetten en zout.
Twijfel je over wat wel of niet mag? Neem dan contact op met de
Egelbescherming.
Plantaardig voedsel kunnen egels niet eten, omdat ze geen blindedarm hebben.
Egels komen af op vuilnis. Laat daarom geen vuilniszakken buiten staan. Naast dat ze slechte voedingsmiddelen eruit eten, kunnen egels verstrikt raken in de verpakkingen in het vuilnis.
5. Hoe kun je het voer het beste aanbieden?
Je kunt het voer op een ondiep schaaltje of los in de tuin leggen. Om te voorkomen dat andere dieren (zoals katten) het voer opeten, kun je een geschikt egelvoerhuis kopen of zelf maken.
Hoe je simpel een egelvoerhuis maakt, leer je
hier.
Zet het eten nooit in een egelhuis dat ook wordt gebruikt als plek voor de egels om in te slapen!
6. Waarop moet je letten bij het neerzetten van een egel voerhuis?
Houd er bij een egelvoerhuis rekening mee dat:
- Een plastic voerbak / voerhuis in de zomermaanden zeer heet kan worden. Plaats deze dus altijd in de schaduw en op een koele plek in de tuin. Of neem een houten voederhuis.
- Het eten in een voerbak snel bederft. Geef vooral in de warme zomermaanden dus alleen droogvoer, zoals kattenbrokjes, en ververs dit dagelijks.
7. Maak het egel voerhuis altijd goed schoon!
Wat voor type voerhuis je ook gebruikt (hout of plastic), zorg ervoor dat je de voerplek iedere dag schoonmaakt - helemaal tijdens warme zomermaanden. Het lijkt veel, maar hiermee voorkom je bacteriële infecties of andere ziekten. Tijdens warme dagen is dit enorm belangrijk. Reinig ook eventuele losse voederschaaltjes in je tuin dus zorgvuldig.