Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe voorkom je mieren in je tuin? Nuttige tips

Hoe voorkom je mieren in je tuin? Nuttige tips
Omschrijving

Heb je last van mieren in je tuin, rondom je huis of bij je vakantiehuisje? In dit artikel worden nuttige tips gegeven om mieren in je tuin te voorkomen. Je leest hoe je mieren kunt weghouden, waar mieren op afkomen en waarop je moet letten voor een miervrije tuin. Er zijn verschillende planten en bloemen tegen mieren, die effectief kunnen werken. Ook deze worden besproken. Daarnaast wordt uitgelegd waarom mieren op planten zoals pioenrozen of klimop zitten.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Stoffer en blik
 • Schoonmaakmiddelen
 • Afdekfolie
 • Sterk geurende planten zoals:
 • Afrikaantjes
 • Goudsbloem
 • Lavendel
 • Rozemarijn
 • Optioneel:
 • Aaltjes - Bol.com

1. Waar zijn mieren goed voor?

Mieren zijn nuttig omdat ze insecten vangen en dode insecten opruimen. Je ziet ze vaak met dode insecten op hun rug rondlopen, om deze mee te nemen naar hun nest. Mieren verspreiden daarnaast zaden en zijn voedsel voor een aantal soorten vogels. Wanneer je geen last van ze ervaart, hoef je ze dan ook zeker niet te bestrijden. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem.

2. Mieren op planten

Mieren op planten in je tuin kan verschillende redenen hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is luizen. Zitten er bladluizen of bijvoorbeeld schildluizen op je tuinplant, dan komen mieren hier op af. De luizen produceren namelijk een suikerachtige vloeistof wat als voedsel voor ze dient. Op planten als rozenstruiken en klimop bijvoorbeeld, kom je door bladluizen regelmatig mieren tegen.
Zorg dus ervoor dat je bladluizen direct bestrijdt als een plant hierdoor is aangetast.

3. Waarom zitten mieren op pioenrozen?

Mieren op pioenrozen is een ander verhaal. Pioenrozen geven zowel een bepaalde stof als een suikerachtig nectar af, wat aantrekkelijk is voor mieren en waarmee ze zich voeden. Kunnen mieren op pioenrozen kwaad? Nee, je kunt ze gewoon laten zitten. Als de knoppen zich openen verdwijnt de nectar en zullen de mieren op een natuurlijke manier de pioenroos weer verlaten.

4. Hoe voorkom je mieren in je tuin?

Om een mierenplaag in je tuin te voorkomen kun je verschillende maatregelen nemen. Door hier goed op te letten, voorkom je dat mieren de weg naar je terras, tuin en eettafel weten te vinden. In de volgende stappen lees je hoe je mieren kunt weghouden en wat deze kleine beestjes afschrikt.

5. Tuin schoonhouden van plantenresten en overig afval

 • Houd je tuin schoon. Mieren komen af op afval of resten. Dit kunnen plantenresten, dierlijke resten of etensresten zijn. Laat deze resten dus nooit achter in je tuin.
 • Gooi plantenafval, zoals takken en bladeren van het snoeien, tijdens de zomermaanden meteen weg in de afvalcontainer.

6. Kruimels opruimen en eten afdekken

 • Eet je aan de tuintafel? Maak deze schoon na gebruik en voorkom dat je kruimels of andere etensresten zo van tafel op het terras veegt. Iedere kruimel is voor een mier een eetfestijn.
 • Houd afvalcontainers goed afgesloten en voorkom dat mieren bij etensresten kunnen komen. Laat eten dus nooit onbedekt op tafel staan tijdens de zomermaanden.
Mieren houden enorm van zoet. Dus laat nooit zoete dingen in je tuin liggen zoals een klodder jam of zelfs maar een paar koekkruimels.

7. Gazon kort houden

Houd het gazon kort. Mieren houden van drie dingen: eten, water en beschutting. Tussen hoog gras vinden ze heerlijke beschutting. Door het gras kort te houden vinden mieren hier geen beschutting meer en zullen ze een andere plek zoeken.
Zet in het voorjaar aaltjes uit in je gazon om te voorkomen dat mieren zich hier zullen nestelen! Meer over het bestrijden van mieren in je gazon met aaltjes, lees je hier.

8. Mierenwerende planten kiezen

Mieren hebben een hekel aan sterke geuren. Sterk geurende planten in je tuin kunnen helpen bij het weghouden van mieren. Zet ze bijvoorbeeld in potten op een terras of plant ze op een plek waar mieren graag nestelen. Heb je last van mieren bij een vakantiehuisje? Zet ook daar mierenwerende planten neer rondom de gevel of bij een tuindeur. Alles over het op een natuurlijke manier bestrijden van een mierenplaag in of rondom huis, lees je in dit artikel.

9. Welke planten en bloemen werken tegen mieren?

Sterk geurende planten kunnen helpen bij het voorkomen of bestrijden van mieren. Planten en bloemen met een sterke geur die effectief zouden werken, zijn:
 • Afrikaantjes
 • Goudsbloem
 • Jasmijn
 • Lavendel
Heb je last van mieren op je balkon? Dan kan het neerzetten van deze bloemen ook uitkomst bieden. Kruidenplanten als bieslook en rozemarijn worden ook wel genoemd; dan heb je naast een mierenbestrijder ook gelijk een eetbare plant!
Slakken, kevers en rupsen zijn natuurlijke bestrijders van mieren. Deze kleine dieren eten ze namelijk op! Maak je tuin dus insect- en diervriendelijk voor ze, bijvoorbeeld met de juiste beplanting.

10. Mieren in een bloempot: voorkomen en verwijderen

Het voorkomen van mieren in een bloempot is lastig, een bloempot is namelijk ideale huisvesting voor mieren. Het komt dus met regelmaat voor dat ze er een nest in bouwen. Heb je vaste potten waar de mieren jaarlijks terugkomen? Overweeg dan om in het voorjaar een paar aaltjes in de aarde te stoppen. Dit zijn natuurlijke vijanden van mieren en schrikken de mieren af. Aaltjes kun je bijvoorbeeld hier bestellen bij Bol.com of kopen bij een tuincentrum.
Er zijn ook nog een aantal andere manieren om mieren te bestrijden in een bloempot, zoals in de pot van een olijfboom of andere buitenplant. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door natuurlijke, mierenwerende middelen bij de plant in de bloempot te leggen. Alles daarover lees je in het artikel over het bestrijden van mieren in je tuin.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!