1. Waar komen mieren op af in de tuin?
Mieren houden enorm van beschutting en zijn met name te vinden onder tegels, in zandhopen of in het gazon. Ook komen ze af op planten waar bladluizen op zitten of op zachte fruitsoorten, zoals in een moestuin. Bepaalde plantensoorten halen voordeel uit het ‘samenwerken’ met mieren. Zij lokken mieren met een zoete afscheiding.
Het weer is daarnaast ook van invloed op de komst van mieren. Hoe warmer het is, hoe actiever de mieren worden. In de winter zul je ze nauwelijks zien, omdat ze dan een winterslaap houden.
Het bestrijden van mieren is niet altijd nodig. Doe dit dus alleen als je er last van hebt, ze vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem.
Heb je mieren op een pioenroos? Ook dit kan geen kwaad. Mieren komen af op deze plant als de rozen nog in de knop zitten. Ze verdwijnen vanzelf weer.
2. Welke natuurlijke middelen helpen tegen mieren?
Een diervriendelijke methode is het gebruik van krijt of babypoeder. Babypoeder en krijt(poeder) bevatten talkpoeder, een natuurlijk middel waar mieren niet tegen kunnen. Strooi het poeder op de looproutes van de mieren en ze zullen daar niet meer lopen. Herhaal het strooien als het geregend heeft.
Andere middelen waar mieren niet tegen kunnen zijn:
- Komkommer of komkommerschillen;
- Koffiedik;
- Knoflookpoeder of verse, gekneusde knoflook.
Mieren hebben een hekel aan deze geuren. Door een barrière van komkommer of komkommerschillen, koffiedik of knoflookpoeder op hun route naar het nest te maken, breng je de mier in de war. Mieren volgen namelijk zelf aangelegde geursporen en door deze te verstoren, zullen ze hun vaste routes kwijtraken en weggaan.
Het is aan te raden om deze methode gedurende een langere periode te herhalen. Ververs de middelen dagelijks om ze ook echt effectief te laten werken.
Houd ook rekening met het bestrijden van bladluizen en het schoonhouden van de tuin. Lees hiervoor de tips:
mieren in je tuin voorkomen.
3. Mieren bestrijden in een moestuin
Heb je last van mieren in je moestuin? Je kunt deze natuurlijke middelen daar ook gebruiken. Combineer ze in de moestuin met bijvoorbeeld het neerzetten van de eerder aangegeven sterk geurende planten. Of laat een aantal kippen los, dan ben je de mieren ook snel kwijt. Mieren zijn voor een kip namelijk voedsel.
4. Hoe kun je mieren bestrijden onder tegels?
Het effectief weghouden van mieren onder tegels kan een uitdaging zijn. Voor het bestrijden van mieren onder je terras, kun je het volgende proberen:
- Veeg het zand uit de gaten regelmatig terug;
- Maak de tegels schoon om geursporen die de mieren verspreiden, te verwijderen;
- Maak daarna strepen van krijt om de ingangen heen en stop wat lavendel in de gaatjes;
- Leg eerder genoemde (sterk geurende) middelen op de looproutes naar de ingangen van het nest. Zo zul je de vaste routes die de mieren bewandelen, verstoren.
Als je dit een tijdje volhoudt dan heb je goede kans dat de mieren met hun nest naar een andere plek verhuizen.
Werken al deze oplossingen niet? Als alternatief kun je ook een omgekeerde bloempot op je terras over het mierennest heen zetten. Lees
hier hoe deze methode werkt.
5. Natuurlijke middelen die je beter niet kunt gebruiken
Er zijn verschillende natuurlijke middelen tegen mieren die niet goed zijn voor het milieu, dieronvriendelijk zijn of die onvoldoende werken. Dit zijn:
- Koper. Het gebruik van koper (zoals een vijf cent muntje) is twijfelachtig. Soms werkt het wel, soms niet. Maak sowieso nooit gebruik van koperslijpsel in je tuin; koper verdwijnt niet en vervuilt zo je bodem. Kies als alternatief voor koperdraad.
- Kaneel, kruidnagel of cayennepeper zijn populaire middelen om mieren te bestrijden. Deze middelen zijn echter niet aan te raden voor de tuin, ze hebben namelijk een schimmeldodende werking. Als deze kruiden in de bodem komen doden ze alle bodemschimmels, ook de nuttige.
- Gist, baking soda en bakpoeder zorgen ervoor dat de buik van de mier opzet. Het insect ontploft uiteindelijk. Naast dat ze dieronvriendelijk zijn, zijn ze ook slecht voor bijen. Als bijen dit binnen krijgen zullen zij ook doodgaan.
- Het gebruik van zout voor het bestrijden van mieren is ook zeer af te raden en zelfs niet toegestaan. Je zou het misschien niet verwachten, maar zout heeft net als azijn schadelijke gevolgen voor het milieu en voor het bodemleven.
- Veel tuincentra verkopen mierenpoeder op basis van zogenaamd gesteentemeel of basaltmeel. Deze middelen mogen niet worden ingezet, aangezien ze niet alleen dodelijk zijn voor mieren, maar voor álle insecten en schimmels.
- Volgens velen is kokend water over het mierennest heen gooien effectief, maar dit is een erg dieronvriendelijke methode. Experimenteer dus eerst eens met de natuurlijke oplossingen die je elders in dit artikel hebt kunnen lezen.
6. Overige middelen die je beter niet kunt gebruiken
Wil je bleek, ammoniak of terpentine gebruiken voor het bestrijden van mieren? Niet doen. Het zijn allemaal te heftige middelen die slecht zijn voor het milieu en voor je bodemleven. Op internet wordt ook veelvuldig aangeraden om azijn te gebruiken en in het mierennest te spuiten. Mieren kunnen namelijk niet tegen azijn en gaan dan dood. Doe ook dit echter niet! Schoonmaakazijn is erg slecht voor het milieu (en voor je gezondheid) en het gebruik ervan in je tuin is daarom zelfs wettelijk niet toegestaan. Als vervanging kun je kiezen voor natuurazijn.
7. Azijn gebruiken tegen mieren
Schoonmaakazijn is dus een sterke afrader. Maar ook het gebruik van natuurazijn is wel aan strikte regels gebonden. Zo mag je alleen azijn met een maximumgehalte van 10% azijnzuur gebruiken. Je mag het middel daarnaast niet toepassen als het regent of als er regen wordt verwacht.
Wil je toch azijn gebruiken voor het bestrijden van mieren? Houd er dan rekening mee dat natuurazijn schade kan toebrengen aan je planten. Pas je het toe, doe het dan dus niet in de buurt van je favoriete beplanting. Gebruik de azijn verder nooit onverdund. Meng twee delen water op één deel natuurazijn en sproei het (tijdens zonnige dagen) op het mierennest.
Alles over de regels voor het gebruik van natuurazijn, lees je in dit artikel van
Milieucentraal.
8. Mieren bestrijden met chemische middelen
Ze zijn minder milieuvriendelijk, maar je kunt er ook voor kiezen om mieren te bestrijden met chemische middelen. Veel gebruikt zijn bijvoorbeeld een mierenlokdoos of mierenpoeder. Een mierenlokdoos is een wat veiliger middel omdat de gifstoffen zelf in het lokdoosje zitten. De werking van een mierenlokdoos is over het algemeen goed. Mierenpoeders kunnen verschillen in werking en effectiviteit. Sommige poeders verstoren vooral de looproute, terwijl andere poeders voornamelijk gericht zijn op het doden van de mier.
Boek je met de eerder genoemde natuurlijke varianten geen succes? Dan kun je deze chemische middelen overwegen. Wees wel altijd voorzichtig voor kinderen en huisdieren. En was je handen goed na bijvoorbeeld het gebruik van mierenpoeder.
Deze middelen kun je kopen bij een tuincentrum. Ook Bol.com heeft
mierenlokdozen in het assortiment.
9. Wat te doen als mieren niet weggaan?
Lukt het niet om de mieren met de hierboven beschreven methoden zelf weg te krijgen? Kijk dan of je het mierennest in zijn geheel kunt verwijderen of schakel hulp in van een professional.
Alles over het zelf of professioneel bestrijden van een mierennest in je tuin of gazon, lees je in
dit artikel.