Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid01

Redactielid01
Heeft 61 instructies gemaakt

Huizenoppas vinden: hoe zorg je voor een goede match?

Huizenoppas vinden: hoe zorg je voor een goede match?
Omschrijving

Ga je op vakantie en wil je dat er iemand op jouw huis of je huis met huisdieren past? Een huizenoppas kun je onder meer vinden via een huizenoppassite. Maar hoe zorg je voor een goede match? In dit artikel vind je een aantal tips om een huisoppas te vinden die aansluit op jouw wensen. Verder lees je ook meer over het verloop en belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, als je een huisoppas zoekt voor je hond, kat, tuin of gewoon voor de veiligheid van je woning.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Platform om een huisoppas mee te vinden
  • Foto’s woning en huisdieren
  • Instructieboekje

1. Waar vind je een huizenopasser?

Er zijn verschillende manieren waarop je een huizenoppasser kunt vinden. Het meest gangbaar is om een profiel aan te maken op een zogenaamd huizenplatform: een website waarop huiseigenaren en oppassers worden samengebracht. Voorbeelden van bekende huizenplatformen zijn Huizenoppassite, Voor-Elkaar en TrustedHousesitters (een internationale website).
In de meeste gevallen betaal je jaarlijks een klein bedrag om van het platform gebruik te maken. De huizenoppas zorgt vervolgens kosteloos (of zo goed als kosteloos) voor jouw huis.
Naast deze platformen kun je ook zoeken op huizenoppas-groepen op Facebook. Of simpelweg zelf een advertentie ophangen bij de supermarkt of plaatsen op Marktplaats. In deze gevallen heb je alleen minder controle over de personen die reageren erop.

Hoe je het contact met de huizenoppasser zo soepel mogelijk laat verlopen, lees je in de volgende stappen.
Er zijn ook websites, zoals Care4yourpet waar je een dierenoppas tegen betaling kunt vinden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer het om veel dieren gaat, die voor een langere periode verzorgd moeten worden.

2. Stel een aantrekkelijk en duidelijk profiel samen

Om een huizenoppas aan te trekken, is het belangrijk dat je profiel uitnodigend is. Voeg wat foto’s toe van het huis. Een paar foto’s is al voldoende om een beeld te geven van jouw woning. Ben je specifiek op zoek naar een huisdierenoppas, bijvoorbeeld om een weekendje weg te kunnen of tijdens je vakantie? Voeg dan ook wat foto’s toe van jouw huisdieren, voor hen zoek je immers een fijne huizenoppas. Geef verder een goede beschrijving van jouw huis, de omgeving en jouw huisdieren.
Kan de huizenoppas gebruikmaken van jouw auto, fiets of andere vervoersmiddelen? Geeft dit ook aan op je profiel.

3. Geef duidelijke data op

Geef in je profiel duidelijk aan voor welke data jij op zoek bent naar een huizenoppas. Hierbij kun je ook aangeven of overleg hierin mogelijk is of niet. Als je zelf bijvoorbeeld al je vakantie geboekt hebt, staan de data al vast. Is dat niet het geval, dan kun je samen in overleg over de data.
Ga je een langere periode weg? Kijk dan of je met verschillende huisoppassers kunt werken, indien 1 iemand niet de volledige duur kan.
Weet je nu al dat er meerdere perioden in het jaar zijn waarin je een huizenoppas nodig hebt? Geef dit aan in je profiel. Wellicht kan dezelfde oppas meerdere keren.

4. Maak kennis met elkaar

Heb je zelf gereageerd op een aanbod van een huizenoppas? Of heeft een huizenoppas gereageerd op jou? Dan kun je kennis gaan maken met elkaar. Je kunt de huizenoppas of de persoon die de woning aanbiedt alvast online opzoeken, bijvoorbeeld via social media. Kijk ook naar reviews van de huizenoppas op de huizenoppassite waarvan je gebruik maakt.
Een persoonlijke ontmoeting zal de beste indruk geven. Deze kan online plaatsvinden (bijvoorbeeld door te videobellen) of in het echt. Dat laatste is natuurlijk afhankelijk van de afstand tussen jullie beiden.

5. Maak duidelijke afspraken

Als de ontmoeting succesvol is verlopen en het voelt vanuit beide kanten goed, is het tijd om afspraken te maken. Hieronder vind je een aantal belangrijke afspraken die gemaakt zouden moeten worden:
  • Komt de huizenoppas aan in een leeg huis of ontmoeten jullie elkaar nog op de dag van vertrek? En moet de huizenoppas al vertrokken zijn als jij thuis komt, of niet? Bespreek onderling de verwachtingen en maak afspraken over de huissleutel.
  • Spreek af hoe het contact verloopt (telefonisch of per Whatsapp bijvoorbeeld), tijdens het huizenoppassen en bij het weggaan.
  • Maak duidelijke afspraken met betrekking tot de omgang en verzorging van de huisdieren (zie ook de volgende stap).

6. Zorg voor een goede huis- en dierinstructie

Het op papier zetten van instructies helpt om misverstanden te voorkomen. Ook zorgt het ervoor dat de huizenoppasser de informatie makkelijk kan nalezen. Een aantal dingen die je erin kunt zetten:
  • Spullen in en rondom het huis: hoe werken (specifieke) huishoudelijke apparaten? Wat mag gebruikt worden en wat niet?
  • Boodschappen: zijn er bepaalde etenswaren die opgegeten mogen worden? Mogen kruiden gebruikt worden?
  • Hoe vaak moeten de planten water hebben?
  • Wanneer moeten de vuilnisbakken buiten gezet worden?
  • De huisdieren: hoe vaak moeten zij gevoerd worden? Hoe vaak gaan ze naar buiten? Zijn er nog andere belangrijke zaken betreft de verzorging?
  • Telefoonnummers: onder andere van de dierenarts en een contactpersoon (zoals een buur) voor als er iets mis is in huis wat jij niet op afstand kan oplossen.
  • En wat leuk kan zijn: een lijstje van bezienswaardigheden en restaurants in de buurt.

7. Moet je een huizenoppasser een vergoeding geven?

Het betalen van een huizenoppasser is bij de meeste platformen niet nodig. Is het onbetaald maar heeft jouw huisdier intensievere verzorging nodig dan normaal? Misschien wil je hier een vergoeding voor geven. Soms zijn er huisoppassers die vragen om een reiskostenvergoeding.

8. Hoe verloopt het na het oppassen?

Als je weer thuiskomt van vakantie, dan kun je eventueel met de huizenoppas nog even bespreken hoe alles gegaan is. Mocht het allemaal goed gegaan zijn, dan kun je kijken of deze huizenoppas in de toekomst misschien nog een keer wil oppassen.

We hopen dat je op basis van deze tips een goede match weet te maken met de huizenoppasser!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!