Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je als je met vakantie gaat je huis veilig achterlaten?

Hoe kun je als je met vakantie gaat je huis veilig achterlaten?
Omschrijving

Als je op vakantie gaat is het belangrijk je huis veilig achter te laten. Uiteindelijk wil je zonder zorgen over thuis kunnen reizen. In deze geschreven instructie vind je tips die je hierbij kunnen helpen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Elektrische apparaten uitschakelen

Laat je tv en andere apparaten niet op stand-by staan, maar schakel ze helemaal uit. Haal de stekker uit het stopcontact. Zo weet je zeker dat je apparaten geen stroom verbruiken en loop je geen risico op kortsluiting.
Er zijn voordelig stekkerdozen te koop met een schakelaar en een lampje, waarmee je hetzelfde kunt bereiken als met het uittrekken van de stekkers. Je kunt er meer apparaten tegelijk mee uitschakelen.

2. Verwarming laag of uit zetten

Draai de verwarming uit of op de laagste stand. Dit scheelt stookkosten.

3. Water afsluiten

Sluit het water geheel of gedeeltelijk (bijv. de watertoevoer naar de wasmachine) af. Zo voorkom je waterschade tijdens je afwezigheid.

4. Het gas afsluiten

Sluit de gastoevoer geheel of gedeeltelijk (bijv.naar je gaskookplaat) af.

5. Koelkast leeghalen

Zorg dat er geen bederfelijke levensmiddelen in je koelkast liggen. Als je de koelkast helemaal leeghaalt, zorg dan wel dat deze volledig is ontdooit voor je weggaat.
Laat de deur van de koelkast iets openstaan om schimmelvorming te voorkomen!

6. Wekker uitzetten

Controleer of je wekker uitstaat en niet meer kan afgaan als je weg bent.

7. Je planten verzorgen

Geef voordat je weggaat je planten voldoende water. Als je niemand hebt om de planten tijdens je afwezigheid te verzorgen, zet ze dan bij elkaar in een bak met een laagje water en uit de zon.
Vergeet niet de sleutel te geven aan degene die je planten en/of huisdieren verzorgt!

8. De post

Voorkom dat de post zich zichtbaar opstapelt. Probeer iemand te vinden die je brievenbus dagelijks wil legen. Zeg de krant af gedurende de periode dat je op vakantie bent. Het aantal niet ontvangen kranten wordt later op je rekening in mindering gebracht. Je kunt de krant ook door laten sturen naar je vakantieadres.
Je kunt de post ook gedurende je vakantie laten bewaren en na terugkomst afhalen op een postkantoor bij jou in de buurt. Dit is via internet te regelen.

9. Maak van je huis geen stilleven

Zorg dat je huis er ook tijdens je afwezigheid bewoond uitziet. Laat de gordijnen open. Leg een krant of tijdschrift geopend achteloos op tafel, zet wat kopjes of glazen neer, een wijnfles, bierflesje, een geopende koekjestrommel e.d. Een normale compositie, alsof je thuis bent. Als er iemand je planten of dieren verzorgt, vraag dan of hij/zij de compositie zo nu en dan verandert.
Zijn je gordijnen of luxaflex dagen achter elkaar gesloten, dan is het ook voor inbrekers duidelijk dat je niet thuis bent!

10. Verlichting instellen

Met een tijdschakelklok kun je tijdens je afwezigheid de verlichting in bijvoorbeeld de woonkamer of slaapkamer op de voor jou gebruikelijke tijden aan- en uit laten gaan.
Als je meerdere tijdklokken gebruikt, stel deze dan in op verschillende tijden.

11. Tijdens de vakantie online

Tijdens de vakantie zijn we gemiddeld 28 minuten per dag online. Als je je vrienden via internet wilt laten weten hoe leuk je vakantie is, bedenk dan wel dat ook onbekenden kunnen lezen dat je huis een tijdje onbemand is. Pas je privacy-instellingen voor het vertrek aan, zet je locatiemelding uit en gebruik geen termen als “ik ben op vakantie”.
Zorg dat uit de automatische e-mail beantwoording niet kan worden afgeleid dat je op vakantie bent en noem geen exacte datums van je afwezigheid! Hetzelfde geldt ook voor je voicemail of antwoordapparaat!

12. Laatste check

Controleer kort voordat je weggaat of alle ramen en deuren goed vergrendeld zijn, of het gas uitstaat en waardevolle spullen (ook van emotionele waarde) zijn opgeborgen.

Meer informatie en tips over inbraakmaatregelen die je kunt nemen in en rondom je woning, lees je hier.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!