1. Wat is huizenruil?
Huizenruil is een handige en unieke manier om op vakantie te gaan zonder veel geld uit te geven. Je verblijft in het huis van iemand anders, terwijl die persoon in jouw huis verblijft. Het is een goedkoop alternatief voor een AirBnB of een ander betaald verblijf. Ook kan huizenruil een oplossing bieden wanneer de accommodatie van jouw keuze, zoals een hotel of camping, helemaal vol zit.
2. Wat zijn de voordelen en nadelen van huizenruil?
- Het voordeel van huizenruil is dat het een stuk persoonlijker is dan wanneer je accommodatie huurt. Naast dat het geld bespaart, word je echt onderdeel van een gemeenschap en buurt en zorgt het voor meer verbinding. Een gesprek met de buren, een tuin waarvan je lekker gebruik kunt maken: dit geeft een andere beleving dan wanneer je in een hotel zit.
- Het nadeel van huizenruil is, dat het tijd kan kosten voordat je terecht kunt op een specifieke plek. Heb je een huis of locatie op het oog waar je heel graag naartoe wilt, dan kan het zijn dat het langer duurt voordat deze beschikbaar is.
Verder is huizenruil een stuk persoonlijker en heb je op voorhand vaak al regelmatig en soms zelfs langdurig contact met een andere huiseigenaar. Dat sociale aspect moet je dus leuk vinden eraan. Is dat het geval? Dan kun je er zelfs vrienden aan overhouden.
3. Is huizenruil gratis?
Het ruilen van je woning met iemand anders is meestal kosteloos. Je hebt er alleen wel een lidmaatschap voor nodig via een huizenruilsite (zie volgende stap). De lidmaatschapskosten kunnen per website verschillen. Vaak gaat het om een bedrag dat je jaarlijks betaalt. Je kunt binnen dat jaar dan zo vaak van woning ruilen als je wilt. Relatief heb je er een goedkope vakantie aan en kost een gemiddeld lidmaatschap je net zoveel als een of twee overnachtingen in een hotel.
4. Hoe werkt het aanmelden op een huizenruilwebsite?
Er zijn verschillende websites waar je je kunt aanmelden om van huis te ruilen. Enkele voorbeelden zijn:
-
HomeExchange
-
Homelink
-
Holidaylink
-
People Like Us
-
Nationale Huizenruil
-
Eigenhuisruil
Je maakt een account aan, waarna je contact kunt opnemen met andere huiseigenaren.
De kosten voor een lidmaatschap verschillen per huizenruilplatform.
5. Welke mogelijkheden zijn er bij een huizenruil?
Er zijn bij een huizenruil meerdere mogelijkheden. Soms wissel je tegelijkertijd van huis, waarbij je beiden op hetzelfde moment in elkaars huis verblijft. Soms verblijft de ene partij in het huis van de ander, waarbij er geen gelijktijdige uitwisseling is. Er zijn meerdere mogelijkheden: het gaat er vooral om dat je beiden een huis beschikbaar stelt op het platform.
Heb je zelf geen huis dat je beschikbaar kunt stellen voor een ruil? Er zijn ook mogelijkheden waarbij je huisdieren en/of de tuin van een huiseigenaar verzorgt, in ruil voor een gratis verblijf. Je kunt je hiervoor aanmelden via websites als
Huisoppas.nl of
Huizenoppassite.nl.
Flexibiliteit in data om ergens te verblijven, geeft vaak een grotere kans op succes.
6. Hoe kies je een huizenruilsite?
Probeer een paar huizenruil websites uit om te zien welke je het beste bevalt. Of zoek online naar ervaringen die andere huizenruilers hebben met het platform. Het voordeel van een betaald huizenruilplatform is, dat je weet dat de huizenruilers die erop staan serieus zijn. Kijk ook naar de verschillen tussen huizenruilsites en de manier waarop je contact legt met andere huiseigenaren. Sommige platformen, zoals HomeExchange, hebben een besloten Facebookpagina. Je kunt daar vragen stellen, beoordelingen achterlaten en met andere leden contact zoeken.
7. Is huizenruil bij een huurhuis of koophuis toegestaan?
Als je in een huurhuis woont, moet je toestemming krijgen van je verhuurder of woningcorporatie. Als je een koopwoning hebt, is het slim om de voorwaarden van je hypotheek door te lezen. Veel geldverstrekkers staan je niet toe om je huis te verhuren als je hypotheek nog niet helemaal is afgelost. Dit zijn dus zaken om op voorhand goed na te gaan.
Is huizenruil voor jouw woning niet toegestaan? Overweeg in dat geval om huisoppas te worden.
8. Let op je verzekeringen
Ook je verzekering is een belangrijk punt om na te gaan bij huizenruil. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij en vraag waarvoor je gedekt bent wanneer er schade wordt veroorzaakt aan jouw woning door een huizenruiler - of als jij zelf schade veroorzaakt tijdens een verblijf. Denk aan de aansprakelijksheidsverzekering, de inboedelverzekering, en andere verzekeringen waarvan je gebruik maakt. Wil je ook van elkaars auto gebruik maken? Neem dan tevens de autoverzekering mee bij je oriëntatie.
9. Huizenruil in binnenland of buitenland
Via huizenruilsites kun je huizen ruilen in zowel binnen- als in buitenland. Denk aan Nederland, België, Duitsland, Spanje en andere landen binnen Europa, maar ook aan bestemmingen zoals Amerika, Canada of Nieuw-Zeeland.
Wil je heel gericht binnen Nederland of België op vakantie? Dan kun je als huisoppas of huizenruiler het best terecht bij
Holidaylink. Ook de huizenruilsite
Homelink is oorspronkelijk gestart als Nederlandse woningruilorganisatie. Je vindt er inmiddels ook woningen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië en andere wereldwijde bestemmingen, maar er staan nog steeds veel Nederlandse gebruikers op. Via de website
Nationale Huizenruil kun je heel specifiek alleen huizen in Nederland vinden.
Voor internationale en nationale huizenruil kun je goed terecht op het eerder genoemde
HomeExchange.
10. Waarmee moet je rekening houden bij het ruilen van je huis?
Zoals eerder genoemd: het is belangrijk om je verzekeringen te controleren voordat je van huis ruilt. Zo voorkom je ongewenste situaties. Ook is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de persoon met wie je van huis ruilt. In
dit artikel vind je meer informatie en tips.
11. Exclusieve huizenruilsites voor kunstenaars of luxe woningen
Er zijn ook huizenruilsites die zich exclusief richten op een bepaalde doelgroep. De huizenruilsite
Behomm richt zich bijvoorbeeld op mensen met een creatief beroep, zoals architecten, kunstenaars of ontwerpers. Deze website is specifiek bedoeld voor mensen in de creatieve sector. Je kunt je alleen inschrijven als je een uitnodiging ervoor hebt.
De huizenruilsite HomeExchange heeft ook een luxe variant voor eigenaren van villa’s. Via HomeExchange Collection kun je, wanneer je zelf een luxe woning bezit, jouw villa ruilen met andere luxe woningbezitters.