Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Auto polijsten voor beginners: nuttige tips!

Auto polijsten voor beginners: nuttige tips!
Omschrijving

Door je auto zelf te polijsten, kun je op een eenvoudige en goedkope manier jouw auto zijn glans weer teruggeven. Ben je een beginner en weet je niet hoe polijsten in zijn werk gaat, dan is het verstandig om jezelf goed te verdiepen in de manieren waarop je deze techniek moet toepassen. Zowel bij het handmatig polijsten als bij machinaal polijsten, zijn er een aantal basisregels die je in acht kunt nemen. Zo voorkom je problemen en kun je aan de hand van een aantal simpele tips, goed voorbereid aan de slag gaan ermee.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Schoonmaakmiddel en toebehoren (zoals sponzen, emmers)
 • Polijstmiddel, pads, klei, spray e.a. toebehoren
 • Optioneel:
 • Partytent zonder zijwanden om de auto onder te parkeren - Bol.com
 • Polijstmachine, onder meer te koop bij - Bol.com (doe hier goed onderzoek naar)

1. Tips voor het polijsten (met de hand of met een machine)

Wil je zelf je auto polijsten, met de hand of machinaal? Neem bij het zelf polijsten dan altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:
 • Bedek of verwijder sieraden tijdens het wassen en polijsten van je auto. Hiermee kun je krassen veroorzaken.
 • Was je auto van tevoren grondig. Polijsten kan alleen als je wagen zeer goed schoon is.
 • Probeer hardnekkig vuil niet te verwijderen met je nagels of een ander scherp voorwerp. Hiermee veroorzaak je krassen. Wees geduldig en zoek door tot je het juiste schoonmaakmiddel hebt gevonden om het vuil eraf te krijgen.
 • Doe het polijsten nooit in de zon. Zet de auto binnen in een garage of parkeer deze ergens in de schaduw, bij voorkeur uit de buurt van bomen.
 • Het zogenaamde ‘kleien’ is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding, om de autolak volledig vrij van vuil te krijgen. Sla deze stap niet over en neem hier de tijd voor. Verderop vind je hierover meer info.
 • Valt de klei, de microvezeldoek of een ander gebruiksvoorwerp op de grond: vervang het direct en gebruik het nooit opnieuw!
 • Ga je na het schoonmaken aan de slag met het polijsten? Dan is een laatste tip: op welke manier je dit ook doet, oefen niet te veel druk uit tijdens het polijsten.
 • En tot slot: geen polijsten zonder waxen. Ook dit wordt verderop toegelicht.
Een koele, bewolkte dag is het prettigst werken. Werk liever in een garage dan buiten. In de buitenlucht bestaat de kans dat er alsnog gruis of stof op je auto terecht komt tijdens het polijsten.
Gebruik eventueel een partytent zonder zijwand waaronder je de auto parkeert. Je koopt deze bijvoorbeeld hier bij Bol.com.
Zorg voor voldoende materiaal zoals microvezeldoekjes. En snijd de kleistaaf in meerdere stukjes. Valt er een keer iets op de grond, dan heb je altijd schoon materiaal achter de hand.

2. Wat is het voordeel van kleien en waarom wil je dit niet overslaan?

Door te kleien verwijder je laatste restanten vuil van de autolak die je met een spons en schoonmaakmiddel niet meepakt. Na het kleien worden ook fijne krassen beter zichtbaar. Je krijgt hiervan dus een goed beeld voordat je met het polijsten aan de slag gaat.

3. Waarop moet je letten bij het kleien van je auto?

 • Werk met de klei nooit op een droge lak. Maak de lak eerst nat met een speciale spray of zogenaamd klei-glijmiddel en gebruik hier altijd voldoende van.
 • Kneed het stuk klei ook veelvuldig om, zodat het niet te vies wordt.
 • Vervang het stuk klei door een nieuw stuk wanneer nodig.
 • Glijdt de klei soepel over de lak en wordt deze niet meer vies? Dan heb je al het vuil verwijderd.
Door zorgvuldig te werken met de klei, voorkom je dat je juist krassen maakt.

4. De noodzaak en het voordeel van waxen

Zet de auto nadat je deze hebt gepolijst, altijd in de wax. De autolak wordt na het polijsten gevoeliger voor vuil. Wax geeft een beschermlaag tegen het vuil en beschermt ook gelijk tegen de zon. Bijkomend voordeel is dat de lak na het waxen nog meer zal glimmen - en dat de wagen makkelijker schoon te maken is dankzij de waxlaag.

5. Polijsten met de hand: wat moet je weten?

Je kunt ervoor kiezen om je auto machinaal of met de hand te polijsten. Kies je voor polijsten zonder machine, dan is het goed om te weten dat polijsten met de hand intensief werk is dat 1 of meerdere dagen in beslag neemt. Je kunt het daarom het best in etappes uitvoeren. Zo voorkom je overbelasting van je schouders, polsen of rug.
Polijsten met de hand zal niet alle krassen en onvolkomenheden verwijderen, maar helpt wel om de zichtbaarheid ervan te verminderen en om de lak weer tot leven te brengen.

6. Polijsten met de hand: verspreid over meerdere dagen

Je kunt de auto ook verspreid over meerdere dagen polijsten, en bijvoorbeeld twee weekenden ervoor uittrekken. Zo kun je per weekend een helft van de auto aanpakken, en is het per keer minder belastend voor je lijf en minder tijdrovend. Was de auto steeds weer goed wanneer je het polijsten over meerdere dagen verspreid. Zand, stof en ander vuil kan de lak anders beschadigen.
Doe je de klus verspreid over meerdere dagen? Polijst dan een aantal onderdelen van de carrosserie (zoals de motorkap of alle deuren) en zorg ervoor dat je die delen per keer helemaal afmaakt.

7. Polijsten met een machine: waarop moet je letten?

Wil je liever machinaal polijsten, houd dan rekening met het volgende:
 • Kies een geschikte machine voor beginners. In de stap hierna vind je meer informatie.
 • Plak, voordat je begint aan de klus, rubbers van het raam en bijvoorbeeld de deurgrepen af met afplaktape.
 • Oefen eerst met de machine. Dit kan met het extra fijne polijstmiddel en de fijnste pad, die bedoeld zijn voor de laatste stap van het polijsten, de zogenaamde ´finishing compound´. Je krijgt dan alvast een gevoel bij hoe de machine werkt, zonder dat dit echt effect zal hebben.
 • Begin daarna het echte werk met een licht polijstmiddel en een fijne polijstpad en kijk wat het resultaat is. Een grover middel is niet altijd nodig, je kunt dit dus beter opbouwen.
 • Polijsten met een machine zal de eerste keren spannend zijn om te doen. Neem de tijd om ervaring en vertrouwen erin op te bouwen. Het scheelt je dan veel werk ten opzichte van het polijsten zonder machine, en het resultaat zal het waard zijn.

8. De juiste polijstmachine kiezen: excentrisch of roterend?

Kies een geschikte polijstmachine voor beginners en verdiep je goed in de verschillen. Zo zijn er excentrische en roterende machines. Een excentrische polijstmachine werkt lichter en maakt de lak minder warm. Ze zijn een stuk makkelijker in gebruik. Daarom is een excentrische polijstmachine ook voor beginners geschikt. Dit in tegenstelling tot een zogenaamde roterende polijstmachine. Een roterende polijstmachine werkt zwaarder en maakt het oppervlak warmer. Voor deze machine heb je dus meer ervaring nodig.
Vraag iemand met meer ervaring om je er een eerste keer bij te helpen. En verdiep je goed in polijstmachines voordat je tot aanschaf overgaat.

9. Polijsten uitbesteden

Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om het polijsten uit te besteden. Ben je terughoudend om het zelf te doen, kijk dan of je de klus kunt laten uitvoeren door een specialist. De kosten hiervan zijn onder meer afhankelijk van de grootte van je auto. Prijzen, maar ook de kwaliteit tussen verschillende aanbieders kunnen verschillen. Doe hier van tevoren onderzoek naar.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!