Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 383 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een kapotte autolamp vervangen?

Omschrijving

In deze instructievideo leer je hoe je snel en makkelijk zelf de kapotte lamp van je auto kunt vervangen. Een goedwerkende autoverlichting is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van je mede weggebruikers. Daarnaast zul je bij een politiecontrole ervoor moeten zorgen dat je de defecte lamp direct kunt repareren. Daarom is het raadzaam een (complete) set reservelampen standaard in je auto te hebben liggen. Zo’n lampje verwisselen kun je in de meeste gevallen gewoon zelf doen. Hoe je zelf een autolamp moet vervangen kun je zien in deze instructievideo.

Handleiding
Benodigdheden
  • autolampje van het juiste type
  • het instructieboekje
Het is verstandig je lichten regelmatig te controleren. Controleer voordat je op reis gaat altijd de lampen van zowel je auto, als je caravan. Het is verstandig dit ook onderweg zo nu en dan te doen.

1. Het type lampje

Autolampjes zijn er in veel soorten en maten. Kijk daarom eerst in het instructieboekje welk type lampje je nodig hebt en of je dit al dan niet in huis hebt.
De lampjes zijn te koop bij je dealer, maar ook bij een pompstation of winkel met automaterialen.
Als je autoverlichting niet werkt kan de politie je aanhouden. Je krijgt dan de kans om je lampje ter plekke te vervangen. Heb je echter geen nieuw lampje bij je, dan krijg je een boete. Zorg daarom dat je altijd een set nieuwe lampjes in je auto hebt.

2. De plek van het lampje

Kijk in het instructieboekje waar het te vervangen lampje precies zit en wat je moet doen om het autolampje te vervangen.
Bij sommige auto’s kun je pas bij de lampjes als je eerst allerlei onderdelen hebt gedemonteerd. In dat geval is het waarschijnlijk handiger het lampje door de garage te laten vervangen!
Autolampen worden gloeiend heet! Vervang daarom het lampje pas nadat je auto een tijdje stil heeft gestaan, zodat de lampen voldoende zijn afgekoeld!

3. De lamp uit het lampenhuis halen

Verwijder het beschermkapje van de lamp en daarna voorzichtig de klemveer. Maak de stekker los en haal de lamp uit het lampenhuis. De lamp uit het lampenhuis halen
Kunststof koplampen mogen alleen halogeenlampen bevatten waarop aan de zijkant van de houder een U is aangebracht, anders verkleurt het plastic!

4. De vervangende lamp aanbrengen

Zet de nieuwe lamp op de juiste manier in de uitsparing van het lampenhuis. Zet daarna de klemveer vast en controleer of de lamp werkt. Door met de lampen op een raam te schijnen kun je zelf controleren of de lampen goed branden. Ook kun je iemand vragen even om je auto heen te lopen, terwijl jij de verschillende lampen aanzet.
Let op: raak het glas van een halogeenlampje nooit aan met je handen, maar pak het lampje altijd vast bij de voet. Vet van je handen kan inbranden op het glas en een zwarte aanslag geven, waardoor de lamp minder licht geeft en minder lang meegaat!
Soms moet je andere lampjes dan halogeen, juist wél bij het glas pakken om ze te kunnen monteren. Gebruik daarbij dan een doekje.

5. Verlichting auto werkt nog niet

Als de verlichting niet werkt, kan het zijn dat je het systeem moet resetten. Doe dan de verlichting uit en de auto op slot. Open daarna de auto weer en schakel de verlichting in. Sommige auto’s herkennen een kapotte lamp en sturen deze niet meer vanzelf aan. Door het systeem te resetten, detecteert de auto de vervangen lamp.
Doet de lamp het nog steeds niet, controleer dan de zekering van de lamp en vervang deze zo nodig. Raadpleeg hiervoor het instructieboekje.
Autolampen die niet goed werken, zijn een afkeurpunt bij de APK. Controleer dus voordat je naar de keuring gaat of de koplampen, richtingaanwijzers, achtertuitrijlichten, remlichten en kentekenplaatverlichting werken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!