1. Wat is duurzaam leven?
Duurzamer leven betekent dat je rekening houdt met de planeet waarop we leven, om te voorkomen dat we deze uitputten. Zo zorgen we samen ervoor dat ook de generaties na ons, nog in hun levensbehoeften kunnen voorzien. De aarde blijft daardoor bewoonbaar en we houden mens, milieu en economie in een goed evenwicht. Hiermee voorkomen we dat er tekorten ontstaan of dat de aarde te veel vervuild raakt.
2. Duurzamer leven, hoe doe je dat?
Er zijn veel manieren om duurzamer te leven. Door bewuster te worden van je eigen levensstijl, kun je met kleine veranderingen al een groot verschil maken. Zo zorg je voor een beter milieu en een evenwichtig gebruik van natuurlijke bronnen als gas, olie en bomen. De tips hieronder helpen je op weg.
3. Hoe kun je duurzamer eten?
Duurzamer eten kun je doen door minder dierlijke en meer plantaardige producten te eten. Zelfs één tot twee dagen per week geen vlees of vis eten, kan een goede start zijn voor een duurzamer voedingspatroon. Eten van minder vlees levert een grote bijdrage aan het verminderen van de opwarming van de aarde. Eten van minder vis draagt bij aan het verminderen van overbevissing of van milieuverontreiniging door kweekvis.
Ook keurmerken die op productverpakkingen staan kunnen je veel informatie geven. Hierdoor kun je gericht kiezen voor een product dat bijdraagt aan een beter milieu of aan meer dierenwelzijn. Zo staat MSC voor duurzaam gevangen vis, waarmee de visstand beter op peil wordt gehouden. En kies je bij het kopen van vlees voor een Beter Leven keurmerk of voor het keurmerk Biologisch, dan draag je bij aan meer dierenwelzijn.
4. Seizoensproducten kopen
Kijk eens naar de herkomst van groenten en fruit. Groenten en fruit uit ons eigen land of uit direct omringende landen zorgen voor minder belasting van het milieu. Er komt simpelweg minder transport bij kijken. Ook het kopen van seizoensproducten (groenten en fruit die in een bepaalde periode worden geoogst) draagt bij aan het verminderen van de milieubelasting. Of koop je groenten en fruit rechtstreeks van de boer.
Informatie over keurmerken, biologisch eten en over seizoensgroenten en seizoensfruit, vind
je op de site van het
Voedingscentrum.
5. Bewuster omgaan met verpakkingen
Plastic afval is een probleem omdat het niet vergaat. Bij verbranding van plastic komen giftige stoffen vrij en het wordt niet volledig afgebroken. Daarnaast komt veel zwerfafval door regen en wind in het water terecht, waar het door dieren als eten wordt gezien. Koop dus liever geen snoep of chips in uitdeelzakjes. Hetzelfde geldt voor repen en andere tussendoortjes, zoals ontbijtkoek. Bakjes of recyclebare verpakkingen, zoals
herbruikbare boterhamzakjes zijn een goed alternatief. Voor frisdrank en water geldt dit ook: gebruik liever een eigen, navulbaar drinkflesje. En ben je van de koffie-to-go? Een thermosbeker kan dan een groot verschil maken!
Koop tenslotte je groenten en fruit eens zonder ze in een zakje te doen. Vaak gaan ze thuis rechtstreeks op de fruitschaal of in de groentela.
Bespreek met je kinderen de reden dat je andere keuzes maakt. Dat maakt dat ze begrijpen waarom ze geen of minder leuke kleine zakjes en drinkpakjes krijgen.
Vervang shampoo en vloeibare zeep in fles, door shampoo- en zeepblokjes.
Shampoo bars zijn shampoos in vaste vorm, die geen plastic verpakking bevatten.
6. Scheiden van afval, waarom zou je dat doen?
Mocht je jouw afval nog niet scheiden: afval kan worden hergebruikt voor het maken van nieuwe producten. Hiermee wordt bespaard op grondstoffen die anders opnieuw uit de natuur moeten worden gehaald. Zo kan glas dat je in de glasbak gooit, oneindig worden gerecycled. Maar ook de houtvezel van bijvoorbeeld papier kan meerdere keren worden hergebruikt. En een groot deel van het gft (groente-, fruit-, en tuinafval) wordt tot compost verwerkt.
Een afvalbak met afvalscheiding kan een handige oplossing zijn om je afval snel en makkelijk te scheiden. Of schaf een aantal losse prullenbakken aan waarin je papier of glas verzamelt.
7. Minder weggooien van eten
Het weggooien van eten kun je verminderen door bewuster inkopen te doen:
- Kijk wat je nog in de koelkast hebt staan voordat je boodschappen doet.
- Koop niet een te grote voorraad aan verse producten.
- Werk met een boodschappenlijstje en recepten zodat je weet wat je nodig hebt.
- Vries kliekjes in of eet ze later in de week tijdens een kliekjesdag.
- Groenten over? Maak er aan het eind van de week een soep van. Deze kun je ook invriezen.
- Producten op of over de ‘t.h.t.’ datum? Proef ze eerst voordat je ze in de vuilnisbak gooit. Anders dan bij de aanduiding 'houdbaar tot', betekent ‘ten minste houdbaar tot’ dat ze ook na die datum nog prima eetbaar kunnen zijn.
Met speciale
vacuüm bakjes kun je eten langer houdbaar maken.
8. Duurzamer winkelen
Door bewuster en minder te kopen, zorg je voor minder productie, transport en minder afval. Denk eens aan kringloopwinkels, verkoopgroepen op social media of advertentiewebsites voor tweedehands spullen. Hier koop je meubels, serviesgoed, babyspullen en veel andere producten die soms nauwelijks zijn gebruikt.
Ook Ikea heeft veel oplossingen om tegemoet te komen aan een duurzamer leven. Zo hebben ze een meubelinruilservice en een zogenaamde ‘Circular hub’ waar producten een tweede leven krijgen. Daarnaast geven ze
tips om je meubels langer mee te laten gaan.
9. Bewuster kleding kopen
Vind je het heerlijk om een dagje te gaan shoppen? Kijk dan op voorhand wat je écht nodig hebt. Maak een wensenlijstje en probeer daar zo min mogelijk van af te wijken. Kies verder eens voor wat meer basics, zodat jouw kledingkast minder trendgevoelig wordt. Het minder snel vervangen van kleding zorgt voor minder belasting van het milieu. Wist je dat een gemiddelde Nederlander ruim 50 stuks kleding per jaar koopt? Ga eens na hoeveel jij koopt en hoeveel daarvan je ook echt veel draagt. Met zes kledingstukken per jaar minder, lever je bijvoorbeeld al een flinke bijdrage aan het verminderen van de jaarlijkse CO2 uitstoot.
Zie je iets dat je écht heel leuk vindt maar dat niet op je wensenlijstje staat? Koop het niet direct maar shop eerst verder. Zo voorkom je impulsaankopen.
10. Milieuvriendelijkheid van gebruikte materialen
Verdiep je ook eens in de materialen die worden gebruikt voor de productie van jouw kleding. Er kunnen grote verschillen zitten in de milieuvriendelijkheid van kleding en de stoffen die worden gebruikt. Ook behandelingen voor kleding om ze een versleten look te geven of om ze strijkvrij te maken, zijn belastend voor het milieu. Kies verder eens voor kleding die is gemaakt van gerecycled materiaal als katoen of polyester. Of kies voor biologisch katoen, waarvoor bij de productie minder chemicaliën en water wordt verbruikt. Ook winkelketens als Hema, Hennes & Mauritz en C&A hebben vaak een
basic assortiment met biologische kleding.
11. Ontspullen en spullen repareren
We hebben met elkaar veel spullen die in de kast blijven liggen. Alles wat je laat liggen maar niet meer gebruikt, dat veroudert. Geef je het tijdig door aan een ander? Dan kan het weer met plezier gebruikt worden en krijgt het een tweede leven. Zo voorkom je dat het ‘uit’ raakt of technisch niet meer geschikt is - en dat het uiteindelijk moet worden weggegooid.
Een legere kast zorgt daarnaast voor meer overzicht en stimuleert om bewust na te denken over volgende aankopen. Heb je het echt nodig? Of is het een hebbeding dat je in de praktijk niet of weinig zult gebruiken?
Geef je spullen weg, breng het naar de kringloop of organiseer bijvoorbeeld een spullen- of kledingruil.
Heb je kapotte spullen die al een tijd op het lijstje staan om te (laten) repareren? Pak ook dat op. Ze kunnen dan weer gebruikt worden door jouzelf of door iemand anders.
12. Milieuvriendelijk kleding wassen
Bewuster wassen scheelt water, elektriciteit maar zorgt ook voor minder vervuiling. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ecologische of biologische wasmiddelen. Maar ook het wassen met een volle trommel, op het eco-programma of (waar mogelijk) op een lagere temperatuur scheelt al een stuk in de impact die het heeft. Heb je een droger? Centrifugeer de was dan eerst op de hoogste stand, voordat je het in de droger stopt. En droog je was af en toe gewoon weer eens aan een wasrek.
Ecologische wasmiddelen bevatten minder stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Denk ook aan het vervangen van jouw douchegel of handzeep voor een milieuvriendelijke variant.
13. Duurzamer reizen
Voor korte afstanden waarbij je nu de auto gebruikt, kun je overwegen om te carpoolen of om ter afwisseling de trein te pakken. Is de afstand van je woon-werkverkeer te overzien? Een e-bike in plaats van de auto is dan natuurlijk een hele verbetering. En breng ook de kinderen eens wat vaker met de fiets naar school in plaats van met de auto.
Reis je veel voor vakantie of werk? Kijk dan of je wat vaker de trein in plaats van het vliegtuig kunt pakken.
Cruises en korte vluchten zijn de meest vervuilende manieren van reizen. Pak voor bijvoorbeeld een stedentrip dus liever de trein dan het vliegtuig - en maak waar mogelijk weloverwogen keuzes voor de manier van vervoer of vakantiebestemming.
14. Duurzamere keuzes in klusmaterialen
Wil je zelf je woning opknappen, houd dan rekening met de materialen die je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar:
- Het gebruik van duurzame bouwmaterialen of gerecycled hout.
- Het gebruik van tweedehands bouwmaterialen.
- Milieuvriendelijke verf voor binnen en/of buiten.
Wil je het grootser aanpakken? Denk dan aan betere isolatie, zonnepanelen of bijvoorbeeld een groen dak.
Kies altijd voor hout met een FSC-keurmerk of PEFC-keurmerk, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Je voorkomt daarmee illegale houtkap.
15. Duurzaam bosje bloemen kopen
En tenslotte: wist je dat je ook duurzame keuzes kunt maken bij het kopen van een bosje bloemen? Ga eens na waar de bloemen vandaan komen en hoe de bloemen zijn geteeld. Bloemisten die zijn aangesloten bij de 'Duurzame Bloemisten Groep' verkopen bloemen waarvoor bij de teelt bijvoorbeeld minder agressieve chemicaliën zijn gebruikt. Je kunt ook ervoor kiezen om snijbloemen te kopen die afkomstig zijn van Nederlandse akkers, zoals tulpen en zonnebloemen. Of pluk je bloemen bijvoorbeeld bij een lokale pluktuin.
Koop een mooie bloemenplant in plaats van een bos bloemen. Ook als cadeau is dit een leuk en duurzaam alternatief.