Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je waterverbruik in huis goedkoop verminderen?

Hoe kun je waterverbruik in huis goedkoop verminderen?
Omschrijving

In dit artikel lees je hoe je goedkoop het waterverbruik in huis kunt verminderen. Waterbesparing is goed voor het milieu en natuurlijk voor je portemonnee. Je kunt je waterverbruik in huis eenvoudig verminderen, zonder dat het je geld hoeft te kosten. Simpelweg door rekening te houden met gewoontes en door het toepassen van wat handige trucs, kun je per dag liters water besparen en hergebruiken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Onnodig stromende kranen

Laat water niet voor niets stromen. Draai tijdens het tandenpoetsen de kraan dicht. Je kunt de kraan wat minder ver opendraaien wanneer je je handen wast of iets afspoelt. Zo verminder je op een simpele manier je waterverbruik.

2. Het juiste formaat pan

Kies het juiste formaat pan. Kook je maar een paar eieren of aardappels? Pak een kleinere pan. Die is sneller gevuld waardoor je minder water gebruikt.

3. Water opvangen

Vang het water dat je gebruikt op. Terwijl je wacht tot het water warm wordt, kun je bijvoorbeeld een gieter vullen of een pan waarin je straks je aardappels kookt.

4. Water hergebruiken

Was je groenten in een teiltje in plaats van onder stromend water. Zo hoef je minder water te gebruiken én kun je het spoelwater hergebruiken. Bijvoorbeeld om je planten water mee te geven.

5. Lekken repareren

Repareer lekkende kranen en leidingen. Het lijkt misschien niet veel, maar een lekkende of druppelende kraan kost op lange termijn heel veel water.

6. Wc zuiniger doorspoelen

Verbruik minder water bij het doorspoelen van je wc. Heb je geen bespaarknop? Vul dan een fles met water en doe deze in je stortbak. Zo kost het minder water om de stortbak iedere keer te vullen en kun je iedere spoelbeurt flink wat water besparen.
Je kunt er ook voor kiezen om, bijvoorbeeld 's nachts, niet iedere keer door te trekken na een plas.

7. Wassen zuiniger draaien

Draai een zuinige was. Doe pas de was in de wasmachine als je een volle trommel hebt en kies een zuinig wasprogramma. Heb je erg vuile was? Behandel de vlekken vooraf, dan kun je nog steeds een zuinig programma gebruiken.

8. Auto wassen

Was je auto handmatig met een emmer water. Zonder dat je het door hebt gebruik je veel meer water wanneer je een tuinslang of hogedrukreiniger gebruikt. Met emmers kun je goed in de gaten houden hoeveel water je gebruikt en verspil je niets.

9. Afwassen met minder water

Doe de afwas met minder water. Laat de kraan bij een handafwas niet stromen, maar vul een teiltje. Heb je een afwasmachine? Spoel dan je vaat niet voor én kies voor een zuinig programma.

10. Kort douchen

Neem een douche in plaats van een bad. Dat scheelt liters water. Kies je meestal al voor een douche? Bespaar dan extra water door korter te douchen. Je waterverbruik beperk je daardoor enorm.
Weet jij hoeveel water je verbruikt tijdens het douchen? Dat is al gauw 7-10 liter per minuut. Wanneer je drie minuten korter onder de douche staat, kun je per persoon zo'n 20-30 liter per dag verminderen in je watergebruik. Zet daarom een timer en begin bijvoorbeeld met een minuut minder.
Kun je wat geld missen om water te besparen? Koop dan bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop, zodat je minder water verbruikt per douchebeurt. Ook met een waterbesparende kraankop kun je best wat water besparen, bijvoorbeeld in de keuken. Of installeer een thermostaatkraan. Je water is sneller op de juiste temperatuur, waardoor je een kortere douche kunt nemen. Lees hier alles over het zelf installeren van een thermostaatkraan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!