Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Doucheputje ontstoppen: stapsgewijze uitleg en handige tips!

Doucheputje ontstoppen: stapsgewijze uitleg en handige tips!
Omschrijving

Zit je doucheput verstopt en loopt het water niet goed door? Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je een doucheputje kunt ontstoppen zonder dat je direct een loodgieter hoeft te bellen. In dit artikel lees je hoe je een doucheput kunt ontstoppen met behulp van wat eenvoudige en snelle oplossingen, zoals soda, een vacuüm ontstopper en eventueel wat azijn en baking soda. Veel succes. Hopelijk loopt het water in je douche na het toepassen van deze tips weer lekker door!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Een klassieke rubberen ontstopper - Bol.com of een ontstoppingspomp - Bol.com
 • Een emmer of kom
 • Zilver soda - AH.nl
 • Heet water
 • Rubberen handschoenen - AH.nl
 • Optioneel:
 • Schoonmaakazijn - AH.nl
 • Baking soda - AH.nl
 • Schroevendraaier
 • Cola
 • Ontstoppingsveer

1. Voorbereiding: het putje leegmaken

Haal de deksel van de doucheput af en verwijder haar, zeepresten en andere vuil dat zich in het putje heeft verzameld. Gebruik daarvoor een stukje papier of een oude tandenborstel.
Soms ligt het deksel van het doucheputje niet los erop maar moet je dit losschroeven.

2. Maak zelf een ontstoppingsoplossing met soda

Wil je zelf je doucheput ontstoppen met soda? Als effectief en milieuvriendelijk ontstopmiddel kun je zilver soda opgelost in heet water gebruiken:
 • Pak een grote kom of een kleine emmer.
 • Doe hierin zo’n 2-3 liter heet water.
 • Voeg vervolgens een kopje zilver soda toe en roer dit door het hete water, totdat het volledig is opgelost.
 • Giet het mengsel langzaam in de doucheput, totdat de emmer of kom leeg is. Laat de soda een nacht in het doucheputje staan.
 • Zet de volgende dag de douche aan, spoel de soda door en kijk of het water weer beter doorloopt.
 • Gebruik zo nodig een ontstopper om het losgeweekte vuil verder los te krijgen. Zie hiervoor de volgende stap.
Zilver soda is een milieuvriendelijk product dat in de natuur gewoon wordt afgebroken.
Let op dat er verschillende soorten soda’s zijn. Schoonmaaksoda en baksoda zijn niet hetzelfde. Gebruik dus het juiste product.
Ook cola schijnt te kunnen werken als ontstoppingsmiddel. Giet cola in het doucheputje en laat dit een nacht weken.

3. Een ontstopper of ontstoppingspomp gebruiken

Als aanvulling op het ontstoppingsmiddel is het handig om vuil dat zich in de doucheput heeft opgehoopt, met een rubberen ontstopper (plopper) verder los te maken. Je kunt hiervoor een klassieke ontstopper gebruiken of een wat geavanceerdere ontstoppingspomp.
Plaats de ontstopper over het putje en maak pompende bewegingen. Door het vacuüm dat ontstaat, wordt de verstopping vaak losgetrokken. Kijk daarna of het water weer goed doorloopt, wanneer je de douche aanzet.
Door de ontstopper voor gebruik eerst te weken in warm water, wordt het rubber soepeler. De ontstopper zal zich dan beter hechten.

4. Herhaal de stappen indien nodig of gebruik een ander mengsel

Is het doucheputje na deze toepassingen nog steeds verstopt? Herhaal dan eerst bovenstaande stappen. Soms is het nodig om dit twee of drie keer toe te passen.
Je kunt er ook voor kiezen om een sterker ontstoppingsmiddel te maken en je douche te ontstoppen met soda en azijn. Door baking soda met azijn te vermengen, maak je een mengsel dat gaat bruisen waardoor vastzittend vuil soms beter losweekt:
 • Doe een kopje baking soda in het doucheputje. Let op dat je nu geen zilver soda maar dus BAKING SODA gebruikt.
 • Giet vervolgens langzaam een kopje azijn in het putje.
 • Je zult merken dat het mengsel gaat bruisen en sissen. Dat is normaal. Laat het mengsel ongeveer 10-15 minuten inwerken.
 • Giet daarna heet water in het doucheputje om vuilresten los te weken en weg te spoelen.
Pas wel goed op bij het maken en toepassen van dit middel. Draag rubberen handschoenen en zorg ervoor dat je dit mengsel niet in je ogen krijgt! Draag bijvoorbeeld een beschermingsbril.
Het water moet heet genoeg zijn om de overgebleven vuilresten weg te spoelen. Gebruik dus liever geen heet water uit de kraan maar gebruik een waterkoker.
Wees voorzichtig bij het mengen van baking soda en azijn, en bewaar dit mengsel nooit. Zoals hier te lezen valt kan dit namelijk zorgen voor een explosie.

5. Gebruik een ontstoppingsveer (optioneel)

Als de doucheput nog steeds niet goed doorloopt, kun je een ontstoppingsveer gebruiken om het probleem op te lossen. Dit is een metalen streng die je diep in de afvoer duwt om vastzittend vuil daar los te prikken. Volg de instructies op de verpakking van het gereedschap om het putje te ontstoppen. Wees wel voorzichtig wanneer je hiermee zelf aan de slag gaat, zodat je geen schade veroorzaakt aan de afvoer bij het gebruik van de veer. Weet je niet precies wat je moet doen, schakel dan liever een vakman in.

6. Blijft het doucheputje verstopt?

Als bovenstaande stappen niet werken en het putje ook na het herhalen van de stappen nog steeds verstopt is, dan kan het zijn dat het probleem dieper in de leidingen zit. Er is dan een professionele loodgieter nodig om het probleem op te lossen.

7. Hoe kun je een douchegoot ontstoppen?

Ook een douchegoot kun je ontstoppen op de hierboven beschreven manier. Wil je een ontstoppingsmiddel maken waarmee je het vuil in een douchegoot los kunt weken? Dan zijn genoemde methoden dus ook daarvoor geschikt. Gebruik daarnaast een vacuümpomp (ontstopper) die geschikt is voor een douchegoot - zie hier een voorbeeld. En hanteer dezelfde werkwijze om de verstopping te verhelpen en de douchegoot weer goed door te laten lopen.

8. Belangrijke tips voor het ontstoppen

Houd bij het ontstoppen van een doucheput, douchegoot of een andere afvoer rekening met het volgende:
 • Draag altijd rubberen handschoenen bij het ontstoppen van het putje om jezelf te beschermen tegen vuil en bacteriën.
 • Giet liever geen agressieve chemische ontstoppers, deze kunnen schade veroorzaken aan je leidingen en het milieu vervuilen.
 • Gebruik naast een ontstoppingsmiddel ook altijd een rubberen ontstopper om het vuil vacuüm te zuigen en op die manier los te maken. Alleen weken met een ontstoppingsmiddel is vaak onvoldoende.
 • Is het probleem verholpen? Houd een doucheput of douchegoot dan schoon door haren na het douchen consequent uit het putje te verwijderen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!