1. Radiatorfolie aanbrengen
Een radiator straalt warmte uit, zowel naar voren als naar achteren. De warmte die naar achteren straalt gaat door de muur heen verloren. Als je isolatiefolie aanbrengt tegen de muur achter de verwarming of tegen de verwarming zelf, dan straalt de warmte de kamer in.
2. Thermostaat lager zetten
Zet als je voor langere tijd van huis bent de thermostaat lager. Doe dit ook een uur voordat je naar bed gaat, dat scheelt gas.
3. Oude lampen vervangen
Heb je nog oude gloeilampen in huis? Vervang je gloeilampen door LED lampen of spaarlampen.
4. Dubbelglas aanbrengen
Enkel glas kun je vervangen door dubbelglas. Dit geeft een behoorlijke besparing op jaarbasis, waardoor je deze investering binnen niet al te lange termijn kunt terugverdienen.
5. Energiezuinige keukenapparatuur
Let bij de aankoop van nieuwe keukenapparatuur op het energielabel. Een A is het meest zuinig, behalve voor een koelkast of vriezer. Voor deze apparaten is het A++ label het meest zuinig.
Een A++ label voor koelkast of vriezer kan de helft zuiniger zijn dan een A label voor deze apparaten.
6. Waterbesparende douchekop
Op je douchekop kun je een waterbespaarkop zetten. Hiermee bespaar je niet alleen op water, maar ook op gas, want je warmt minder water op.
7. Isolatie van muren
Dunne muren die ongeschikt zijn voor spouwmuurisolatie zou je aan de binnenkant kunnen isoleren.
8. De verwarmingsketel
Heb je een ketel van 10 jaar of ouder dan kan het de moeite waard zijn deze te vervangen door een nieuwe, die zuiniger stookt. Ook als deze oude ketel het nog goed doet, haal je vaak de kosten van een nieuwe ketel eruit.
9. Gebruik van wasmachine en droogtrommel
Was zoveel mogelijk op een temperatuur lager dan 40 graden. Dat bespaart energie en met de huidige wasmiddelen wordt je was echt wel schoon. Gebruik de droogtrommel alleen als het echt nodig is. Hang bij mooi weer je was lekker buiten.
Er zijn verschillende apps op de markt die inzicht geven in je energieverbruik in huis en tips geven waar je nog op kunt besparen.