Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 117 instructies gemaakt

Hoe kun je besparen op je energieverbruik? Tips.

Omschrijving

Energiebesparing zorgt ook voor kostenbesparing! Dus wil jij een steentje bijdragen aan het milieu en goed doen voor je eigen portemonnee, loop dan mee door deze woning en volg de tips om tot wel 30% energie -en geld- te besparen! Zo gemakkelijk kan het zijn om milieubewuster te leven.

Handleiding

1. De radiator

Een radiator straalt warmte uit, zowel naar voren als naar achteren. De warmte die naar achteren straalt gaat door de muur heen verloren. Als je isolatiefolie aanbrengt tegen de muur achter de verwarming of tegen de verwarming zelf, dan straalt de warmte de kamer in.

2. De thermostaat

Zet als je voor langere tijd van huis bent de thermostaat lager. Doe dit ook een uur voor je naar bed gaat, dat scheelt gas.

3. De lampen

Vervang je gloeilampen door spaarlampen.

4. De ruiten

Enkel glas kun je vervangen door dubbelglas. Dit geeft een behoorlijke besparing op jaarbasis, waardoor je deze investering binnen niet al te lange termijn kunt terugverdienen.

5. De keukenapparatuur

Let bij de aankoop van nieuwe keukenapparatuur op het energielabel. Een A is het meest zuinig, behalve voor een koelkast of vriezer. Voor deze apparaten is het A++ label het meest zuinig.
Een A++ label voor koelkast of vriezer kan de helft zuiniger zijn dan een A label voor deze apparaten.

6. De douchekop

Op je douchekop kun je een waterbespaarkop zetten. Hiermee bespaar je niet alleen op water, maar ook op gas, want je warmt minder water op.

7. De muren

Dunne muren die ongeschikt zijn voor spouwmuurisolatie zou je aan de binnenkant kunnen isoleren.

8. De verwarmingsketel

Heb je een ketel van 10 jaar of ouder dan kan het de moeite waard zijn deze te vervangen door een nieuwe, die zuiniger stookt. Ook als deze oude ketel het nog goed doet, haal je vaak de kosten van een nieuwe ketel eruit.

9. De wasmachine en droogtrommel

Was zoveel mogelijk op een temperatuur lager dan 40 graden. Dat bespaart energie en met de huidige wasmiddelen wordt je was echt wel schoon. Gebruik de droogtrommel alleen als het echt nodig is. Hang bij mooi weer je was lekker buiten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!