Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je jouw interieur uniek (her)inrichten? Tips en inspiratie

Hoe kun je jouw interieur uniek (her)inrichten? Tips en inspiratie
Omschrijving

Wil je jouw huis opnieuw inrichten? Dan is het verstandig om stapsgewijs en goed voorbereid te werk te gaan. In dit artikel vind je wat handige tips die je kunnen helpen bij het maken van een plan voor je nieuwe inrichting. Daarnaast worden er een aantal ideeën gegeven voor het bepalen van je woonstijl en voor de aankleding die je kunt gebruiken.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Benodigdheden voor het maken van een kleurplan en moodboard, zoals: een groot formaat papier of karton, schaar, lijm etc. (of maak je moodboard en kleurplan online)
 • Inspiratiemateriaal, zoals oude woonmagazines
 • Kleurstalen

1. Maak een duidelijk plan

Wanneer je aan de slag gaat met het inrichten of herinrichten van je woning, is het verstandig om eerst een plan op papier te zetten. Hoe uitgebreid je dit wilt doen, kun je zelf bepalen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te werken met een kleurplan. Maar ook een moodboard is handig om de ideeën die je hebt in beeld te brengen. Beide manieren zullen hieronder worden toegelicht.

2. De voordelen van het maken van een kleurplan

Door met een kleurplan te werken, is het makkelijker om kleurcombinaties op voorhand te testen. Ook krijg je een betere indruk van het gevoel en de emotie die de kleuren oproepen. Veel informatie over het werken met kleuren in je huis, vind je op deze pagina van VT Wonen.

3. Combineer kleuren die je al gebruikt

Wil je jouw bestaande interieur herinrichten? Kijk dan ook naar kleuren van je huidige meubels en combinaties met nieuwe kleuren die je wilt opnemen in je interieur. Door duidelijk voor ogen te hebben welke kleuren de basis zullen vormen, is het makkelijker om passende nieuwe meubels en andere spullen erbij uit te kiezen. Je kunt dit verder uitwerken op een moodboard (zie volgende stap), waarop je de kleuren en de stijl van het interieur samenbrengt.
Kijk bij het maken van een kleurplan niet alleen naar kleuren die je wilt gebruiken op je muur, maar ook naar de kleur en het materiaal van de vloer. Bij houten vloeren zit bijvoorbeeld een groot verschil in sfeer tussen donker en licht hout.

4. Hoe bepaal je de nieuwe stijl van je interieur?

Naast de kleuren die je wilt gebruiken, is het slim om na te denken over de stijl waarin je huis moet worden ingericht. Door ook dit op papier te zetten, dwing je jezelf om hier dieper over na te denken. Zo kom je doorgaans tot betere ideeën en een mooi samenhangend geheel.

Maak een moodboard waarop je verschillende beelden verzamelt, die aansluiten op jouw smaak. Denk aan plaatjes van meubels, verlichting, maar ook aan vloerkleden en andere accessoires. Door ze op een moodboard samen te brengen, kun je bepalen of de items op elkaar aansluiten en welke interieurstijl je uiteindelijk wilt kiezen. Zo kun je gericht bepalen welke sfeer je in huis wilt creëren en je op basis daarvan verder oriënteren. Het voordeel: je voorkomt dat je achteraf met items komt te zitten die eigenlijk helemaal niet passen bij wat je in gedachten had. Of die onvoldoende goed combineren, doordat je onbewust twee of drie stijlen door elkaar hebt gemixt.
Je kunt werken met (1) een kleurplan voor het bepalen van kleuren en (2) los daarvan een moodboard voor het bepalen van de stijl. Of je brengt beiden gelijk samen op één board.

5. Ga op zoek naar meubels die binnen je plan passen

Als je een plan hebt gemaakt, kun je op zoek gaan naar meubels en andere spullen die hierbij passen. Je kunt ervoor kiezen om alles nieuw aan te schaffen, tweedehands of om een leuke mix te maken. Wil je bijvoorbeeld een retro, nostalgische inrichting? Dan kun je een mix maken van originele tweedehands items uit die tijd en nieuwe (retro) items. Ga je voor een rustige stijl, zoals Ibiza (bohemian) of Scandinavisch? Dan ben je met natuurlijke materialen als hout en katoen goed af. Voor een industriële stijl kun je gebruikmaken van ruwe onbewerkte materialen, bijvoorbeeld uit bouwwinkels. Je kunt hiervan zelf meubels maken en dit combineren met spullen die je in deze stijl aanschaft. Denk daarnaast ook aan verlichting en items als industriële vloerkleden, waarmee je deze stijl compleet kunt maken.
Ga langs kringloopwinkels of kijk online op tweedehands verkoopsites om unieke spullen te vinden in jouw woonstijl.
Met kamerschermen en losse scheidingswanden kun je een ruimte makkelijk opdelen of extra aankleden. Gebruik ze om een hoek af te scheiden van de rest van de ruimte, of gewoon als decoratie.

6. Hoe kun je je interieur leuk aankleden?

Vergeet tot slot niet dat decoratieve spullen kunnen zorgen voor extra sfeer of net die ‘finishing touch’. Enkele ideeën:
 • Planten of nepplanten. Denk ook eens aan een groene muur of aan hangplanten.
 • Mooie, decoratieve vazen en bloempotten die je als blikvangers in je interieur opneemt.
 • Posters, schilderijen of bijvoorbeeld een modern wandkleed.
 • Moderne of ouderwetse wandborden die je aan de muur hangt.
 • Kunstobjecten zoals beeldhouwwerken die je op een bijzettafel of op een zuil plaatst.
 • Foto’s, zoals een fotocollage of fotowand.
 • Muziekinstrumenten die je ophangt aan de muur of ergens neerzet.
 • Surfplanken of skateboards waarmee je jouw interieur een leuke en persoonlijke touch geeft.
 • Tafellampen en decoratieve kaarshouders of kandelaars.
 • Plaids en dekens voor op een bank of stoel.
 • En vergeet de kussens niet! Kies voor grote kussens om je interieur een warme uitstraling te geven, of voor kleine, luxe kussens voor bijvoorbeeld een artistiek geheel. Je past ze gemakkelijk aan op jouw stijl.

We hopen dat je op basis van deze tips een goede start kunt maken met het opnieuw inrichten van je huis.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!