Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 916 instructies gemaakt

Hoe houd je je huis koel in de zomermaanden?

Hoe houd je je huis koel in de zomermaanden?
Omschrijving

De zomer kan een heerlijke tijd zijn met lange dagen vol zon, maar het kan ook een uitdaging zijn om je huis koel te houden tijdens deze warme maanden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis comfortabel en koel te houden. Hieronder vind je handige tips en maatregelen om de warmte buiten te houden.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Binnen- of buitenzonwering
  • Ventilator - Bol.com
  • Isolatiemateriaal
  • Bomen of struiken

1. Maak gebruik van zonwering

Een van de meest effectieve manieren om je huis koel te houden, is door de zon buiten te houden. Dit kun je doen door gebruik te maken van zonwering zoals gordijnen en lamellen, maar ook door te investeren in zonneschermen of andere zonwerende producten voor aan de gevel van je huis. Screens en rolluiken zijn minder bekend maar kunnen erg effectief zijn. Voorbeelden van buitenzonwering vind je bij specialisten zoals de Zonweringfabriek.

Door de zon goed buiten te houden, voorkom je dat het binnen te warm wordt. Helemaal als er ‘s morgens vroeg al zon op de gevel staat, is het werken met goede binnen- of buitenzonwering daarom belangrijk.

2. Doortochten in de ochtenden en avonden

Maak gebruik van de koelere ochtend- en avondlucht door je ramen en deuren op die momenten open te zetten. Dit zorgt voor een natuurlijke luchtstroom die kan helpen de warme lucht uit je huis te drijven en de koele buitenlucht binnen te laten.
Doe dit zo laat en zo vroeg mogelijk en sluit op warme dagen je ramen en deuren daarna weer. Zo houd je de koele lucht binnen en de warme lucht buiten.

3. Gebruik ventilators

Ventilators zijn perfect om de lucht in je huis in beweging te houden, waardoor er een koel briesje ontstaat. Plafondventilators zijn heel effectief om lucht rond te circuleren zonder dat dit veel energie kost. Maar ook staande ventilators kunnen verkoeling brengen. Een creatieve tip is om een kom met ijs voor een staande ventilator te zetten. De lucht die over het ijs blaast, koelt af en helpt zo de kamertemperatuur te verlagen. Absoluut het proberen waard!

4. Isoleer je huis

Goede isolatie is niet alleen nuttig in de winter om de warmte binnen te houden, maar ook in de zomer om de warmte buiten te houden. Controleer of je huis goed geïsoleerd is, inclusief de zolder, muren en rondom ramen en deuren. Dit kan een groot verschil maken in hoe warm je huis wordt.
Isoleren kun je doen door muurisolatie, dakisolatie of door het aanbrengen van dubbelzijdig glas. Meer tips vind je op de site van GGD Leefomgeving.

5. Plant bomen of struiken

Planten kunnen een natuurlijke bescherming bieden tegen de zon. Door bomen, struiken of zelfs klimplanten bij je huis te planten, kun je schaduw creëren die helpt het huis koeler te houden. Vooral het planten van bomen aan de zonnige kant van je huis kan effectief zijn.
Maak je gebruik van klimplanten, ga dan op voorhand goed na welke klimplanten geschikt zijn voor jouw gevel.

6. Gebruik warmte-producerende apparaten minder vaak

Beperk het gebruik van apparaten die warmte produceren. Denk hierbij aan de oven, de kookplaat en zelfs kleinere apparaten zoals een föhn of strijkijzer. Probeer in plaats daarvan buiten te barbecueën of maak salades die geen warmte nodig hebben om bereid te worden.

Ondanks dat de zomermaanden je fijne lange dagen en veel zon kan opbrengen, kan de hitte soms te veel zijn. Door deze tips op te volgen, kun je je huis koel houden gedurende de zomer, waardoor je meer kunt genieten van dit prachtige seizoen zonder oververhit te raken. Veel plezier!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!