Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Hoe werkt een thermostaatkraan voor je douche?

Hoe werkt een thermostaatkraan voor je douche?
Omschrijving

Wil je weten hoe een thermostatische douchekraan werkt? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe badkamer wilt uitzoeken - of omdat je op zoek bent naar de juiste kraan voor jouw nieuwe douche. In dit artikel leggen we je op een makkelijke manier uit hoe een thermostaatkraan voor je douche werkt, welke voordelen zo’n kraan heeft en waarmee je rekening moet houden voorafgaand aan de aanschaf of installatie ervan.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Hoe werkt een thermostatische douchekraan?

In het kort gezegd, zorgt de thermostatische douchekraan er eigenlijk voor dat jouw douchewater altijd op de door jou ingestelde temperatuur blijft. De kraan heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een zogenaamde thermostaat. Die regelt automatisch de toevoer van het warme en koude water. Hij mengt het eigenlijk vooraf, zodat het water op precies de goede temperatuur de douche uitkomt.
Een thermostatische kraan kun je vergelijken met een radiatorkraan voor je verwarming. Zoals de thermostaat hiervan de temperatuur in je huis constant houdt, doet een thermostatische douchekraan dat voor het water van je douche.

2. De techniek achter de kraan

Heel simpel gezegd: aan de binnenkant van een thermostatische kraan zit een spiraaltje van metaal. Met de draaiknop waarmee je de temperatuur van de douche instelt, verschuif je dit spiraaltje. Het spiraaltje verschuift bij het draaien en laat dan meer of minder warm (of koud) water door. Dankzij dit verschuifbare spiraaltje wordt dus de juiste verhouding van de twee verschillende waterstromen geregeld.

3. De voordelen van een thermostatische douchekraan

Het grootste voordeel van een thermostatische douchekraan is de temperatuurbegrenzing. Deze zorgt ervoor dat het water nooit te heet wordt en dat je jezelf niet verbrandt. Bij een gewone mengkraan is dit niet het geval en kan het water erg heet worden. Ook kun je last hebben van schommelingen in temperatuur, bijvoorbeeld doordat de mengkraan soms te veel heet water of soms juist weer te veel koud water doorgeeft. Het kan dan zijn dat je de mengkraan steeds moet bijstellen. Dat is bij een thermostatische douchekraan niet het geval. Deze staat bij het aanzetten van de douche direct op de juiste temperatuur en behoudt ook zijn temperatuur tijdens het douchen. Vooral met kinderen is het erg fijn als je niet bang hoeft te zijn voor te heet water.
Met een thermostaatkraan hoef je ook niet bang te zijn voor temperatuurschommelingen als iemand anders in huis een kraan opendraait. De thermostatische douchekraan stelt de watertemperatuur dan direct automatisch bij, zodat jij hier tijdens het douchen geen last van ondervindt.

4. Energie- en tijdbesparing

Naast het voordeel van een maximum temperatuurbegrenzing is een thermostatische douchekraan energie- en tijdbesparend. De kraan verhoogt alleen de warmwatertoevoer als je de temperatuur hoger zet. Daardoor ontstaat er geen extra onnodige warmte die later verloren gaat. Ook scheelt het tijd omdat je niet constant de juiste warmte aan het zoeken bent - of omdat je bij het aanzetten van de douche de warm- en koudwaterkraan eerst moet afstellen voordat je eronder kunt stappen.
Er zijn ook douchemengkranen met een zogenaamde EcoButton, bijvoorbeeld die van Grohe. Bij activering wordt de doorstroom van het water dan met 50% verminderd.

5. Waarop moet je letten voor de aansluiting?

De thermostatische kraan kan op elk type douche worden aangesloten. Bij het aansluiten van een thermostatische douchekraan moet je rekening houden met het volgende:
  • Controleer de hartafstand van jouw waterleiding. Dat wil zeggen: kijk hoe ver de warmwaterleiding en de koudwaterleiding uit elkaar zitten. Koop een kraan die hier op aangesloten kan worden. Thermostatische douchekranen zijn er namelijk in verschillende groottes (12 centimeter en 15 centimeter).
  • Tip: wil je graag een regendouche of een zogenaamde douchekolom? Check dan ook de CW-waarde van je cv-ketel. Deze moet minimaal CW4 zijn. De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water de cv-ketel per minuut kan leveren. Verder maakt het niks uit welke douchekop je gebruikt. Veruit de meeste aansluitingen zijn universeel.

6. Instellen van een thermostatische douchekraan

Hoe moet je de juiste temperatuur van de thermostatische kraan instellen? En is dit lastig om te doen? Nee, het afstellen van een thermostatische douche is een klusje dat je gewoon zelf kunt doen. De draaiknoppen van een thermostatische douchekraan kun je vrij eenvoudig eraf halen. Onder de doucheknop zit een instelfunctie verstopt. Je zet de douche aan en meet de watertemperatuur met een thermometer. Vervolgens stel je het water van de douche in op de juiste temperatuur en plaats je de draaiknoppen terug. Zie hier een voorbeeld van het afstellen.

7. Kun je koud douchen met een thermostaatkraan?

Ben je iemand die graag ijskoud doucht? Dan is het slim om een thermostatische kraan goed te overwegen. De kraan zal namelijk altijd wat warm water erbij mengen, ook op de koudste stand. Je kunt de thermostatische douchekraan dus wel koud instellen, maar niet zo ijskoud als bij een mengkraan.

8. Zijn er nadelen aan een thermostatische douchekraan?

Een thermostatische douchekraan is vooral heel comfortabel in het gebruik ervan. Daarom is deze tegenwoordig ook zo populair en geven veel gebruikers er de voorkeur aan boven een ouderwetse mengkraan. Maar nadelen kent een thermostatische douchekraan ook. Zoals aangegeven, kun je er niet volledig koud mee douchen. Daarnaast kunnen de draaiknoppen van een thermostatische douche soms wat stroever gaan draaien door kalkafzetting. Dit is gelukkig veelal eenvoudig te verhelpen door ze te ontkalken.
Ook de temperatuurinstelling van een thermostatische kraan kan verslechteren. Op den duur kan het dan zelfs nodig zijn om de kraan volledig te vervangen. Dat zijn zaken waarmee je bij een ouderwetse mengkraan dus niet, of minder snel, te maken krijgt. Zet de voordelen en nadelen voor jezelf dus op een rijtje en maak daarin de keuze die voor jou of voor je gezin het best past.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!