Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je vakkundig behang verwijderen van je muur?

Omschrijving

Wil je opnieuw gaan behangen dan moet je eerst het oude behangpapier verwijderen. In oude huizen betekent dit vaak lagen behang over behang die je moet verwijderen, voordat je ondergrond goed is. Hoe je dit het beste kunt doen, laat Patrick zien in deze instructievideo. De instructie voor het verwijderen van behang, kun je nog eens rustig nalezen in de geschreven handleiding. Met de oplossingen die Patrick geeft voor moeilijk te verwijderen behangpapier kun je zo iedere muur behangklaar maken.

Handleiding
Benodigdheden
 • trap met voldoende treden
 • schroevendraaier
 • emmer
 • behangafweekmiddel
 • warm water
 • maatbeker
 • vachtroller
 • plamuurmes
 • afhankelijk van het te verwijderen soort behang een behangstoomapparaat (te huur bij Karwei)
 • zo nodig een prikroller
 • schuurpapier
 • muurvuller
 • zo nodig een lichte kleur muurverf, roller en verfbak

1. De voorbereiding

Haal van alle stopcontacten in de te behandelen muren de stroom af en verwijder daarna de stopcontacten uit de muur.
Als je de stoppen eruit haalt, weet je zeker dat er geen stroom meer op de stopcontacten staat.

2. Het afweekmiddel aanmaken

Trek de losse stukken behang weg en verwijder daarna de rest met behulp van behangafweek. Doe hiervoor een halve liter behangafweek bij 5 liter warm water in een emmer en roer dit goed door.

3. Het afweekmiddel aanbrengen

Breng het afweekmiddel met behulp van een vachtroller aan op de hele muur en laat dit 10 tot 15 minuten intrekken. Als het behang begint te bobbelen kun je het van de muur gaan afhalen.
Begin altijd bovenaan en werk van boven naar beneden!

4. Het behang van de muur trekken

Begin bovenaan en zet het plamuurmes voorzichtig achter een hoek van het behang. Heb je een groot stuk behang los gemaakt, dan kun je voorzichtig proberen de baan in zijn geheel van boven naar beneden van de muur af te trekken.

5. De achtergebleven behangrestjes verwijderen

Steek de achtergebleven restjes behang voorzichtig met een plamuurmes van de muur. Gaat dit moeilijk, smeer dan deze restjes nog een keer in met behangafweek of gebruik een behangstoomapparaat.
Een behangstoomapparaat gebruik je vooral bij een wat dikker soort behang, zoals vinylbehang, omdat hiervoor wat meer kracht nodig is om het te verwijderen.

6. Een behangstoomapparaat gebruiken

Vul het stoomapparaat met water en draai de dop er weer stevig op. Steek de stekker in het stopcontact en laat het water in het apparaat op temperatuur komen. Zodra de stoomplaat begint te stomen is het apparaat klaar voor gebruik. Houd de stoomplaat net zo lang op een stuk behang totdat dit week begint te worden. Werk hierbij van boven naar beneden, zodat het stoomwater goed achter het behang kan lopen.
Het is erg belangrijk dat je de dop er na het vullen weer goed opdraait!
Gebruik je een elektriciteitshaspel dan is het belangrijk deze helemaal uit te rollen!
Zet de machine en leg de stoomplaat nooit direct op een houten vloer, vloerbedekking of kwetsbare ondergrond i.v.m. beschadigingen.

7. Een prikroller gebruiken

Als het verwijderen van het behang erg moeilijk gaat dan kun je een prikroller gebruiken. Een prikroller maakt gaatjes in het behang, waardoor de stoom makkelijker achter het behang kan komen en de behanglijm oplost.

8. De muur gladschuren

Schuur met behulp van een stukje schuurpapier de allerlaatste restjes behang weg, zodat de muur mooi glad wordt.

9. Scheuren en beschadigingen

Dicht scheuren en gaatjes in de muur met behulp van muurvuller aangemaakt met water. Breng de vuller met een plamuurmes aan op de te behandelen plekken en laat dit drogen. Schuur na het drogen de geplamuurde plekken mooi glad.
Zorg dat de aangemaakte muurvuller geen klonten bevat!
Als je de geplamuurde plekken niet mooi glad schuurt, blijf je deze na het behangen altijd zien!

10. De donkere plekken wegwerken

Om goed te kunnen behangen is het belangrijk dat de muur egaal van kleur is. Werk daarom donkere plekken op de muur altijd weg door ze met een lichte kleur muurverf over te rollen. Daarna kun je als de muur goed droog is, gaan behangen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!