Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je vakkundig behang verwijderen van je muur?

Omschrijving

Wil je opnieuw gaan behangen dan moet je eerst het oude behangpapier verwijderen. In oude huizen betekent dit vaak lagen behang over behang die je moet verwijderen, voordat je ondergrond goed is. Hoe je dit het best kunt doen, leer je in deze instructievideo voor het verwijderen van behang. Met de oplossingen die worden gegeven voor moeilijk te verwijderen behangpapier kun je zo iedere muur behangklaar maken voor een nieuw behangetje. In de geschreven handleiding onder de video kun je alles stap voor stap nalezen en vind je een overzichtslijst van de benodigdheden voor deze klus. Veel succes gewenst!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • Trap met voldoende treden
 • Schroevendraaier
 • Afhankelijk van het te verwijderen soort behang een behangstoomapparaat (te huur bij Karwei)
 • Prikroller
 • Breed plamuurmes
 • Emmer
 • Behangafweekmiddel
 • Warm water
 • Maatbeker
 • Spons, blokkwast of vachtroller
 • Schuurpapier

1. De voorbereiding

Haal op de te behandelen muren van ieder stopcontact de stroom af. Schroef daarna alle stopcontacten voorzichtig van de muur.

2. Wanneer gebruik je een behangstoomapparaat?

Een behangstoomapparaat gebruik je vooral voor grote oppervlakten en erg vastzittend behang. Ook bij een dikker soort behang zoals vinyl, waarbij je wat meer kracht nodig hebt om het te verwijderen, kun je het het best een stoomapparaat gebruiken.
Met behulp van een behangstoomapparaat kun je vliesbehang zelfs na jaren makkelijk verwijderen, omdat je het dan in één keer van de muur kunt trekken.
Lees voordat je het behangstoomapparaat gaat gebruiken altijd eerst de bijbehorende gebruiksaanwijzing.

3. Het behangstoomapparaat gebruiken

Wil je het behang verwijderen met behulp van een behangstoomapparaat ga dan als volgt te werk:
 • Ruw voordat je begint met afstomen het behang eerst op met een prikroller. Een prikroller maakt gaatjes in het behang, waardoor de stoom makkelijker achter het behang kan komen en de behanglijm beter oplost.
 • Vul het stoomapparaat met water en draai de dop er weer stevig op.
 • Steek de stekker in het stopcontact en laat het water op temperatuur komen. Gebruik je hierbij een elektriciteitshaspel dan is het belangrijk deze helemaal uit te rollen. Zodra de stoomplaat begint te stomen is het apparaat klaar voor gebruik.
 • Houd de stoomplaat net zo lang op een opgeruwd stuk behang totdat het behang losweekt. Werk van boven naar beneden, zodat het stoomwater goed achter het behang kan lopen.
 • Steek het losgeweekte behang met een plamuurmes voorzichtig los en trek het van boven naar beneden van de muur.
Het behangstoomapparaat gebruiken
De ketel staat onder druk en levert hete stoom. Draai dus nooit zomaar de dop open.
Zet de stoommachine en leg de stoomplaat nooit direct op een houten vloer, vloerbedekking of kwetsbare ondergrond in verband met beschadigingen.

4. Een afweekmiddel gebruiken

Een wat dunner soort behang kun je makkelijk verwijderen met een behangafweekmidddel. Doe het afweekmiddel in een emmer en verdun het met water volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Trek eerst de losse stukken behang weg en behandel daarna de rest met behulp van het afweekmiddel.

5. Het afweekmiddel aanbrengen

Breng het afweekmiddel met een spons, blokkwast of vachtroller ruim aan op de hele muur en laat het een kwartier intrekken. Daarna kun je het behang met een breed plamuurmes van boven naar beneden voorzichtig afsteken. Het afweekmiddel aanbrengen

6. Het behang van de muur trekken

Begin bovenaan en zet het plamuurmes voorzichtig achter een hoek van het behang. Heb je een groot stuk behang los gemaakt, dan kun je voorzichtig proberen de baan in zijn geheel van boven naar beneden van de muur af te trekken.
Begin altijd bovenaan en werk van boven naar beneden!

7. De achtergebleven behangrestjes verwijderen

Verwijder de achtergebleven stukjes behang met water en een harde borstel of smeer ze nog een keer in met behangafweek. Schuur tot slot met een stukje schuurpapier de allerlaatste restjes behang weg, zodat de muur helemaal glad is. Hierna is je muur klaar voor een nieuw behangetje of om te verven. De achtergebleven behangrestjes verwijderen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!