Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Karwei

Karwei
Heeft 29 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een badkamermeubel plaatsen?

Omschrijving

Je badkamer kun je eenvoudig moderniseren door een nieuwe wastafel met onderkast te plaatsen. Zo’n eigentijds bad meubel in je badkamer zorgt voor een compleet andere uitstraling. Een bijpassende kolomkast naast je badkamermeubel maakt het geheel extra luxe. Wil je het meubel zelf in je badkamer plaatsen, bekijk dan deze instructievideo waarin Patrick een Monta badmeubel plaatst van 60 cm breed, met planchet en spiegel en een hoge kolomkast. Ook het plaatsen en aansluiten van kraan en afvoer worden behandeld. In de geschreven handleiding staat welke materialen en gereedschap je nodig hebt en kun je de instructie stap voor stap nalezen. Als je de aanwijzingen van Patrick nauwkeurig volgt, zul je merken dat deze klus goed te doen is. Veel succes!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
 • badmeubel met spiegel, lamp en toebehoren
 • kraan en aansluitmateriaal
 • planchet met toebehoren (optioneel)
 • kolomkast met toebehoren (optioneel)
 • potlood
 • centimeter
 • waterpas
 • steen- of betonboor met 8 mm en 6 mm boortje
 • staalspijker en hamer
 • schroevendraaier
 • sanitairkit
 • kitspuit met spuitmond
 • evt. zeepoplossing en kitlepel
 • kroonsteentje
 • verstevigingsbeugels, indien niet bijgeleverd

1. Voorbereiding

Controleer of alle bijbehorende materialen zoals montagebeugels, scharnieren, schroeven en pluggen en een montagehandleiding (kraan) zijn meegeleverd. Maak de muur waar je het meubel wilt plaatsen vrij en leg al het benodigde gereedschap en materiaal klaar.
Houd er rekening mee dat montagebeugels, scharnieren, schroeven en pluggen meegeleverd worden, maar dat je een kraan en aansluitmateriaal zelf moet kopen bij de bouwmarkt!
In de video plaatst Patrick een badmeubel van 60 cm met een hoge kolomkast. Monta badmeubels zijn echter ook in breedtes 90 en 120 cm verkrijgbaar.
Alle onderdelen zijn ook los te koop.

2. De afvoer

Zorg dat er in de muur waartegen het badmeubel wordt geplaatst, op een hoogte van 56 cm van de afgewerkte vloer, een afvoer komt, die uitkomt in het midden van de onderbouwkast.
Bij een dubbele wasbak heb je ook maar één afvoerbuis nodig, waaraan je beide chiffons koppelt.

3. De wateraanvoer

Op 66 cm van de vloer komt aan beide kanten van de afvoer een wateraanvoer. Links voor warm, rechts voor koud water, met een tussenliggende afstand van 15 cm.

4. De aansluiting voor de lamp

De elektra-aansluiting voor de lamp plaats je recht boven de afvoer, op 160 cm van de vloer.

5. De ophangpunten voor de onderkast aftekenen

Teken op een hoogte van 68 cm een dunne horizontale potloodlijn, die waterpas loopt. Net boven deze lijn komen de twee montagebeugels. Teken de drie gaten van de montagebeugels af op de muur. De afstand tussen de buitenzijden van de beugels is 55,5 cm bij een meubelbreedte van 60 cm.

6. De montagebeugels bevestigen

Boor de gaten met een 8 mm steen- of betonboor. Plaats de pluggen en schroef daarna de beugels met de uitsparing naar voren tegen de muur.
Let op dat je de boor pas na het doorboren van de tegel in de hamerstand zet, anders kan de tegel barsten!
Het is handig als je met een staalspijker eerst een klein putje in het glazuur maakt. Bij het boren in de tegels kan de boor namelijk makkelijk wegglijden.

7. De lades uit de onderkast verwijderen

Haal de lades uit de onderkast door ze helemaal uit te trekken en ze in één ruk omhoog te halen.

8. De onderkast ophangen

Schroef verstevigingsbeugels aan de onderzijde van de lades, zodat de bodem niet kan doorzakken. Draai de schroeven aan de voorzijde van de kast-stelhaken een klein beetje los en hang de kast met de stelhaken in de uitsparing van de montagebeugels tegen de muur.

9. De hoogte bijstellen

Controleer opnieuw of de kast waterpas hangt. Stel de hoogte zo nodig bij, door de schroeven aan de onderzijde van de stelhaken in- of uit te draaien. Draai daarna, als de kast naar wens hangt, de schroeven aan de voorzijde van de stelhaken weer vast.

10. De kraan monteren

Monteer de kraan op de wastafel met behulp van de montagehandleiding.

11. De wastafel plaatsen

Spuit aan de bovenkant van de kast een ril sanitairkit en plaats daarna de wastafel op het badkamermeubel.

12. De afvoer en het water aansluiten

Sluit de afvoer en het heet- en koud water aan.
Controleer na het aansluiten goed op lekkages, zowel bij de aanvoer als de afvoer!

13. De lades plaatsen

Trek de ladegeleiders aan de binnenkant van de kast helemaal uit. Zet de lades erin en duw deze terug in de kast. Met de stelschroeven aan de zijkanten van de lades kun je deze in de juiste positie zetten. De middelste schroeven zijn voor de hoogtebijstelling, de achterste voor de bijstelling naar links of rechts. Spuit voor een goede afwerking tussen de muur en de wastafel nog een ril kit.
Let op dat je niet te veel kit in de naad spuit, dat is namelijk erg moeilijk te verwijderen!
Gebruik een spuitmond op de kitspuit die even breed is als de naad.
Met een neutrale zeepoplossing en een kitlepel kun je het teveel aan verse kit gladstrijken.

14. De lamp aan de spiegel schroeven

Schroef de halogeen lamp op de bovenkant van de spiegel.

15. De bevestigingsgaten voor de spiegel aftekenen

Teken boven de wastafel op een hoogte van minimaal 175 cm van de grond een horizontale waterpaslijn. Leg de afgeschuinde ophanglat van de spiegel op de lijn en markeer de twee bevestigingsgaten. Het midden van de lat komt boven het midden van de wastafel.

16. De bevestigingslat op de muur schroeven

Boor de gaten met een 6 mm boortje. Duw de pluggen in de gaten en schroef de bevestigingslat tegen de muur met de uitsparing naar boven en naar de muur gericht.

17. De elektradraden aansluiten

Schakel de stroom uit en sluit de elektradraden met een kroonsteentje aan.

18. De spiegel ophangen

Hang de spiegel over de ophanglat en schuif hem op de juiste plek ten opzichte van de wastafel.

19. De ophanggaten voor het planchet aftekenen

Teken op de gewenste hoogte met behulp van de waterpas een dunne horizontale potloodlijn en plaats het planchet onder de potloodlijn plat tegen de muur. Het midden van het planchet moet precies boven het midden van de wastafel komen. Markeer met de montagebeugels de plaats van de ophanggaten op de lijn.

20. Het planchet ophangen

Boor de afgetekende gaten met een 8 mm boor, stop de pluggen erin en schroef de montagebeugels tegen de muur. Schuif het planchet over de montagebeugels en druk het stevig tegen de muur aan.

21. De bevestiging van de kolomkast aftekenen

Teken met behulp van een waterpas op de plaats waar de hoge kast komt, op een hoogte van 187 cm van de vloer, een dunne horizontale potloodlijn. Net hierboven komen de montagebeugels. Teken de gaten van de twee montagebeugels af, waarbij je een tussenliggende afstand van 30,5 cm tussen de buitenzijden van de beugels aanhoudt.

22. De montagebeugels bevestigen

Boor de gaten, stop de pluggen erin en schroef de montagebeugels tegen de muur.

23. De kolomkast ophangen

Draai de schroeven aan de voorzijde van de kast-stelhaken een beetje los. Hang de kast met de stelhaken in de uitsparing van de montagebeugels tegen de muur.

24. De hoogte bijstellen

Controleer opnieuw of de kast waterpas hangt. Stel de hoogte zo nodig bij door de schroeven aan de onderzijde van de stelhaken los- of aan te draaien. Draai de schroeven aan de voorkant van de stelhaken weer vast en de kolomkast hangt.

25. De scharnieren van de kastdeur bevestigen

Schroef het kleine scharnierdeel met de lange, uitstekende punt naar achteren, aan de binnenzijde van de kast. Houd daarbij rekening met de gewenste draairichting van de deur. Plaats het andere deel, de as, in de uitsparingen van de deur. Druk het scharnier aan de achterzijde in elkaar, totdat je een duidelijke klik hoort.

26. De deur recht afhangen

Door de schroeven in de scharnieren iets los te draaien kun je de deur hoger of lager stellen, zodat de deur recht hangt.

27. De glasplanken plaatsen

Plaats op de gewenste hoogte de steunen voor de planken en leg hierop de glasplanken.
Gebruik voor het schoonmaken van het meubel nooit een schuurspons of schurend schoonmaakmiddel, maar een niet agressief schoonmaakmiddel en een vochtige doek!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!