Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Pipowagen of schaftkeet aanschaffen: waar let je op?

Pipowagen of schaftkeet aanschaffen: waar let je op?
Omschrijving

Ben je op zoek naar een schaftkeet (ook wel schaftwagen, keet of pipowagen genoemd) die je kunt gebruiken als mobiele ruimte voor bouw of werk, als Bed and Breakfast of bijvoorbeeld als ontmoetingsplek voor jongeren om in samen te komen? In dit artikel lees je waarop je kunt letten bij het kopen van een schaftkeet en voor welke doeleinden je deze kunt gebruiken. Met een beetje creativiteit zorg je op die manier voor een leuke extra verblijfsruimte die je helemaal naar eigen wens kunt inrichten.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Verschillen tussen schaftketen

Schaftwagens kun je kopen in verschillende soorten en maten. De kleur, het aantal personen waarvoor de wagen geschikt is en de lengte van de schaftkeet kunnen variëren. Zo zijn er schaftketen waarin je 6, maar ook schaftketen waarin je 14 personen kwijt kunt. Sommige schaftketen zijn voorzien van een (chemisch) toilet, een magazijnruimte of een apart kantoor. Ook een keukenblok kan zijn inbegrepen. Kijk op een site waar je een schaftkeet kunt kopen om een goed beeld te krijgen van de beschikbare modellen.

2. Waarvoor kun je een schaftkeet gebruiken?

Een schaftkeet wordt vooral gebruikt op bouwplaatsen voor bouwpersoneel, om pauze in te kunnen houden. Maar schaftketen zijn ook ideaal als tuinhuisje, als extra onderkomen op het erf van een boerderij of als plek voor jongeren om bij elkaar te komen. Bijvoorbeeld door deze te plaatsen bij een sportvereniging, een buurthuis of gewoon in de achtertuin. Ook zijn schaftwagens geschikt voor het ombouwen tot Tiny House of Bed & Breakfast. Online is hiervoor genoeg inspiratie te vinden.

3. Waarop kun je letten bij het kopen van een schaftkeet?

Bij de aanschaf van een schaftkeet kun je (naast de algemene verschillen tussen de wagens) letten op de volgende details:
  • Type dak: wil je een rond of plat dak?
  • Duurzaamheid: ga je voor een keet volledig van hout of liever voor een onderhoudsvrije variant van bijvoorbeeld polyester?
  • Kleur: wil je een keet in een gekke kleur of bijvoorbeeld in de kleuren van een vereniging of bedrijf? Of ga je juist voor een mooie neutrale wagen? De kleur kan volledig naar jouw wens worden ingevuld.
  • Stoelen of banken: wil je de keet inrichten met stoelen of banken? Voor het gebruik bij een bouwplaats heb je een functionelere schaftkeet nodig dan wanneer je deze als tuinhuisje wilt inrichten.
  • Veiligheid: heb je een schaftkeet nodig die bestand is tegen vandalisme of komt deze op een rustige en veilige plek te staan? Er zijn veel mogelijkheden om een schaftkeet extra te beveiligen.
  • Weggebruik: zul je veel de weg op gaan om de keet te verplaatsen of komt deze op een vaste plek te staan? Schaftketen zijn er in twee varianten: voor langzaam verkeer (verplaatsing op eigen terrein) of voor snelverkeer.
Denk verder qua basisinrichting aan voldoende stroomvoorzieningen, zodat je makkelijk in de wagen kunt werken of genoeg stroomaansluitingen hebt voor bijvoorbeeld keukenapparatuur.

4. De schaftkeet verplaatsen

Wil je de schaftkeet verplaatsen? Met een schaftkeet voor snelverkeer mag je ook de openbare weg of de snelweg op. Een schaftkeet voor langzaam verkeer mag je alleen op eigen terrein verplaatsen. Houd er rekening mee dat een schaftkeet met een gewicht boven de 750 kg moet worden voorzien van een eigen kenteken. En let op het gewicht van de keet, inclusief de inrichting. Er zitten namelijk grenzen aan het totale gewicht van het trekkende voertuig in combinatie met de keet.
Bouw je de schaftkeet om tot bijvoorbeeld een Tiny House dat je later pas gaat verplaatsen naar de definitieve plek? Dan is het ook mogelijk om hier speciaal transport voor te regelen.
Wil je de schaftkeet zelf verplaatsen? Check dan of je over het juiste rijbewijs beschikt.
Bij het kopen van een schaftkeet kun je kiezen uit verschillende soorten reminrichtingen. Bepaal dus of je voor een mechanisch of luchtgeremd remsysteem wilt gaan.

5. Maak van de schaftkeet een gezellige plek!

Of je een schaftkeet koopt voor de bouw of voor privédoeleinden: in beide gevallen breng je er veel tijd in door en is de plek bedoeld om te ontspannen. Maak het dus tot een fijne plek. Zorg voor functioneel maar leuk meubilair en kleed de keet desgewenst verder aan. Het omtoveren van een schaftkeet voor privégebruik kan eenvoudig door te werken met een paar simpele accessoires.

6. Denk ook aan de richtlijnen

Bij gebruik van de keet op een bouwplaats, is het belangrijk om te voldoen aan ARBO voorwaarden bij de inrichting. Gebruik je de keet privé, dan ben je vrij in de manier waarop je deze inricht. Denk bij een Bed and Breakfast huisje wel aan zaken als brandveiligheids- en EHBO-producten die in het verblijf aanwezig moeten zijn. Maak op voorhand dus een goed plan, zodat alles qua wensen in de kleine oppervlakte past. Inspiratie kun je onder meer halen uit boeken over Tiny Houses.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!