Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 404 instructies gemaakt

Hoe kun je besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) voorkomen?

Hoe kun je besmetting met het hepatitis A-virus (HAV) voorkomen?
Omschrijving

Hepatitis a, of geelzucht, is een lever ziekte die ontstaat door het eten van -met het virus- besmet voedsel. De ziekte komt voor over de hele wereld, maar vooral in die landen waar de persoonlijke hygiënische omstandigheden zeer te wensen overlaten en goede sanitaire voorzieningen ontbreken. In de instructievideo vertelt tropenarts David Overbosch hoe je besmetting kunt voorkomen en wat de symptomen zijn van hepatitus A. In de geschreven handleiding hieronder kun je de informatie nog eens rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Hoe raak je besmet?

Je kunt besmet raken met het hepatitis A-virus door het eten en drinken van (met ontlasting besmet) voedsel of water. Dit virus kan in het voedsel en drinken zijn gekomen als na een toiletbezoek de handen niet of onvoldoende zijn gewassen.
Soms kan Hepatitis A ook worden overgedragen door seksueel contact en dan met name door anale seks!

2. Waar loop je gevaar?

De kans op besmetting wordt groter naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Dit houdt niet alleen slechte persoonlijke hygiëne in, maar ook het ontbreken van goede sanitaire voorzieningen, zoals een goede drinkwatervoorziening en een goed rioleringssysteem.

3. Wat zijn de symptomen?

Zo’n twee tot zes weken nadat je bent besmet ontsteekt de lever en gaat minder goed werken waardoor er geelzucht kan optreden. Je hebt een vervelend gevoel in je buik, je bent misselijk, moe en hebt een slechte eetlust. Bij geelzucht wordt het oogwit geel en ook de huid wordt geleidelijk aan geler.
Een Hepatitis A-geïnfecteerde kan besmettelijk zijn van 2 tot 4 weken vóór het begin van de geelzucht tot het verdwijnen van de klinische symptomen!
Een hepatitis A-infectie wordt nooit chronisch.

4. Hoe kun je besmetting voorkomen?

Was frequent en zorgvuldig je handen en ga hygiënisch om met water, voedsel, ontlasting en besmet afval. Drink geen kraanwater en gebruik geen ijsblokjes. Gebruik ook voor het poetsen van je tanden flessenwater. Eet alleen gekookt of gebakken voedsel en fruit dat je zelf schilt. Als je naar niet Westerse landen reist laat je dan vaccineren tegen hepatitis A. De vaccinatie biedt langdurige bescherming.
Als je flessen water koopt in een plaatselijke winkel controleer dan altijd of de sluiting onaangebroken is!

5. Hoe kun je hepatitis A behandelen?

Alleen de symptomen kunnen worden behandeld.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!