Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Met welke pannen kun je energiezuinig koken?

Met welke pannen kun je energiezuinig koken?
Omschrijving

Er zijn verschillende pannen op de markt waarmee je energiezuinig kunt koken. Zowel de slowcooker, multicooker als de snelkookpan zijn energiezuinige apparaten om je eten in te bereiden. Maar ook met een stoompan, wonderbag of ecostoof kun je een hoop energie besparen bij het bereiden van je eten. In dit artikel lees je hoe de slowcooker, multicooker en snelkookpan werken en op welke manier de pannen bijdragen aan energiebesparing.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Voordelen van een slowcooker

Een slowcooker, ook wel bekend onder de naam ‘Crock Pot’, is een elektrische pan waarin het eten langzaam wordt gegaard. De bereidingstijd is veelal zo’n 6-8 uur. Totaal verbruikt een gemiddelde slowcooker daarmee 0,7 kWh. Een slowcooker is daarom een goedkope manier van koken en goedkoper dan bereiding van eten in bijvoorbeeld de oven, die per uur 2 - 2,2 kWh aan energie kost.

2. Voordelen van een snelkookpan

Een snelkookpan is een pan waarin eten sneller gekookt kan worden door de hogedruk waarmee wordt gewerkt. De bereidingstijd wordt daardoor verkort tot zo’n 30% van de normale kooktijd. Vooral voor stoofgerechten is dit dus ideaal. De snelkookpan verbruikt minder energie doordat deze simpelweg minder lang op het vuur hoeft te staan. Ook kun je in de meeste snelkookpannen meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden. Je hebt dan dus maar één warmtebron nodig, waardoor je bespaart op gas of elektriciteit.

3. Hoe werkt een multicooker?

Een multicooker is een multifunctioneel apparaat waarmee je zowel ‘slowcook’ gerechten kunt bereiden zoals in de slowcooker, als snelkookgerechten zoals in de snelkookpan. Een multicooker kan verschillende apparaten vervangen, waaronder de traditionele rijstkoker, snelkookpan of stomer. Het is dus een ‘alles-in-één’ apparaat. Op de slowcook stand is dit apparaat sowieso energiezuinig en bespaar je energie, net zoals je dat doet bij de slowcooker. Bij snelkookgerechten wordt het even doorberekenen in het verbruik ten opzichte van andere apparaten.
Er zijn ook multicookers met energiebesparende modus dus mocht je de aanschaf van een multicooker overwegen, dan is het is interessant om dat mee te nemen in je vergelijking.

4. Stoompannen, -mandjes of stoomkokers

Door je eten te stomen in plaats van te koken, kun je meerdere etenswaren in één keer bereiden. Op die manier kook je dus efficiënt en energiezuinig door het gebruik van maar één warmtebron. Het stomen van meerdere etenswaren tegelijkertijd kun je doen door het eten te stapelen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen:
  • Door gebruik te maken van bamboe stoommandjes.
  • Door het gebruik van stoom)pannen met gaatjesbodem die je bovenop elkaar stapelt.
  • Door een elektrische stoomkoker te gebruiken waarop je meerdere stoomschalen kunt plaatsen. De stoomkoker kun je instellen met een timer voor automatische uitschakeling, waarmee je voorkomt dat je onnodig energie verbruikt.
Bij al deze manieren van koken gaart het eten door de circulatie van de stoom. Je kunt het vuur laag zetten nadat je het water aan de kook hebt gebracht maar je kunt ook ervoor kiezen om de warmtebron helemaal uit te zetten. Het duurt dan wel iets langer voordat het eten gaar is, maar je bespaart natuurlijk een hoop extra energie. In dit artikel vind je meer tips om energiezuinig te koken.

5. Niet-elektrische slowcookers, zoals de Ecostoof

Wil je écht besparen? Schaf dan een Wonderbag of Ecostoof aan. Dit zijn niet-elektrische slowcookers gemaakt van (goed geïsoleerde) stof, die je pan optimaal warm houden zodat het eten zonder energieverbruik rustig verder gaart. Je brengt de pan met eten aan de kook en plaatst de hete pan vervolgens in de Wonderbag of Ecostoof. Hierin kan het eten tot nog 8 uur lang verder garen.
Misschien minder geavanceerd dan een multicooker of slowcooker, maar op een ouderwetse manier en zónder gebruik van extra energie. Zuiniger kun je het dus niet maken!
Alles over de werking van een Ecostoof, vind je in dit artikel op hun site. Je koopt de Ecostoof bijvoorbeeld hier bij Bol.com.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!