1. Ruimte rondom je koelkast
Zorg voor voldoende ruimte rondom je koelkast, zodat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Kan de koelkast zijn warmte niet goed kwijt, dan verbruikt het apparaat meer energie. Let vooral op de ruimte tussen de achterwand en de achterkant van de koelkast en maak de achterkant van de koelkast of (in geval van een inbouwkoelkast de ventilatie-openingen) regelmatig stofvrij.
Houd bij het plaatsen van de koelkast minimaal 10 centimeter ruimte tussen de achterwand van de koelkast en de muur. Zo zorg je voor voldoende luchtcirculatie en kan warme lucht makkelijk wegstromen.
Zet je koelkast nooit op een zonnige plek of dichtbij een verwarming. Het apparaat moet dan veel meer moeite doen voor het koelen.
2. Vriezer ontdooien
Ontdooi je vriezer op tijd. Dikke lagen ijs kosten een hoop energie. Wist je dat een ijslaag van 2 mm al zorgt voor een stijging in energieverbruik van 10%?
3. De temperatuur van je koelkast en vriezer
Kijk welke temperatuur nodig is voor jouw koelkast en voor het vriesgedeelte. Misschien staan deze koeler ingesteld dan nodig. De minimum temperatuur waarop je een koelkast wilt instellen is 3-4 graden Celcius. Is de temperatuur hoger, dan kan bacteriegroei of schimmelvorming ontstaan. Lager kost je extra energie. Voor de vriezer geldt een ideale temperatuur van -18 graden, als je rekening wilt houden met zowel een goede houdbaarheid alsmede met het energieverbruik.
Met een
koelkastthermometer kun je de temperatuur van je koelkast en/of vriezer makkelijk controleren.
4. Afkoelen van warm eten
Laat warm eten niet afkoelen in je koelkast. Zet het in de winter eerst buiten of laat het op temperatuur komen op een andere koele plek in huis, zodat je koelkast niet onnodig veel energie verbruikt aan het koelen van een nog warme maaltijd. Je bespaart hierdoor dus op een makkelijke manier een boel energie.
5. Ongemerkt energieverlies
Houd de deur van de koelkast niet langer open dan nodig. Situaties waarbij dit snel kan gebeuren: bij het maken van je boodschappenlijst, het bedenken van wat je gaat eten door in de koelkast te kijken of het open laten van de deur bij het in- en uitruimen ervan. Allemaal momenten waarop je misschien minder bewust een langere periode de deur open hebt staan en waarbij energie verloren gaat.
6. Instellingen koelkast tijdens je vakantie
Op vakantie en een (bijna) lege koelkast? Zet de koelkast dan op een lagere temperatuur of haal de stekker eruit. Houd er rekening mee dat als je de stekker eruit haalt, je dit minimaal een dag van tevoren doet in verband met het ontdooien van het apparaat. Zet de deur tijdens je vakantie op een kiertje om te voorkomen dat de koelkast gaat stinken.
7. Het formaat van je koelkast
Heb je een grote koelkast maar ligt er eigenlijk nooit veel in? Dan kan het lonen om je grote exemplaar te vervangen voor een kleiner model. Vervanging van een oude koelkast voor een nieuwe kan eveneens lonen in energiebesparing; nieuwe koelkasten zijn een stuk zuiniger.
8. Rubbers van je koelkast
Controleer of de rubbers van je koelkast nog in goede staat zijn. Door kapotte rubbers kan het zijn dat je koelkast minder goed sluit of dat er langs de rubbers kou verloren gaat. Dat is zonde. Het vervangen van de rubbers of, zoals hierboven ook aangegeven, het vervangen van een oude koelkast voor een nieuwe (energiezuinige) variant, kan lonen.
Maak de rubbers van je koelkast ook af en toe even schoon door er met een vochtige doek langs te gaan. Doe dit wel voorzichtig, zodat je ze tijdens het schoonmaken niet beschadigt.
9. Welk model koelkast is het meest energiezuinig?
Koelvriescombinaties, waarbij je een koelkast en vriezer in één hebt, verbruiken de meeste energie. Wil je dus besparen op je koelkast? Koop dan twee losse apparaten met beiden een zo energiezuinig label. Kies je voor een koelvriescombinatie, dan schijnen combinaties met vriesvakken bovenaan iets zuiniger te zijn dan koelvriescombinaties waarbij de vriesvakken zich onderaan bevinden. Het kan dus de moeite waard zijn om dit verder uit te zoeken, voordat je tot aanschaf over gaat.
10. Besparen op extra koelruimte
Heb je een tweede koelkast omdat de eerste regelmatig vol zit? Producten als bier, fris maar ook sommige groenten kun je in de winter prima buiten koel houden. Leg ze in een kistje en zet ze op een beschutte plek. Bekijk ook of er producten in je koelkast staan, zoals sauzen, die je eigenlijk niet meer gebruikt of over datum zijn. Zo maak je ruimte vrij. Je hebt een tweede koelkast dan niet meer nodig of je kunt deze in de winterperiode uitzetten. Een makkelijke manier om natuurlijk veel energie te besparen.
11. Een volle koelkast kost minder energie
En last but not least: je verwacht het misschien niet maar hoe meer volume er in de koelkast of vriezer staat, hoe minder energie deze verbruikt. Bij het openen van de deur stroomt warme lucht naar binnen. Het apparaat moet deze warme lucht daarna opnieuw koelen. Producten die in de koelkast liggen houden de koeling vast, waardoor er door deze aanwezige koude massa simpelweg minder gekoeld hoeft te worden. Kortom: hoe minder loze ruimte in de koelkast (en hoe voller deze dus is), hoe minder lucht en daarmee hoe energiezuiniger je bezig bent. Vul de koelkast daarom op met flessen of potjes water als deze bijna leeg is.
Een volle koelkast is goed, een volgepropte koelkast werkt echter averechts. De koele lucht kan dan niet meer goed circuleren.
Plan het ontdooien van je vriezer en zet dit in je agenda. Zo heb je een stok achter de deur. Aangeraden wordt om een koelkast met vriesgedeelte zonder anti-ijsvorming zelfs om de 2-3 maanden te ontdooien, zodat het ijs zich niet te dik kan ophopen.