1. Wat is mulchen?
Mulchen betekent dat je de bodem in je tuin bedekt met een paar centimeter dikke laag organisch materiaal, de zogenaamde mulch. De mulch dient onder meer als bodemverbeteraar en om de grond te beschermen. Je kunt als mulch verschillende natuurlijke materialen gebruiken. Een overzicht van deze materialen en uitleg over hoe je ze gebruikt, vind je hieronder.
2. Mulchen met gras
Gemaaid gras kun je uitstekend gebruiken als mulch. Strooi het grasmaaisel in een dun laagje van maximaal 3 centimeter dik, tussen je planten. Dit kun je in de zomermaanden om de paar weken doen. Om rottend gras te voorkomen is het belangrijk om er steeds voor te zorgen dat je het gras niet te dik strooit.
3. Mulch maaien en gebruiken voor je gazon
Heb je een grasmaaier met een mulch functie, dan wordt het gras tijdens het maaien door de grasmaaier versnippert. Het versnipperde gras wordt dusdanig fijn gemalen dat het tussen de grassprieten blijft liggen en zo als waardevolle voeding dient voor je gazon.
Schakel de mulch functie uit als het gras vochtig is. Vochtig gras versnippert minder goed en het zal ook nog eens gaan rotten. Verder mag het gras niet te lang zijn, wat betekent dat je regelmatig moet maaien. Bij te lang gras krijg je een te grote hoeveelheid mulch, die onvoldoende en te langzaam kan verteren. Hierdoor zal het gras van je gazon verstikken en kan er een viltlaag ontstaan.
Is het gras toch te lang geworden? Vang in dat geval het grasmaaisel op en gebruik het als mulch tussen je planten.
4. Mulchen met bladeren
Haal gevallen blad niet weg uit je tuin, maar gebruik de bladeren als simpele, natuurlijke mulch. Je kunt daarvoor de bladeren in een dunne laag tussen je planten strooien. Laat het blad tussen de struiken en de bomen eenvoudigweg liggen, net als in het bos. Bladeren zijn in de herfst en de winter een goede bodembedekker die beschermt tegen vorst. Om te voorkomen dat de mulch wegwaait, kun je het laagje blad met houtsnippers dun afdekken.
5. Gesnoeid hout gebruiken
Nadat je hebt gesnoeid kun je het gesnoeide hout eenvoudig gebruiken als mulch. Je kunt het snoeiafval van alle soorten bomen en heesters gebruiken, ook van de groenblijvende. Gebruik de pas gesnoeide takken met blad en schors. Maak de grote takken klein, eventueel met een
hakselaar, en gebruik de kleine takjes in zijn geheel. Zorg dat de snippers hout niet te groot zijn. Bedek de bodem met een laag houtsnippers van minimaal 5 centimeter dik. Is de laag te dun, dan zullen de houtsnippers namelijk snel uitdrogen.
Omdat houtsnippers stikstof aan de bodem onttrekken, zijn voor de eenjarige planten houtsnippers als mulch niet geschikt. Eenjarige plantjes hebben namelijk erg veel stikstof nodig.
Wil je de houtsnippers kant-en-klaar kopen, neem dan een iets duurdere kwaliteit. Bij de goedkope soorten kunnen er tussen de houtsnippers ongewenste materialen zitten, zoals bijvoorbeeld onkruid. Daarnaast zijn duurdere houtsnippers veelal duurzamer. Castanea coverchips zijn bijvoorbeeld gemaakt van kastanjehout. Omdat het hout van kastanjes een harde houtsoort is die langzamer verteert, gaan deze houtsnippers langer mee dan andere soorten.
6. Mulchen met cacaodoppen
Heeft de grond in je tuin een echte oppepper nodig, gebruik dan cacaodoppen als mulch. Cacaodoppen zijn rijk aan voedingsstoffen. Als het regent zakken de voedingsstoffen die in de doppen zitten in de bodem en zullen zo de grond voeden en verbeteren. De prijs van cacaodoppen is wel wat hoger. Eventueel kun je ze mixen met ander, goedkoper mulchmateriaal.
Gebruik geen cacaodoppen als je een hond hebt! Cacaodoppen bevatten theobromine, een stof waar honden niet tegen kunnen.
7. Mulchen met boomschors
Wil je mulchen met boomschors, dan heb je de keuze uit verschillende soorten schors. Eén van de goedkoopste soorten is dennenschors. Franse boomschors, gemaakt van Franse zeeden, is een duurzame soort maar qua prijs ook duurder. Wel gaat deze boomschors langer mee. Schors van Sylvester is gemaakt van naaldhout en zit qua prijs en kwaliteit in de middensector.
De hoeveelheid schors die je nodig hebt hangt af van de oppervlakte van het stuk grond dat je wilt bedekken en of je antiworteldoek onder de schors wilt leggen. Ook de dikte van de schors en de grondsoort spelen een rol.
8. Compost als mulch gebruiken
Kies je voor compost als mulch, dan is het kopen van compost gemaakt van gft-afval een betere keuze dan compost zelf maken. Bij gft-compost kun je er namelijk zeker van zijn dat het geen onkruidzaden meer bevat die later in je tuin ontkiemen. De temperatuur waarmee het afval wordt omgezet in compost is dermate hoog, dat de onkruidzaden niet kunnen overleven.
Kies je toch liever voor zelfgemaakte compost, gebruik dan slechts een dunne laag. Leg, nadat je de bodem hebt bedekt met het laagje zelfgemaakte compost, hier als extra nog een laagje stro overheen. Daarmee voorkom je dat eventuele onkruidzaden later ontkiemen.
9. Champost als mulch voor zure grond
Champignons worden gekweekt op een mengsel van kippen- en paardenmest, gips en stro, zogenaamd champost. De champignonmest is door het kalk dat hierin zit, erg geschikt als mulch voor zure grond. Het is een goede bodemverbeteraar en vrij van ziektekiemen, aaltjes en onkruidzaden doordat het na de teelt van de champignons verhit wordt. Je kunt champost online bestellen bij verschillende leveranciers. Gebruik de mest niet voor een grond waarvan de pH al vrij hoog is.
10. Onkruid als mulch gebruiken
Heb je in je tuin onkruid gewied? Gooi het uit de grond getrokken onkruid niet weg, maar leg het als mulch tussen je planten. Met een beetje zon is het onkruid gauw verwelkt en heb je er een goede bodembedekker aan.
Gebruik voor het mulchen alleen onkruid dat nog geen zaden bevat. Zo voorkom je dat het onkruid opnieuw ontkiemt in je tuin.
11. Mulchen met stro
Stro als mulch wordt vooral gebruikt in de moestuin. Met name hennepstro is ideaal als mulch tussen de aardbeien, maar ook tussen je pompoenen, aardappels en courgettes. Stro is te grof om te gebruiken tussen je plantjes in de siertuin.
Als je veel stro nodig hebt is het goedkoper om het te kopen als baal in plaats van los in een zak.
Door koriander, salie, oregano of munt of lavendel door je mulch te mengen, houd je in je moestuin ongewenste insecten op afstand.
Wat mulch allemaal doet voor de bodem van je tuin en wat de beste periode is om te mulchen, kun je lezen in onze instructie
'Mulchen in de tuin? Waarvoor en wanneer doe je dit?'.