Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je simpel energie en gas besparen in de keuken?

Hoe kun je simpel energie en gas besparen in de keuken?
Omschrijving

Hoe kun je zoveel mogelijk besparen op gas en energie in de keuken? In deze instructie worden tips gegeven om het energieverbruik en gasverbruik in de keuken eenvoudig te verminderen. Door bewust te letten op bijvoorbeeld de manier waarop je jouw koelkast gebruikt, wanneer je de warmwaterkraan aanzet of door sluipstroom van elektrische apparaten in kaart te brengen, kun je met wat simpele aanpassingen je energieverbruik naar beneden brengen. Zo bespaar je geld en ben je duurzaam en milieubewust bezig.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Afspoelen van vaat

Kijk eens of je in de keuken wat bewuster kunt omgaan met het warme water:
  • Het afspoelen van vaat kan prima met koud water. Door niet automatisch de warmwaterkraan aan te zetten, bespaar je een hoop onnodig gas.
  • Aangekoekte etensresten kun je met een afwasborstel of spons prima van je bord verwijderen tijdens het voorspoelen. Warm water heb je op die manier niet nodig en kun je inzetten voor het afwassen.
  • Kookwater van aardappelen of groenten kun je heel goed hergebruiken voor andere vaat. Giet het bijvoorbeeld over in een pan met aangekoekte etensresten, spoel de kop van de staafmixer erin af of laat spatels er even in weken. Het afwassen daarna kan dan prima met enkel koud water en zeep.
Let de komende dagen eens op wat jouw automatisme is. Draai je standaard de warme kraan open voor het afspoelen van vaat of het wassen van je handen? Probeer dit patroon dan eens te doorbreken! Hang ter herinnering bijvoorbeeld een briefje op bij de kraan of plak een stukje gekleurd tape op de kraan aan de kant van het warme water. Je kunt zo eenvoudig een hoop gas besparen.

2. Waterbesparende kraankop

Zet een waterbesparende kraankop op de kraan of gebruik een ecosaver (een plastic dopje dat je in de kraan schroeft) om de doorstroming van het water te beperken. Je bespaart hiermee niet alleen op het waterverbruik maar ook op het gas dat je gebruikt voor warm water, simpelweg omdat er minder warm water wordt afgetapt. De druk van de kraan lever je weinig op in, waardoor het gebruik van een waterbesparende kraankop of ecosaver niet ten koste gaat van het comfort.

3. Gebruik van de vaatwasser

Heb je een vaatwasser? Gebruik dan, als je dit nog niet doet, waar mogelijk het eco programma. Bij sommige vaatwassers is het mogelijk om het programma tijdens het drogen, dus het einde van de cyclus, uit te zetten. Ook dat scheelt weer in energie. De vaat kan dan uitlekken en in de vaatwasser nog nadrogen. Ga wel eerst na of dat dit geen problemen kan geven voor jouw vaatwasser.
Sla ook het instructieboekje er nog eens op na om te checken welke programma’s naast het ecoprogramma het meest zuinig zijn. Je kunt dan bewuste keuzes maken in de programma’s die je pakt, wanneer je bijvoorbeeld een korter programma dan het eco programma wilt gebruiken.

4. Energiebesparing van koelkast en vriezer

De koelkast, vriezer of koelvriescombinatie is één van de apparaten die het meest energie verbruikt in de keuken - én in huis. Het letten op de manier waarop je de koelkast gebruikt, kan dus bijdragen aan het omlaag brengen van je energierekening. Zo kun je bijvoorbeeld rekening houden met de standplaats van de koelkast, de hoeveelheid producten die je erin bewaart (meer is zuiniger!) en de vriezer regelmatig ontdooien om ijsafzetting zo beperkt mogelijk te houden. Alles over het bewust omgaan met je koelkast, lees je in het artikel ’energie besparen op je koelkast'.

5. Stekkers uit het stopcontact

Sluipverbruikers zijn elektrische apparaten met een kabel of adapter die, ook als ze niet in gebruik zijn, altijd nog een beetje stroom verbruiken. Voor je totale huishouden (lees: dus niet alleen de keuken) kan dit oplopen tot 6-8% van je energierekening. Het opsporen van sluipverbruik kan daarom de moeite waard zijn.
Met een energiemanager kun je nagaan hoeveel jouw keukenapparaten verbruiken aan sluipstroom. Haal stekkers van apparaten die je niet gebruikt en die wel stroom blijven verbruiken (zoals waterkokers) uit het stopcontact of gebruik een stekkerdoos of een tussenstekker met aan/uit knop om ze volledig uit te schakelen.
Een optie is natuurlijk ook om elektrische keukenapparaten die erg veel stroom verbruiken, te vervangen door een energiezuiniger variant.

6. Gebruik van elektrische keukenapparaten

Gebruik elektrische keukenapparaten bewust en kijk of er alternatieven zijn waarmee je energie kunt besparen. In dit artikel lees je meer over grappige alternatieve apparaten uit grootmoeders tijd waarvoor je geen elektriciteit nodig hebt.

7. Ontdooien van voedsel

  • Heb je eten dat nog moet ontdooien voor de bereiding ervan? Haal het dan op tijd uit de vriezer. Doe dit bijvoorbeeld de avond van tevoren en leg het buiten of in de koelkast zodat het daar op temperatuur kan komen. Of herinner jezelf er 's morgens aan om het op kamertemperatuur te laten ontdooien, wanneer je vlees of ingevroren groenten nodig hebt voor de avondmaaltijd. Zo bespaar je gas of elektriciteit bij het koken of bakken ervan.
  • Ligt jouw brood standaard in de vriezer? Dan kun je energie besparen door de sneetjes er een half uur van tevoren uit te halen. Je hoeft ze dan niet te ontdooien in een magnetron of broodrooster.

8. Water koken voor thee en warme dranken

  • Kook nooit meer water dan je nodig hebt. Vul de waterkoker dus niet tot een onnodig hoog waterniveau als je slechts één of twee koppen thee of een instant soepje wilt maken.
  • Drink je veel thee gedurende de dag? Gebruik dan een thermoskan. Kook 's morgens een liter water en giet dit over in de thermoskan zodat je de hele dag gekookt water voorhanden hebt.

9. Koffie zetten voor meerdere koppen

Maak je gebruik van een traditioneel koffiezetapparaat? Hetzelfde kun je doen met koffie. Zet een kan koffie en giet het over in een thermoskan. Je hebt de komende uren dan heerlijk warme koffie binnen handbereik.
Heb je een koffiemachine voor enkele kopjes? Kijk dan eens hoeveel energie dit apparaat verbruikt en weeg af of je voor elk ‘bakkie’ dit apparaat wilt pakken of dat je bijvoorbeeld prima een traditionele koffiezetter ernaast kunt gebruiken. Helemaal als je regelmatig visite krijgt is dit een efficiënte en kostenbesparende manier van koffiezetten.
Wees je ervan bewust dat ook de warmhoudplaatjes van je koffie-apparaat energie verbruiken. Het overgieten in een thermoskan biedt ook hiervoor dus een energiezuinige oplossing.

10. Babyflessen en voeding opwarmen

Heb je kleine kinderen? Minder bekend is dat flessenwarmers een hoop energie verbruiken. Kijk eens of je de flesvoeding op een andere manier kunt opwarmen, bijvoorbeeld met warm water dat je in een thermosfles bewaart. Je kunt op die manier ook kleine potjes babyvoeding opwarmen door ze in een kommetje met warm water te zetten.

11. Efficiënt gebruiken van gas en elektriciteit

De prijzen van gas en elektriciteit fluctueren steeds. Kijk wat het meeste geld kost. Is het gas relatief erg duur doordat het schaarser is? Dan kun je bijvoorbeeld water beter koken in een waterkoker en overgieten in de pan, in plaats van dat je dit op het gasfornuis verwarmt. Is het gas goedkoper? Dan duurt het relatief misschien langer om water op het gas aan de kook te brengen maar kan het toch goedkoper zijn in verbruik.

In ons andere artikel vind je een hele reeks tips die hierop aansluiten en die je helpen bij het besparen van gas en energie tijdens het koken.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!