Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker nicole

nicole
Heeft 103 instructies gemaakt

Welke soorten radiatorfolie zijn er en hoe kun je deze folie aanbrengen? Energie besparen.

Welke soorten radiatorfolie zijn er en hoe kun je deze folie aanbrengen? Energie besparen.
Omschrijving

Veel radiatoren staan of hangen vaak voor een buitenmuur, waardoor je direct een deel van de warmte verliest. Met radiatorfolie kun je dit voorkomen en zo veel gas besparen. Er zijn twee soorten folie op de markt. In deze instructie wordt uitgelegd welke soorten folie er zijn en hoe je de radiatorfolie kunt aanbrengen en op die manier energie kunt besparen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • radiatorfolie (kies de juiste soort)
  • tweezijdig aluminium tape
  • meetlint
  • schaar

1. Radiatorfolie tegen de muur

Er is radiatorfolie dat je tegen de muur achter de verwarming plakt. Doordat de folie tegen de muur wordt geplakt kun je deze goed zien zitten en dat kan een beetje rommelig beeld geven. Ook kan de folie soms iets loslaten. Voordeel van dit type folie is dat het kou van de buitenmuur weert en warmte vanaf de verwarming juist terug in huis kaatst.

2. Radiatorfolie tegen de radiator

Er is ook folie dat je direct tegen de achterkant van de radiator kunt plakken. Dit is vaak wat dunner. Gebruik je deze folie dan zal vrijwel alle warmte die de radiator afgeeft de kamer instralen en niet meer naar de muur.
Beide soorten folie kun je vastplakken met dubbelzijdig tape en aanbrengen zonder dat je de radiator hoeft te verwijderen.

3. Het aanbrengen van de folie: opmeten

Meet de radiator op. Radiatorfolie is er in verschillende lengtes. Als je meerdere radiatoren wilt isoleren is het handig om bij het kopen uit te gaan van de totale lengte van deze radiatoren samen.

4. De tape aanbrengen

Knip de folie op maat en plak aan de achterkant van de folie aan de boven- en onderkant een lange strook of stukjes van 20 cm, tweezijdig aluminium tape. Plak de tape iets van de randen af, zodat je de folie na het bevestigen nog verder op maat kunt knippen als dit nodig mocht zijn.

5. De folie op zijn plaats brengen

Verwijder het beschermlaagje van de tape en schuif de folie voorzichtig achter de verwarming tegen de muur met de aluminiumkant naar voren. Plak je folie tegen de radiator laat dan deze, wat dunnere, folie voorzichtig achter de radiator langs naar beneden zakken.

6. De folie plakken

Plak de folie met de tape tegen de muur of direct tegen de radiator aan. Eerst de bovenkant, daarna de onderkant. Knip de randen die te zichtbaar zijn weg.
Het maakt niet uit of de muur wel of niet geïsoleerd is, radiatorfolie levert altijd een besparing op. Is je verwarming tegen een buitenmuur geplaatst, dan zul je vooral bij deze radiatoren besparen in energie.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!