Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Fietsketting schoonmaken en smeren van je stadsfiets (of toerfiets).

Omschrijving

Heb je een stadsfiets met een open kettingkast? De fietsketting en derailleur regelmatig schoonmaken is dan extra belangrijk. In deze instructievideo wordt uitgelegd hoe je de ketting en derailleur van je toerfiets of stadsfiets eenvoudig kunt reinigen - en hoe je de ketting daarna kunt smeren. Door het vuil op je fietsketting tijdig te verwijderen, blijft je fiets soepel schakelen en lekker licht trappen. Ook zal je ketting langer meegaan.
Onder de video kun je de uitleg met tips nalezen in een korte geschreven handleiding. De benodigdheden voor het klaren van dit klusje staan daar ook vermeld. Dus poetsen maar...

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • ontvetter
  • gladde, niet pluizige doeken (bijv. oude theedoeken, stukken van een oud laken)
  • kettingborstel
  • kettingolie

1. De fietsketting ontvetten

Draai de ketting van je stadsfiets rond, door met je hand de trapper naar achteren te draaien. Spuit, terwijl de fietsketting ronddraait, ontvetter op de ketting. Laat daarna de ontvetter zo’n 5 minuten intrekken. De fietsketting ontvetten
Het is makkelijker spuiten als je wat ontvetter in een klein spuitflesje doet.
Smeer voordat je met het schoonmaken van je fietsketting begint, je handen in met vaseline. Je wast dan als je klaar bent je handen veel makkelijker schoon.

2. Het ergste vuil van de fietsketting verwijderen

Neem een gladde, niet pluizige doek en spuit ook hierop wat ontvetter. Leg de doek losjes om de ketting (zie video 0.31), draai de ketting rond en laat hem door de doek heen glijden. Op deze manier verwijder je bij het schoonmaken van je fietsketting alvast het ergste vuil.

3. Het vuil tussen de kettingschakels wegborstelen

Nu kun je de fietsketting grondig verder reinigen met de kettingborstel. Borstel al het vuil tussen de schakels weg en wrijf de ketting daarna weer schoon met een droge, schone doek.
Als je er een gewoonte van maakt met een doek of borstel zo vaak mogelijk het zand en de modder van de ketting van je stadsfiets te verwijderen, dan slijt deze minder snel.

4. De derailleur schoonmaken

Spuit wat ontvetter op de derailleur van je fiets en borstel deze met de kettingborstel grondig schoon. Borstel daarbij vooral ook goed tussen alle schakels in en poets eventueel na met een doek. Wrijf daarna alles goed droog met een schone doek.

5. De fietsketting smeren

Gebruik voor het smeren van de ketting van je stadsfiets speciale kettingolie die geschikt is voor alle weersomstandigheden. Druppel kort zowel boven als onder op de fietsketting olie, terwijl je de ketting langzaam ronddraait (door de trapper naar achteren te draaien). Laat de olie goed inwerken en verwijder daarna de overtollige olie met een droge, schone doek. De fietsketting smeren
Druppel de kettingolie zorgvuldig op de ketting en zorg vooral dat je niet te veel olie gebruikt!
Gebruik olie in een druppelflesje. Hiermee kun je de olie beter doseren.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies