Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid03

Redactielid03
Heeft 56 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een snuffelmat maken voor je hond?

Hoe kun je zelf een snuffelmat maken voor je hond?
Omschrijving

Wil je zelf een snuffelmat maken voor je hond? In deze instructie leer je hoe je makkelijk en snel een snuffelmat kunt maken van fleece dekens die je in stroken knipt. Wil je honden spelletjes maken voor binnen? Dan is dit één van de leukere DIY snuffelspelletjes voor de hond, die ook voor kinderen zeer geschikt is om te knutselen.
Voor de snuffelmat worden drie fleece dekens in verschillende kleuren gebruikt. Je kunt ook kiezen voor fleece dekens met een verschillend patroon voor een extra leuk effect. In de geschreven handleiding wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je de snuffelmat voor je hond moet knopen en welke benodigdheden je nodig hebt voor het maken van de snuffelmat. Veel plezier met het knutselen van dit vermakelijke hondenspelletje!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden

1. Benodigdheden voor het maken van de snuffelmat

Voor het maken van de snuffelmat kun je een rubber ring deurmat gebruiken of voor kleinere dieren een pvc gootsteenmatje.
De maat van de mat is afhankelijk van de grootte van je hond. Je kunt de mat eenvoudig op maat knippen. Voor een middelgrote hond zoals een labrador, is een afmeting van 50 x 35 centimeter aan te raden. Voor de fleece stroken heb je dan ongeveer drie fleece dekens van 140 x 110 centimeter nodig, in drie kleuren. De lengte van de stroken om een mooie volle snuffelmat te maken, varieert tussen de 25 centimeter minimaal voor een gootsteenmatje en 30 centimeter minimaal voor een deurmat. De breedte van de stroken is voor ieder soort mat 5 centimeter. Benodigdheden voor het maken van de snuffelmat
Een snuffelmat is ook leuk voor katten. Gebruik dan wel een gootsteenmatje.

2. De fleece stroken knippen

Fleece stof verschuift makkelijk waardoor bij het aftekenen direct op de stof, de maat van de stroken snel kan afwijken. Door een kartonnen mal te gebruiken voorkom je dit. Teken op een stukje karton een strook van 5 centimeter breed in de gewenste lengte en knip deze uit. Leg de mal op de fleece dekens en trek hem om met een stofkrijtje. Als je van iedere kleur fleece voldoende stroken hebt getekend, kun je deze uitknippen. De fleece stroken knippen
Heb je een adoptiehond die wat angstig is, dan kan een snuffelmat helpen om het vertrouwen van je hond te winnen.

3. De 1e rij fleece stroken aan de mat knopen

Nu je de stroken fleece hebt geknipt kun je beginnen met het knopen. Leg de mat voor je met de onderkant naar boven en begin met de bovenste horizontale rij gaten. Haal één kant van de fleece strook door het eerste gat in de rechterbovenhoek en vervolgens de andere kant door het gat links ernaast. Draai de mat om, trek de stukken stof gelijk, zodat ze dezelfde lengte hebben en knoop met een dubbele knoop de strook aan de mat.
Pak hierna een nieuwe strook fleece van dezelfde kleur, haal hem door de volgende twee gaten en knoop hem weer vast. Ga door totdat alle gaten van de 1e rij zijn gevuld met stof. De 1e rij fleece stroken aan de mat knopen

4. De eerste knoop van de 2e rij stroken: de verticale knoop

Voor de 2e rij stroken gebruik je fleece in een tweede en derde kleur (zie ook de volgende stap). Je begint met een verticale knoop. Pak een strook fleece in een tweede kleur (op de foto wordt dit geïllustreerd met het paarse fleece) en haal de strook met één kant door het eerste gat van de 2e rij gaten. Haal vervolgens de andere kant recht naar boven, door het eerste gat van de 1e rij gaten. Trek de stroken stof gelijk en knoop ze vast aan de mat met een dubbele knoop. Ga door met knopen totdat je de hele rij hebt geknoopt. De eerste knoop van de 2e rij stroken: de verticale knoop

5. De tweede knoop van de 2e rij stroken: de schuine knoop

Pak nu een strook fleece van de derde kleur, op de foto de kleur zwart. Haal één kant van de strook door het tweede gat van de 2e rij gaten en daarna de andere kant schuin naar boven door het eerste gat van de 1e rij gaten. Trek de stof weer gelijk en knoop ook deze strook met een dubbele knoop aan de mat.
N.B. De paarse fleece stroken zie je niet op de foto maar die heb je in de vorige stap dus al wel geknoopt. In deze stap knoop je nu de derde kleur. De tweede knoop van de 2e rij stroken: de schuine knoop

6. De 2e rij stroken vervolgen

Pak hierna weer een strook van de tweede kleur (hier dus paars). Haal hem door het tweede gat van de 2e rij én de 1e rij gaten en maak een verticale knoop. Maak hierna met een strook van de 3e kleur (hier dus zwart) weer een schuine knoop door de fleece strook door het derde gat van de 2e rij gaten en het tweede gat van de 1e rij gaten te halen. Ga zo door met om en om een verticale en een schuine knoop en een tweede en derde kleur fleece, totdat je ook de gaten van de 2e rij allemaal hebt geknoopt. De 2e rij stroken vervolgen

7. De overige rijen met stroken fleece aan de snuffelmat knopen

De 3e rij met fleece stroken knoop je nu door de 2e rij gaten net als de 1e rij stroken, weer met een horizontale knoop aan de mat. Gebruik voor deze 3e rij stroken dezelfde kleur fleece als voor de 1e rij (hier dus grijs).
Voor de 4e rij stroken knoop je weer afwisselend fleece stroken van de tweede kleur (paars) en de derde kleur (zwart), met een verticale of schuine knoop aan de mat. Begin daarbij altijd met een verticale knoop.
Ga zo door totdat alle gaten van de mat zijn opgevuld. Je snuffelmat is nu mooi vol en dicht.
Heb je geen zin om zelf een snuffelmat te maken? Koop dan een kant-en-klare snuffelmat bij Bol.com.

8. Het snuffelspelletje voor je hond kan beginnen!

Als je alle stroken aan de mat hebt geknoopt is de snuffelmat klaar om als honden spelletje voor binnen te gebruiken. Strooi en/of verstop de meest favoriete snoepjes, brokjes of koekjes van je hond tussen de fleece stroken van de de mat. Leg de speelmat daarna voorzichtig op de grond en geef je hond het commando dat hij kan gaan snuffelen. Maak het de eerste keer niet te moeilijk voor je hond, omdat deze anders gefrusteerd kan raken en zijn aandacht voor de mat verliest.
Als je hond al het lekkers heeft gevonden en opgegeten, berg dan het speeltje op. Zo blijft het steeds een feestje voor je hond als je de snuffelmat weer tevoorschijn haalt en blijft het spelletje uitdagend!
Via Just Russell koop je gezonde hondensnoepjes en brokjes zonder vulmiddelen en op basis van pure ingrediënten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!