1. Welke tennisbal kun je voor dit hondenspeeltje gebruiken?
Voor het maken van dit denkspeelgoed voor je hond kun je het beste een oude, reeds gebruikte of een (geel-groene) tennisbal voor kinderen gebruiken. Deze ballen zijn zachter en het rubber minder stug waardoor het snijden in de bal makkelijker en minder zwaar is. Ook zal je hond bij het spelen iets meer grip hebben op de bal. Hetzelfde geldt voor de goedkopere, niet professionele tennisballen.
2. De tennisbal opensnijden
Ga je zelf dit hondenspeeltje maken dan moet je de tennisbal aan een kant op de grijze rubber lijn opensnijden. Om te kunnen snijden moet je daarvoor eerst een beginopening maken in de bal. Dit doe je door met het mes voorzichtig met de scherpe punt in het rubber van de lijn een gat te prikken, waar je het mes doorheen kunt steken. Pas goed op dat je hierbij niet uitschiet! Het maken van het begin is misschien wat zwaar, maar heb je eenmaal een klein sneetje gezet dan zal het snijden verder makkelijk gaan. Snijd hierna de tennisbal op de ronding van de grijze rubber lijn zodanig open, dat er een soort van klepje ontstaat (zie foto). Je hebt nu de basis voor de snackbal gemaakt.
Let tijdens het snijden goed op dat je niet te dicht bij je vingers snijdt en snij zoveel mogelijk van je af in plaats van naar je toe.
3. De snackbal vullen
Is het klepje dat je hebt gesneden groot genoeg, dan kun je de zelfgemaakte snackbal (ook wel brokkenbal genoemd) gaan vullen. Zuig indien nodig voor het vullen de bal eerst met de stofzuiger van binnen schoon. Knijp daarna met één hand in de tennisbal, zodat het klepje open gaat staan. Vul met je andere hand de snackbal gedeeltelijk met brokjes, snoepjes of ander lekkers voor je hond.
Via
Just Russell koop je gezonde hondensnoepjes zonder vulmiddelen en op basis van pure ingrediënten.
4. De snackbal als denkspeelgoed
Je zelfgemaakte denkspeelgoed is nu klaar om de hond mee te verrassen en aan het werk te zetten. Geef de tennisbal aan je hond en daag hem/haar uit om ermee te gaan spelen. Je hond zal moeite moeten doen om het lekkers uit de brokkenbal te halen, waardoor de hersens worden geprikkeld. Het speeltje is dus niet alleen een fysieke, maar ook een mentale uitdaging voor je hond, waar hij/zij lang zoet mee kan zijn. Laat je hond echter nooit alleen met het speeltje, maar zorg dat je in de buurt blijft om toezicht te houden. Wij wensen je hond veel denk- en speelplezier!
Let op dat de hond de klep niet van de tennisbal af kauwt. Wees hierop extra alert bij pups en jonge honden.