Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hondenmaatje

Hondenmaatje
Heeft 7 instructies gemaakt

Hoe kan ik mijn hond het commando BLIJF leren?

Omschrijving

In deze instructie leer je hoe je jouw hond BLIJF kunt leren, zodat deze netjes op zijn plaats blijft wanneer jij wegloopt. Dit kan handig zijn als de deurbel gaat en je niet wilt dat de hond mee loopt naar de deur bij bezoek, of bijvoorbeeld wanneer de hond bij voorbijgangers op het erf of op de oprit moet blijven. Je kunt de hond zo ook leren om te blijven zitten of liggen op afstand, wanneer je zelf van de hond wegloopt.
In de instructievideo kun je zien hoe je het commando BLIJF door middel van een simpele oefening kunt aanleren, zodat de hond naar je luistert wanneer je het commando gebruikt en tegelijkertijd erop leert te vertrouwen dat je bij hem terug komt.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Laat de hond zitten

Om je hond het commando BLIJF te leren, is het handig als je de hond eerst laat zitten. De oefening is namelijk het beste om vanuit de zitpositie aan te leren.
Geef je hond daarom eerst het commando ZIT.
Kent jouw hond het commando ZIT nog niet? Dan zal je eerst dit commando moeten oefenen.

2. BLIJF aanleren

Het aanleren van het commando BLIJF gaat als volgt:
  • Zeg 1 x het commando BLIJF;
  • Doe een kleine stap naar achteren (met 1 been, dus geen hele stap);
  • Nadat je het commando BLIJF hebt gegeven en een kleine stap hebt gezet, ga je GELIJK terug naar de hond zeg je GOED ZO en beloon je direct.
Tussen de GOED ZO en belonen mag maximaal 3 seconden zitten.
Via Just Russell koop je gezonde hondensnoepjes zonder vulmiddelen en op basis van pure ingrediënten.

3. Uitbreiden van de stappen

Gaat een kleine stap naar achteren zetten goed en blijft de hond op zijn plek, dan kun je een stap erbij proberen te zetten. Je kunt het aantal stappen zo steeds iets verder uitbouwen bij het leren van het commando BLIJF. Uitbreiden van de stappen
Staat de hond op als jij terug komt bij de hond, dan beloon je hem niet! Het is dus belangrijk dat de hond netjes blijft zitten tijdens de oefening.

4. Herhalen van de oefening

Het aanleren van een nieuw commando kost tijd. Heb daarom geduld en blijf de oefening regelmatig herhalen. Ga ook niet te snel met het uitbouwen van de stappen. Letterlijk: stap-voor-stap. Je zult zien dat de hond zich het commando BLIJF dan vanzelf eigen maakt en leert om te blijven liggen op afstand wanneer je hierom vraagt.

Veel succes met oefenen!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!