Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hondenmaatje

Hondenmaatje
Heeft 7 instructies gemaakt

Hoe leer ik mijn hond een zoekspelletje aan?

Omschrijving

Wil je een zoekspelletje spelen met je hond? Hoe je honden het beste snuffelspelletjes kunt leren spelen en waarmee je rekening moet houden bij het aanleren van zo'n snuffel- of zoekspel, leer je in deze instructie. Ook wordt er uitleg gegeven over de materialen die je kunt gebruiken en waarop je moet letten als kinderen deze spelletjes doen met de hond.
Een zoekspelletje zorgt ervoor dat de hond rust krijgt in zijn hoofd. Het werkt ontspannend en vermoeiend tegelijkertijd. Hoe je voor de eerste keer een zoekspelletje speelt met je volwassen hond of pup, kun je zien in de instructievideo. In de handleiding onder de video vind je aanvullende uitleg en tips.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Oude spijkerbroek
  • Snuffelmat
  • Eierdoos
  • Voertjes (kleine beloningsbrokjes of hondensnoepjes) - Just Russell webshop
  • Creativiteit

1. Wat zijn de voordelen van zoekspelletjes en snuffelspelletjes?

Zoekspelletjes en snuffelspelletjes hebben voor pups en volwassen honden verschillende voordelen. Ze ontspannen erdoor als ze iets stressvols hebben meegemaakt en worden er moe van.
Een zoekspelletje is ideaal voor kleine pups die nog geen lange wandelingen mogen maken. Door de mentale inspanning die ze moeten verrichten bij het snuffelen, maakt een zoekspel ze net zo moe als een wandeling. Zoekspellen kun je ook inzetten als je merkt dat je hond gespannen is door bijvoorbeeld bezoek in huis, of met vuurwerk of onweer. Het snuffelspelletje zorgt voor ontspanning in het hoofd omdat de omgeving op dat moment niet belangrijk is voor de hond, het zoeken naar de voertjes daarentegen wel.
Kortom: zoekspelletjes en snuffelspelletjes zijn dus ideaal als vermaak of afleiding voor je hond.

2. Materialen voor de snuffelspelletjes

Pak geschikte materialen om een zoekspelletje mee te maken. Wees creatief! Denk aan een oude spijkerbroek, eierdozen, snuffelmatten, kortom: alles waar je voertjes in kunt verstoppen zodat de hond met zijn neus op zoek moet ernaar. Gebruik hap-slik-weg voertjes zoals speciale beloningsbrokjes of hondensnoepjes.
Zorg altijd voor goed materiaal. Gebruik geen materiaal dat je hond spannend vindt, zoals hard plastic of juist extreem zacht materiaal. Ontdek wat je hond leuk vindt en gebruik dat voor hem.
Zoekspelletjes zijn een leuke oefening die ook kinderen met de hond kunnen doen. Zorg ervoor dat kinderen niet bij het zoekspel blijven zitten of staan en dat ze de hondensnoepjes er niet meer uit halen.

3. Voertjes verstoppen voor de hond

Laat de hond wachten met het beginnen van het zoekspel tot jij het commando hebt gegeven (zie volgende stap). Doe ondertussen wat voertjes in het zoekmateriaal. Kent je hond nog geen zoekspelletje, maak het dan makkelijk. Leg de voertjes er zichtbaar op zodat hij ze ziet en ruikt. Ga je ze gelijk verstoppen, dan maak je het te moeilijk voor de hond en neemt zijn enthousiasme af.
Iedere keer als je merkt dat je hond het spelletje te lastig vindt, dan stop je en ga je weer terug naar de basis.
Speel je de snuffelspelletjes met meerdere honden? Geef de honden dan ieder een eigen zoekspel en zorg voor voldoende onderlinge afstand.
Zoekspelletjes kun je zowel buiten als binnen doen. Zit de hond aan de riem tijdens het spelen van het zoekspel? Houd de lijn dan ontspannen vast. Het is niet de bedoeling dat je de hond gaat corrigeren met de riem.

4. De hond laten starten met het zoekspelletje

Zeg 1x het commando ZOEK en praat daarna niet meer tegen je hond. Hoe meer informatie hij van jou krijgt, hoe lastiger het is voor de hond om zich te concentreren op een zoekspelletje en op het snuffelen.
De hond moet met een zoekspel altijd succes hebben, zodat de hond wordt beloond. Begin dus met een makkelijk snuffelspel waarbij het voertje niet te ver weg verstopt zit. De hond laten starten met het zoekspelletje

5. Opruimen van het zoekspelletje

Is de hond klaar met het zoekspel (hij heeft alle voertjes eruit gehaald en is uitgespeeld, of loopt weg) dan is het klaar en ruim je het op. Door het zoekspel op te ruimen, voorkom je dat de hond gewend raakt eraan (bijvoorbeeld als je het standaard in de woonkamer laat liggen) en het zoekspel na verloop van tijd niet meer leuk vindt. Als je het zoekspel af en toe erbij pakt, dan blijft het dus een uitdaging.
Veel plezier met het spelen van de hondenspelletjes!
Via Just Russell koop je gezonde hondensnoepjes zonder vulmiddelen en op basis van pure ingrediënten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!