Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 918 instructies gemaakt

Honden verzorging: hoe kun je de tanden poetsen van een hond?

Omschrijving

Hoe je honden tanden kunt poetsen, leer je in deze instructievideo. Bij de verzorging van een hond hoort ook het poetsen van het gebit. Door de tanden van je hond regelmatig te poetsen, kun je het tandsteen verwijderen bij je hond. Een regelmatige gebitsreiniging voorkomt een slechte adem en ontstoken tandvlees. Als een hondengebit niet voldoende wordt gereinigd, stinkt de hond uit zijn bek en kunnen bacteriën de tanden en het tandvlees van de hond zodanig aantasten, dat het dier last krijgt tijdens het kauwen. De tanden kunnen los gaan zitten, of zelfs uitvallen. Daarom is het belangrijk de tanden van je huisdier regelmatig te poetsen. Hoe je dat het beste kunt doen, leer je hier. In de handleiding onder de video kun je de uitleg nog eens rustig nalezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Je hond laten wennen aan de tandpasta

Doe een beetje hondentandpasta op je schone vinger en laat je hond de tandpasta eraf likken. Herhaal dit een paar keer en beloon je hond voor zijn goede gedrag. De meeste honden vinden de tandpasta lekker.
Gebruik nooit tandpasta voor mensen. Deze tandpasta bevat stoffen als fluoride, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hond. Honden slikken de tandpasta door tijdens het poetsen. Het is dus belangrijk dat je speciale hondentandpasta gebruikt.

2. Wennen aan het aanraken van de snuit en het gebit

Pak de snuit van je hond rustig beet en ga voorzichtig met je vingers in zijn bek. Laat je hond dit goed toe, dan kun je weer wat tandpasta op je vinger doen. Duw met je linkerhand de bovenlip van je hond iets omhoog en wrijf met je vinger met tandpasta zachtjes over de tanden en kiezen heen. Herhaal deze stap en geef je hond hierna weer een beloning voor goed gedrag.
Zoek voor het tandenpoetsen altijd een rustig plekje op zodat de hond zich kan ontspannen.

3. Het poetsen van de hoektanden

Laat je hond nu voorzichtig wennen aan de tandenborstel. Maak de borstel een beetje nat en doe daarna wat tandpasta op de borstel. Pak de kop van je hond goed vast, duw de bovenlip wat omhoog en begin met het borstelen van de hoektand. Het poetsen van de hoektanden
Zorg dat je de pasta goed tussen de borstelharen aanbrengt!
Er zijn speciale hondentandenborstels te koop met aan ieder uiteinde een kop. Een wat grotere kop voor de grotere rassen en een kleiner formaat voor de wat kleinere rassen.
Naast de tandenborstel op steel zijn er ook tandenborstels te koop die je als een soort van vingerhoed op je vinger kunt schuiven. Met dit systeem kun je iets krachtiger poetsen.
In plaats van een hondentandenborstel kun je ook een hele zachte mensentandenborstel gebruiken.

4. Het poetsen van de kiezen

Als je hond het poetsen van de hoektanden goed toelaat, kun je het wangslijmvlies wat omhoog trekken zodat je ook de voorste kiezen kunt poetsen. Om de kiezen verder achter in de bek te kunnen poetsen, breng je de borstel voorzichtig langs het wangslijmvlies naar de achterste kiezen toe. Poets eerst de bovenste kiezen en laat daarna de bek iets vieren, om ook de onderste kiezen te poetsen.
Zorg dat je geduldig en rustig blijft, je hond went er vanzelf aan.
Poets niet te lang achter elkaar!
Vergeet niet je hond na iedere stap te belonen voor goed gedrag! Zo gaat de hond het tanden poetsen vanzelf als iets leuks ervaren.
Als je hond erg tegenstribbelt, stop dan tussendoor steeds even en wacht tot je hond weer wat rustiger is. Blijf lief en word niet boos, het is tenslotte best even onwennig voor je huisdier.

5. Het hele gebit van de hond poetsen

Poets eerst de hoektanden en de kiezen, zoals in de vorige stappen beschreven. Duw daarna de bovenlip voorzichtig omhoog en poets de voortanden boven. Duw de onderlip zachtjes naar beneden en poets ook de tanden van het ondergebit netjes schoon. Laat de hond het poetsen goed toe, poets dan nog even door voor een grondige reiniging.
Hoe vaak je moet tandenpoetsen bij je hond, is vooral afhankelijk van jezelf. Poets minimaal 3 keer per week. Het liefst poets je 1 x per dag voor het beste resultaat. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je poetst, maar houd wel iedere dag ongeveer hetzelfde tijdstip aan.
Voer het poetstempo en de duur geleidelijk aan op.
Er zijn diverse kauwproducten voor honden te koop, die een goede aanvulling zijn op het dagelijkse tandenpoetsen.
Als er erg veel tandsteen op de tanden zit, dan zal een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk zijn. Deze kan dan controleren hoe de status van het gebit is. Heeft je hond last van teveel tandsteen en bijvoorbeeld rood tandvlees, dan zal de dierenarts het tandsteen moeten verwijderen. Tandvleesontsteking kan namelijk voor nare complicaties zorgen.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!