Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Redactielid04

Redactielid04
Heeft 17 instructies gemaakt

Hoe moet je Halli Galli spelen?

Omschrijving

De Halli Galli spelregels zijn in deze instructie eenvoudig en stapsgewijs op een rijtje gezet. Ben je op zoek naar de regels voor dit spel of wil je weten hoe het spelverloop precies in elkaar zit? In de instructievideo wordt uitleg gegeven over het doel van het Halli Galli spel, het spelverloop, het speelmateriaal en wat je kunt doen in speciale situaties (zoals bij verkeerd bellen). In de geschreven handleiding onder de video kun je alle spelregels voor Halli Galli nog eens rustig nalezen. Veel speelplezier gewenst.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Halli Galli spel, bijv. Bol.com
  • Een bel (veelal bij het spel inbegrepen)

1. Wat is Halli Galli?

Halli Galli is een leuk partyspel dat geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. Het spel bestaat uit 56 kaarten, waarop één of meerdere vruchten staan afgebeeld. Als er van een en dezelfde vrucht 5 zichtbaar zijn, dan moeten de spelers zo snel mogelijk op de bel drukken. Dit maakt Halli Galli spannend en verrassend om te spelen.
Doordat het een makkelijk spel is, kun je het spel al spelen vanaf een leeftijd van 6 jaar. Halli Galli kan worden gespeeld met 2-6 spelers.

2. Voorbereiding van het Halli Galli spel

Leg de bel in het midden van de tafel.
Eén van de spelers schudt de kaarten goed en deelt de kaarten uit aan alle spelers totdat de kaarten op zijn. De kaarten worden ondersteboven (fruit naar beneden) op elkaar neergelegd. Je krijgt dus een stapel met speelkaarten waarvan je niet weet welke kaarten het zijn.
Iedere speler krijgt evenveel kaarten. Speel je Halli Galli met een oneven aantal spelers en heb je daardoor kaarten over? Dan leg je deze terug in de doos.

3. Halli Galli: de regels

De speler links van de deler begint en legt zijn bovenste kaart open op tafel (met de vruchten naar boven). Hierna legt de volgende speler (je speelt met de klok mee) zijn bovenste kaart open op tafel. Als alle spelers de kaarten hebben neergelegd, kijk je snel of er precies 5 gelijke vruchten op tafel liggen. Dit doe je door dezelfde vruchten bij elkaar op te tellen.
Op de foto van het voorbeeld liggen 4 aardbeien, 1 pruim en 2+3= 5 bananen. Er mag nu dus op de bel gedrukt worden, omdat er precies 5 bananen liggen. De speler die als eerste op de bel drukt bij 5 gelijke vruchten, wint alle kaarten die op tafel liggen. Halli Galli: de regels
Er kunnen ook teveel van dezelfde vrucht liggen, als je alles bij elkaar optelt. Dan mag je niet op de bel drukken.
Is de bel stuk, kwijt of vind je het geluid te hard of niet fijn, dan kun je het spel nog steeds spelen door gebruik te maken van je hand. De speler die precies 5 gelijke vruchten ziet legt zijn hand direct plat in het midden op de tafel. Reageren meerdere spelers tegelijkertijd, dan wint de speler wiens hand onder (dus als eerste) op de tafel ligt.

4. Wat doe je met de gewonnen kaarten?

Leg de gewonnen kaarten ondersteboven (met de vruchten naar beneden) op een stapel. Leg deze stapel naast de stapel waarmee je speelt. Zo houd je een beter overzicht en speel je snel weer verder. De gewonnen kaarten gebruik je later weer als je stapel op is. Maar dan hoef je ze niet steeds onder je stapel te leggen en kun je vlot verder spelen.

5. Het begin van de volgende spelronde

Liggen er geen 5 gelijke vruchten op tafel, dan begint de volgende ronde en leggen alle spelers omstebeurt een nieuwe kaart open op de al gespeelde kaarten. De eerder gespeelde kaarten tellen niet meer mee om 5 gelijke vruchten te maken. Met elke ronde tel je dus alleen de kaarten uit die spelronde. Het spel gaat door totdat er in totaal dus weer 5 gelijke vruchten op tafel liggen. De speler die dan als eerste op de bel drukt, wint alle gespeelde kaarten die op tafel liggen. Dit kan dus een flinke stapel zijn.

6. Wat als je verkeerd op de bel hebt gedrukt?

Je mag bij Halli Galli alleen op de bel drukken als er 5 gelijke vruchten op tafel liggen. Druk je tijdens het spelen van het spel verkeerd op de bel, dan moet je de andere spelers allemaal 1 kaart geven van je stapel. Je geeft de speler links van je als eerst een kaart en deelt de kaarten vervolgens, met de klok weer mee, uit aan de overige spelers.
Heb je niet meer genoeg kaarten om iedere speler een kaart te geven, dan ben je helaas af. Je geeft dan geen enkele speler een kaart, maar legt je kaarten aan de kant.
Wanneer je een nieuwe ronde kaarten neerlegt, tellen de oude vruchtkaarten uit de vorige ronde niet meer mee. De 5 gelijke vruchten moeten zich dus onder de nieuwe serie met neergelegde kaarten bevinden.

7. Hoe maak je het Halli Galli spel spannender?

Om het spel spannender te maken, kun je er ook voor kiezen om allemaal de kaarten tegelijk op tafel te leggen. Je telt (hardop) af van 3 naar 1 en legt daarna allemaal je kaart neer. Door deze spelregel moet je sneller kijken en tellen om het spel te kunnen winnen. Dit is zeker met wat oudere kinderen een aanrader.

8. Wat doe je als je Halli Galli kaarten op zijn?

Als je kaarten op zijn, mag je met je gewonnen kaarten verder spelen. Je pakt de stapel met gewonnen kaarten en speelt, zoals bij de vorige stappen beschreven, gewoon weer verder.

9. Wanneer win je met Halli Galli?

Speel je met een afgesproken tijd? Dan win je het Halli Galli spel als je aan het einde van het spel de meeste kaarten hebt. Je wint ook als de andere spelers geen kaarten meer hebben. Zo kun je dus ook binnen de afgesproken tijd al gewonnen hebben, nog voordat de tijd verstreken is.

10. Uitzonderingen

Uitzondering hierop is, als er nog 2 spelers zijn en van bijvoorbeeld speler 1 zijn de kaarten op maar er liggen nog niet precies 5 gelijke vruchten op tafel. Speler 2 mag dan doorspelen totdat er weer 5 gelijke vruchten op tafel liggen (al dan niet in combinatie met de laatst gespeelde kaarten van speler 1). Beide spelers mogen dan op de bel drukken. Wint speler 1, dan gaat het spel door want dan wint deze speler weer nieuwe kaarten om mee te spelen. Wint speler 2, dan is het spel afgelopen.

Drukt speler 1 verkeerd op de bel (als er geen 5 gelijke vruchten op tafel liggen), dan wint speler 2.
Drukt speler 2 op de bel, maar liggen er geen 5 gelijke vruchten op tafel, dan moet speler 2 aan speler 1 een kaart van zijn stapel geven en spelen ze volgens de regels van hierboven door.

We hopen dat je met deze spelregels veel plezier zult beleven aan het spelen van Halli Galli!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!