1. Met hoeveel spelers kun je spelen?
Het spel 'Bescherm de fles' kun je spelen vanaf twee spelers. Een maximum aantal spelers is er niet. Dit buitenspel is leuk voor kinderen vanaf een leeftijd van 4 jaar.
Worden de teams te groot? Dan kun je altijd verder opdelen en met meerdere teams spelen die bijvoorbeeld wisselen.
2. Wat heb je nodig voor dit flessenvoetbal teamspel?
Je hebt 2 lege plastic frisdrankflessen nodig. Het fijnst is om te spelen met een groter formaat fles (met een inhoud van 1,5 of 1 liter). Eventueel kun je ook spelen met kleinere flessen, dit maakt het spel alleen wat moeilijker. Het is leuk om deze variant op flessenvoetbal te spelen op een speelveld met twee doelen, maar dit is niet noodzakelijk. Het spel kan op alle ondergronden worden gespeeld.
3. Hoe werkt het spel 'Bescherm de fles'?
In ieder doel staat een fles, gevuld met water. Ben je met twee spelers, dan staat iedere speler dus bij een eigen doel. Speel je met meerdere spelers, zorg dan voor teams met een gelijk aantal spelers. Ieder team gaat bij een doel staan.
Tijdens het spelen van 'Bescherm de fles' probeer je steeds opnieuw de fles in het doel van de tegenstander omver te schieten. Het team dat als eerste de fles van de tegenstander volledig leeg heeft geschoten, wint.
Controleer van tevoren of de fles die je gebruikt volledig leegloopt als deze op zijn kant ligt. Blijft er door de vorm van de fles water in zitten, dan is het handig om de fles te markeren. Maak een streep op de fles ter hoogte van het water dat in de fles achterblijft. Heb je deze waterstand tijdens het spelen bereikt, dan heb je het spel gewonnen.
4. Speelveld met of zonder lijnen
Je kunt spelen op een afgebakend speelveld, of op een veld zonder lijnen. Als er een lijn aanwezig is, kun je afspreken dat als de bal “uit” gaat, de tegenpartij (van degene die de bal als laatste aanraakte), de bal in het veld mag gooien. Is er geen lijn aanwezig, dan is het aan te raden om gewoon door te spelen.
5. Hoe moet je het spel beginnen?
Je begint deze flessenvoetbal variant als volgt:
- Vul de flessen volledig met water. Laat de dop eraf, deze heb je niet nodig;
- Deel de spelers op in 2 gelijkwaardige teams;
- Spreek af hoe groot het veld is waarin je speelt;
- Zijn er doelen aanwezig, zet de flessen dan in het midden van het doel op de doellijn;
- Speel je zonder doel? Gebruik dan paaltjes of een andere markering voor de zijkanten van het alternatieve doel. Zet de flessen neer in het midden hiervan.
6. Hoe start je het spel?
Leg de bal klaar in het midden van het speelveld. Je telt af van 3 tot en met 0. Bij 0 mogen de spelers van beide teams beginnen met spelen. De teams proberen om al voetballend elkaars fles om te schieten. Wordt een waterfles omver geschoten, dan mag er tijdens het rechtop zetten van de fles niet meer op worden geschoten. Je mag wel door voetballen. Bijvoorbeeld: als de fles van team B omgaat, dan mag team B meteen proberen de fles van team A omver te schieten. Of team B gaat handig klaar staan om, zodra het weer mag, aan te vallen.
Tijdens het rechtop zetten van de fles mag er niet op de fles worden geschoten. Dit is gevaarlijk, omdat een speler de bal dan in zijn gezicht kan krijgen.
7. Regels voor 'Bescherm de fles'
De spelers moeten proberen met de bal de waterfles van de tegenpartij omver te schieten.
- Er zijn geen keepers. Je mag wel verdedigen en aanvallen.
- Je mag de bal niet met je handen aanraken, ook niet in de buurt van het doel.
- Als team A een fles weet om te schieten, dan mogen de spelers van team B hem zo snel mogelijk weer rechtop zetten. Is de fles van één van beide teams leeg, dan is het spel afgelopen. Is de fles nog niet leeg, dan speel je gewoon door.
Heb je geen waterbron in de buurt? Neem dan een met water gevulde gieter, emmer of extra waterflessen mee om makkelijk en snel te kunnen starten met een volgende spelronde.
8. Wanneer heb je gewonnen?
Het team dat het voor elkaar krijgt om de waterfles van de tegenpartij volledig leeg te schieten (of tot de markering is bereikt), dat wint. Stop je het spel eerder? Dan heeft het team gewonnen waarbij nog het meeste water in de fles zit.