Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

De perfecte Ierse hamburger bakken op de BBQ.

Omschrijving

In deze instructievideo laat chefkok Alain Alders zien hoe je professioneel hamburgers kunt maken op de barbecue. Met wat peper en de juiste keuze zout, bak je in een handomdraai een heerlijke hamburger. Medium, rare of juist goed doorbakken: die keuze is aan jou.
Onder de kookvideo vind je de geschreven versie van dit makkelijke en lekkere hamburger bbq recept. Veel BBQ-plezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Kamado barbecue
  • per persoon 1 hamburger à 130 gram van Iers rundvlees (bij voorkeur het nekvlees)
  • vers gemalen peper
  • fijn zeezout
  • grof zeezout
  • En verder:
  • houtskool bbq
  • Vleestang met botte bek
  • Optioneel:
  • Overig barbecuegerei

1. Het juiste vlees kiezen

Er zijn verschillende soorten hamburgers. Kies bij voorkeur een hamburger die is gemaakt van het nekvlees van het rund. Het nekvlees bevat wat meer spier en is daardoor iets smaakvoller. Ook bevat dit vlees wat meer vet, waardoor de hamburger lekker smeuïg en minder droog is.
Omdat een hamburger een open structuur heeft, kun je het vlees bijna direct uit de koelkast op de grill leggen. Gewoon vlees zoals entrecote of biefstuk kun je beter een uurtje van tevoren uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te laten komen. Een hamburger daarentegen juist niet, want dan heb je meer kans op bederf.

2. De hamburgers kruiden

Een hamburger is gemarineerd vlees en heeft al veel smaak door de marinades die in het vlees zitten. Je hoeft de hamburgers dan ook alleen nog maar te bestrooien met wat vers gemalen peper en fijn zeezout.
Fijn zeezout smelt eerder weg en trekt dan in het vlees. Grof zeezout blijft op het vlees liggen en wordt gebruikt als het vlees gaar is om het nog een beetje na te zouten.

3. De hamburgers op de BBQ leggen

Zorg dat de barbecue goed op temperatuur is en de kooltjes mooi grijs. Leg de hamburgers op het heetste gedeelte van het vuur (de directe zone) en laat het vlees kort aan beide kanten dichtschroeien. Schuif daarna de hamburgers iets opzij, van het hete vuur af. De temperatuur is hier (binnen de indirecte zone) minder heet, waardoor het vlees niet kan verbranden. De hamburgers op de BBQ leggen
Barbecueën met houtskool is het lekkerst, omdat het vlees dan ook een echte barbecuesmaak krijgt. Belangrijk is dat de temperatuur goed is. Het type barbecue maakt daarbij niet uit.

4. De hamburgers gaar bakken

Grill voor 'medium' (roze van binnen) de hamburgers à 130 gram aan iedere kant zo'n 6 minuten. Reken voor 'rare' (rood van binnen) een iets kortere grilltijd en voor 'doorbakken' hamburgers een wat langere baktijd. Draai de hamburgers voorzichtig om en zorg dat ze niet aan het bbq rooster blijven plakken.
Hoe lang de hamburgers op de bbq moeten garen is in eerste instantie afhankelijk van de dikte van de hamburger! Hoe dikker de hamburger, hoe langer de grilltijd.

5. De hamburgers van de BBQ halen

Haal de hamburgers van de barbecue, leg ze op een schaal of op de borden en zout ze een beetje na met grof zeezout. Serveer de hamburgers met een barbecuesaus en bijvoorbeeld met op de bbq zelfgemaakt platbrood. Eet smakelijk!
De barbecue schoonmaken voor of na het gebruik ervan? In deze instructie vind je bruikbare tips voor het reinigen van het rooster.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!