Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker ProfileFietsen

ProfileFietsen
Heeft 5 instructies gemaakt

Zadel en stuur fiets afstellen op de juiste hoogte.

Omschrijving

Om lekker te kunnen fietsen is het belangrijk dat fietsonderdelen, zoals je fiets zadel en fiets stuur, op de juiste maat zijn afgesteld. Hoe je de juiste zadelhoogte kunt berekenen en het fietszadel en fietsstuur kunt positioneren en afstellen op je lichaam, leer je in deze instructievideo. Daarnaast vind je de korte instructie nog een keer herhaald in de geschreven handleiding.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Let op: de in de video gebruikte formule is onjuist. In de handleiding hieronder staan de correcte formules vermeld voor het berekenen van de juiste zadelhoogte.

1. De juiste zadelhoogte

Als het been bij maximale strekking licht gebogen is, staat het zadel juist afgesteld. Bewegen de heupen mee terwijl je op de fiets zit, dan staat het zadel te hoog. Kunnen de voeten plat op de grond, dan staat het zadel te laag.

2. De juiste zadelhoogte berekenen

Om de juiste zadelhoogte (is de afstand vanaf de bovenkant van het zadel tot aan de hartlijn van de pedaalas, video 0.34) te berekenen, kun je de formule binnenbeenlengte x 0.885 aanhouden. De factor binnenbeenlengte x 1.08 geldt voor de afstand vanaf het zadel tot de pedaal in de onderste stand.
Let op: de in de video gebruikte formule is dus onjuist. Houd de formules aan zoals hier beschreven, dan zit je goed. De juiste zadelhoogte berekenen

3. Het zadel positioneren

Draai de zadelpen los, zet het zadel op de juiste hoogte en draai de zadelpen weer vast. Het zadel positioneren

4. De juiste hoogte voor het stuur

De bovenzijde van het stuur moet minimaal 4 cm hoger staan dan het zadel. De juiste hoogte voor het stuur

5. Stuur afstellen

De stuurpen bevat aan de onderzijde markeringen. Bij het plaatsen van de stuurpen moeten deze markeringen in de vork blijven en mogen dus niet zichtbaar zijn. Gebruik inbusbout 6 om de stuurpen af te stellen. Stuur afstellen
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!