Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Hans

Hans
Heeft 70 instructies gemaakt

Derailleur afstellen, doe je zo! Achterderailleur en voorderailleur.

Omschrijving

Wil jij zelf je derailleur afstellen van je fiets? Het afstellen van je derailleur is niet zo lastig en met de instructies in deze video, kun je het gemakkelijk zelf. Het afstellen is nodig als je tijdens het fietsen problemen ondervindt met het schakelen van je versnellingen. Het kan dan goed zijn dat je derailleur afgesteld moet worden. Deze instructievideo laat zien hoe je dit zelf kunt doen voor zowel je achterderailleur als je voorderailleur. Dat scheelt weer een tripje naar de fietsenmaker en op deze manier kun je gemakkelijk geld besparen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. De positie van de fiets

Om het afstellen van de derailleur makkelijk te maken is het handig je fiets op te hangen, zodat de wielen vrij kunnen draaien. Tijdens het verstellen kun je zo gemakkelijk testen of de fiets goed in de versnelling schakelt en of er een schurend of ratelend geluid in het derailleur systeem zit.

2. De ketting spannen

Om te zorgen dat je ketting niet van de tandwielen afloopt, zitten er op je achterderailleur twee stelschroeven. Vaak worden deze aangeduid met de letters H en L.

3. De H-schroef

Dreigt de ketting aan de buitenkant (via het kleinste tandwiel) van de tandwielenkast af te lopen, draai dan de H-schroef iets in. Loopt de ketting daarna te moeilijk naar het kleinste tandwiel, dan heb je de H-schroef te strak gezet en moet je hem weer iets uitdraaien. Het is dus verstandig om niet direkt teveel te schroeven, maar een halve slag per keer en na iedere slag te kijken wat het resultaat is. Als je de derailleur bijna goed hebt afgesteld, kun je met nog kleinere slagen, deze verder fijnstellen.

4. De L-schroef

Als de ketting aan de binnenkant (via het grote tandwiel) van de tandwielenkast dreigt af te lopen, draai dan de L-schroef iets in. Als de ketting daarna te moeilijk naar het grootste tandwiel loopt heb je de L-schroef te strak gezet en moet je hem weer iets uitdraaien
Schakel tijdens het afstellen ter controle regelmatig naar alle versnellingen.

5. De achterderailleur afstellen

Als de achterderailleur herrie maakt of een schurend geluid geeft en ook het schakelen gaat moeilijk, dan kun je de derailleur afstellen met één van de stelschroeven aan de kabel van de derailleur.

6. De stelschroeven

De ene stelschroef zit achter bij de derailleur (waar de kabel in de derailleur gaat) en de andere op het stuur bij de derailleurschakelaar (waar de kabel in de schakelaar gaat). Je kunt deze beiden gebruiken. Als de fiets hangt is het gemakkelijk om de pedalen te draaien en de stelschroef op de kabel van de achterderailleur te verdraaien, totdat je geen vreemd geluid meer hoort.
Mocht je tijdens het fietsen toch nog een vreemd geluid horen, dan kun je de stelschroef op de kabel van de derailleurschakelaar op het stuur gebruiken en al fietsende de derailleur nog iets afstellen.

7. De voorderailleur stellen

Als de ketting op het grote voorblad ligt en hij schuurt tegen de kooi van de voorderailleur aan, draai dan de linker stelschroef bovenop de voorderailleur iets uit. Je ziet de voorderailleur nu iets naar rechts gaan. Heb je de schroef uitgedraaid en gaat hij niet verder naar rechts, draai dan de stelschroef uit op het stuur van de linker derailleurschakelaar (waar de kabel in de schakelaar gaat).

8. Wat te doen als de ketting van een voorblad afloopt?

Loopt de ketting van het grote voorblad af, draai dan de linker stelschroef op de voorderailleur iets uit.
Als de ketting van het kleine voorblad afloopt, draai dan de rechter stelschroef bovenop de voorderailleur iets in. Als je de ketting naar het kleine voorblad wilt schakelen en hij pakt niet, draai den de rechter stelschroef bovenop de voorderailleur iets uit.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!
Gerelateerde instructies