Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Skeelers schoonmaken: wielen en lagers reinigen.

Omschrijving

Het schoonmaken van skeelers en het onderhouden van lagers en wielen, is belangrijk om het materiaal in goede conditie te houden. Het voorkomt problemen tijdens het skaten en zorgt ervoor dat de skeelers soepel en fijn blijven rijden. Door het regelmatig wisselen van de wielen, zorg je voor een regelmatige slijtage. Hierdoor gaan de wielen langer mee. In deze instructievideo wordt het belang van het reinigen van de wielen van je skeelers uitgelegd en leer je hoe je de lagers eruit kunt halen en moet schoonmaken. Zo ga je dit seizoen weer goed van start en kun je zorgeloos de weg of baan op.
De video is afkomstig van Oomssport.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Skeelers schoonmaken: waarom doe je dat?

Als de skeelers lange tijd in de kast hebben gelegen kan het zijn dat je wielen zijn uitgedroogd. De wielen voelen hard aan en als je erop klopt klinken ze hol. Ook kan het zijn dat er kleine scheurtjes in het materiaal van de wielen zitten. Als de wielen zijn uitgedroogd dan bestaat de kans dat bij een lange tocht stukjes van je wielen afbrokkelen waardoor je materiaalpech krijgt en je de tocht niet meer kunt vervolgen. Ook problemen met de lagers kunnen ervoor zorgen dat je niet langer van je skeelertocht kunt genieten. Er kan vocht en vuil in de lager tussen de kogellagers komen, wat ertoe kan leiden dat de lagers minder goed draaien of zelfs helemaal blokkeren. Het is daarom verstandig om de wielen van je skeelers regelmatig te reinigen.

2. Testen van de lagers

Geef een draai aan je wiel of, als je de lagers van de wielen van je skates eruit gehaald hebt, draai even aan het lagertje. Zit er zand tussen dan hoor je dat tikken. Gebruik een lager cleaner en wat olie om de lagers in een goede conditie te houden. Hoe je dit doet, zal verderop in deze instructie worden uitgelegd.

3. Spacers nalopen en schoonmaken

Tussen de lagers zit een klein tussenbusje, een zogenaamde ‘spacer’. Deze spacers moeten ook netjes schoon zijn. Ontstaat er een braam op zo'n spacer of heeft deze krasjes of deukjes dan kan dit ervoor zorgen dat je minder goed rijdt. Details om rekening mee te houden bij het nalopen en schoonmaken van je skeelers.

4. Skeelers lagers schoonmaken

Begin met het schoonmaken van de lagers van de skeelers. Neem de tool en gebruik de juiste kant (torx of inbus) die je nodig hebt. Haal de assen uit het frame van de skeeler zodat het wiel los komt. Haal nu met de tool de beide lagers uit het wiel van je skate (zie video min. 2:30) en haal vervolgens het spacertje uit het wiel.
Doe de lagers in de pot met lager cleaner, schud even en laat de lagers weken. Droog ze na het weken in de cleaner goed af. Laat ze hierna even liggen en doe daarna een beetje olie in de lagers. Plaats de spacer en de lagers weer terug in het wiel en zet het wiel terug in de skate. Draai de wielen tenslotte goed aan. Skeelers lagers schoonmaken
Je kunt de lagers ook een nachtje laten weken in de lager cleaner.
Zorg ervoor dat je het wiel bij het terugplaatsen in de skate goed recht erin plaatst.

5. Slijtage van de wielen beperken

Het voorste wiel van de skate slijt het snelst. Het is daarom belangrijk om de positie van de wielen regelmatig te wisselen. Hetzelfde geldt voor de slijtage aan de binnenkant van de wielen van de skeeler. Draai de wielen om de zoveel tijd even om, zodat de binnenkant zich aan de buitenkant bevindt en de wielen van je skates gelijkmatig slijten. Zo gaan ze langer mee.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!