1. Materiaalkeuze
De beste keuze in materiaalsoort voor het maken van de mondkapjes is katoenmix of 100% katoen. Theedoek of stof van een kussensloop zijn zeer geschikt. Draag je het masker kort, bijvoorbeeld om even boodschappen te doen, dan biedt theedoek een hoge beschermingsgraad. Het nadeel is dat het dikker en dichter geweven is, wat ademen lastig kan maken. Wil je het mondkapje langer dragen, kies dan dus voor een katoenen stof zoals stof van een kussensloop. Een overzicht van alle materialen die je ervoor kunt gebruiken, vind je in het artikel:
'Materiaalkeuze voor het maken van mondkapjes'.
Gebruik voor de mondkapjes alleen de aangegeven materiaalsoorten, ook voor de lintjes. Dit is belangrijk omdat de mondkapjes op hoge temperaturen gewassen moeten kunnen worden.
Let op: zorg ervoor dat de stof die je gebruikt kleurvast en goed intact (onbeschadigd) is. Was de stof voordat je deze tot een mondkapje gaat verwerken.
2. Patroon printen
Print voordat je begint het
patroon voor mondkapjes van Berrefonds / UZA. Zorg ervoor dat je printer is ingesteld op "ware grootte", zodat je de juiste maten voor het masker van het mondkapje print.
Meet ter controle de testlijn op de print na, deze moet 2 cm zijn.
(Meer informatie over het afdrukken van pdf-prints op ware grootte, vind je
hier.)
3. Patronen uitknippen
Vouw de stof dubbel, met de goede kant naar binnen, en leg het patroon in de juiste draadrichting op de stof (zie foto ter illustratie). De pijl op het patroon geeft de draadrichting aan. Om het patroon in de goede draadrichting te leggen, moet deze pijl parallel lopen met de richting van de lengtedraad van de stof (de zelfkant).
Speld de patroondelen op de stof en teken ze af. Knip de patroondelen vervolgens uit. Je hebt nu vier delen in totaal, 2 voor het binnenmasker en 2 voor het buitenmasker.
Als je geen rekening houdt met de draadrichting, kan het zijn dat het masker niet goed valt.
4. Naaimachine instellen
Stel de naaimachine in op steeklengte 3.
5. Lintjes knippen
Voor het maken van de strikbandjes / lintjes knip je de vierkante lap katoen in vier gelijke stroken van 45 x 4 cm, met de draadrichting mee.
Gebruik voor de lintjes geen elastiek of andere materialen. Dit is belangrijk voor het draagcomfort en de slijtvastheid van de mondkapjes. Gebruik ook geen ijzer of andere afwijkende materialen voor de mondkapjes, anders kunnen ze niet worden hergebruikt.
6. Lintjes maken: uiteinde omvouwen.
Vouw 1 uiteinde van het lintje een halve cm om en strijk dit plat.
N.B. op de foto is even een stukje voorbeeldstof gebruikt.
7. Lintjes maken: zijkanten strijken
Vouw vervolgens in de lengterichting beide zijkanten naar binnen toe. Strijk de zijkanten plat tegen elkaar aan.
8. Nogmaals dubbelvouwen en platstrijken
Vouw het lintje over de lengte nogmaals dubbel en strijk weer plat. Als resultaat heb je nu een lint dat 45 cm lang is en een breedte heeft van 1 cm.
Je kunt in plaats van strijken ook spelden.
9. Lintjes stikken
Stik de zijnaad van het lint nu vlak langs de rand dicht. Zet de stiknaad aan het begin en aan het einde vast door een stukje achteruit te naaien (het zogenaamde 'hechten').
10. Middennaad stikken
Leg het buitenmasker met de goede kanten op elkaar en stik de middennaad (dit is de bolle rand). Houd een zoombreedte aan van 0,5 cm - 1 cm. Met een zoombreedte van 0,5 cm maak je een large masker. Met een zoombreedte van 1 cm maak je een medium masker. Doe hetzelfde met het binnenmasker en houd dezelfde zoombreedte aan als die je voor het buitenmasker hebt gebruikt.
Vergeet niet de naad aan het begin en einde goed te hechten.
11. Middennaad afwerken
Knip de stof langs de stiknaad tot op 4 mm weg en leg de stof naar één kant. Stik hierna de naad op de goede kant door. Doe dit bij zowel het buiten- als binnenmasker.
12. Binnen- en buitenmasker op elkaar leggen
Leg het binnen- en buitenmasker met de goede kanten op elkaar en zorg ervoor dat de middennaden netjes op elkaar liggen. Speld het binnenmasker vast op het buitenmasker.
13. Boven- en onderkant masker vaststikken
Stik de boven- en onderkant vast. Gebruik weer een zoombreedte van 0,5 tot 1 cm (dezelfde zoombreedte als die je voorheen hebt gebruikt).
14. Naden op randen doorstikken
Keer het masker om en stik de naden op de rand door.
15. Bandjes op het binnenmasker spelden
Speld de bandjes (lintjes) volgens de tekens op het patroon op het binnenmasker, 0.5 cm over de rand. Vouw of strijk de rand van het buitenmasker 1 cm om.
16. Bandjes op het masker naaien
Vouw de buitenrand nogmaals 1 cm om. Deze komt dan 0.5 cm over de rand van het binnenmasker te liggen. Stik de buitenrand goed vast zodat er GEEN OPENING meer is tussen het binnen- en buitenmasker.
17. Bandjes naar buiten vouwen
Vouw de bandjes naar buiten en naai ze langs de goede kant stevig vast. Het mondkapje is nu klaar.
Heb je thuis nog ongebruikte maskers liggen? Doneer deze dan aan een ziekenhuis of dokterspraktijk. Ook ongebruikte maskers uit de bouwwereld zijn welkom. Je kunt een aangekocht masker ook doneren en in plaats daarvan voor jezelf een mondkapje maken van katoen. Zo blijven de beste mondkapjes beschikbaar voor zorgmedewerkers.
18. Mondkapjes aanbieden aan de zorg
Op de website
Maakjemondkapje.nl en in de facebook groep
Mondkapjes Maken Nederland vind je alle informatie over het aanbieden van mondkapjes aan ziekenhuizen en artsen.
- Wil je mondkapjes maken voor een zorginstelling in de buurt, vraag dan bij desbetreffende zorginstelling of zij mondkapjes kunnen gebruiken en of zij aanvullende wensen hebben voor het materiaal of de vorm van het masker.
- Wil je de mondkapjes aanbieden aan een zorginstelling? Stop ze dan in een plastic ziplock bag. Ze hoeven niet individueel verpakt te worden.
- Desinfecteer mondkapjes niet zelf. Maskers die bij een ziekenhuis binnengebracht worden zullen sowieso eerst worden gesteriliseerd.
Kom je er niet helemaal uit bij het naaien? Dan kan de Youtube instructievideo voor het naaien van mondkapjes van Renske Hoekzema-Prak je misschien verder helpen:
https://youtu.be/JrGE05JHn60. Voor vragen kun je eventueel ook bij haar terecht. Of laat hieronder een berichtje achter, we helpen je graag verder.