Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je ziekteverschijnselen van griep behandelen en voorkomen?

Hoe kun je ziekteverschijnselen van griep behandelen en voorkomen?
Omschrijving

Bij een fikse verkoudheid spreekt men vaak over de griep, maar echte griep is iets anders. Elk jaar krijgt ruim één op de tien mensen griep, ook wel ‘influenza’ genoemd. Deze infectieziekte komt meestal voor in de winter en begint vaak plotseling. Je krijgt rillingen en binnen enkele uren kun je héél ziek zijn. Erg vervelend, vooral als daarmee je leuke weekend verloren gaat. Besmetting is helaas niet te voorkomen, maar aan het ontstaan van ziekteverschijnselen kun je wel iets doen. Wat, wordt verteld in de instructievideo en kun je lezen in de geschreven handleiding.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • een goede conditie
  • paracetamol
  • neusspray
  • zuigtabletten
  • verse citroen, gember, sinaasappel

1. De verschijnselen van griep

Griep begint vaak plotseling met hoge koorts en koude rillingen. Alle spieren doen pijn, vooral in je armen en benen. Je hebt hoofdpijn en keelpijn, vaak een droge hoest en een loopneus. Kortom: je voelt je behoorlijk lamlendig.

2. Het ontstaan van griep

Griep is een acute infectieziekte die wordt veroorzaakt door het influenza-virus. Dit virus zit in de luchtwegen en veroorzaakt daar een infectie die ook op de rest van het lichaam uitwerking heeft.

3. De verspreiding van griep

Griepvirussen gaan gemakkelijk over van de één naar de ander. Het virus wordt verspreid door hoesten, dicht bij elkaar praten en kan zelfs door het geven van een hand worden overgedragen. Het is dus erg besmettelijk.

4. Na de besmetting

Na besmetting kun je binnen één à drie dagen al ziek worden. Je kunt je goed ziek voelen door griep, maar meestal gaat het vanzelf over. Een griepinfectie duurt normaal 2 tot 10 dagen maar je kunt je daarna nog lang zwak voelen.

5. Wat kun je zelf doen tegen griep?

Bij koorts transpireer je veel, daarom is het belangrijk veel water te drinken om het vocht in je lichaam op peil te houden. Zorg daarnaast ervoor dat je goed rust houdt, zodat je lichaam de energie heeft voor herstel. Om voldoende rust te nemen kun je vaak beter in bed blijven. Vermijd in ieder geval lichamelijke inspanning.

6. Welke geneesmiddelen kun je gebruiken?

Tegen de koorts en hoofd- en spierpijn kun je paracetamol gebruiken. Heb je een loopneus, gebruik dan een neusspray en bij keelpijn zuigtabletten.

Een glas lauwwarm water met flink wat uitgeknepen, vers citroensap en bijvoorbeeld wat stukken verse gember, kan ook goed doen bij het herstel van griep en keelpijn. Vergeet daarnaast de nodige vitamine C niet en eet (of drink) bijvoorbeeld een lekker sinaasappeltje.

7. Afkoeling voorkomen

Als je (weer) naar buiten gaat, kleed je dan voldoende warm aan en zorg op die manier ervoor dat je geen kou vat.
Het enige dat echt helpt is goed uitzieken! Neem hiervoor dus ook lekker de tijd want anders kunnen de griepverschijnselen weer terugkomen.
Ben je flink ziek en is de koorts na 4 dagen nog niet gezakt of stijgt de koorts weer, heb je ademhalingsproblemen of word je suf en reageer je niet meer op je omgeving, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Dit geldt ook als er veel slijm loskomt bij het hoesten.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!