Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je energie besparen in huis?

Omschrijving

Er zijn binnenshuis veel dingen die je kunt doen om te zorgen dat je minder energie gebruikt en dus minder CO2 uit stoot. Onbewust gebruik je vaak meer stroom dan je denkt en lopen de energiekosten flink op. De kosten die energieleveranciers hanteren, blijven stijgen de komende jaren. Deze instructievideo laat je zien hoe je de kosten op een makkelijke manier kunt verlagen. Zo denk je niet alleen aan het milieu, maar ook aan je portemonnee. In de geschreven handleiding kun je de verschillende stappen voor energiebesparing nog eens doorlezen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Letten op energielabels

Let op energielabels met een A- of een A+- of een A++-label. Deze labels staan voor de mate van energiezuinigheid van het apparaat. Let ook op de grootte van apparaten, bijvoorbeeld bij een koelkast. Koop je koelkast niet groter dan dat je meestal gebruikt, dan verbruik je ook niet onnodig veel energie.
Ga met een energieverbruiksmeter na wat de grootverbruikers zijn in huis en zet deze apparaten niet onnodig aan.

2. Led-technieken: lampen en tv

Je kunt ledlampen gebruiken in plaats van gloeilampen. Led lampen gebruiken veel minder energie. Koop een led-televisie, deze zijn gemaakt met een energiezuinigere techniek dan een LCD- of een Plasma-TV.

3. Brievenbus met een brievenbusborstel

Brievenbussen met een brievenbusborstel voorkomen veel tocht. Dit is ook goed voor een energiezuiniger huis. Brievenbus met een brievenbusborstel

4. Laptop

Koop een laptop als je op zoek bent naar een nieuwe computer. Laptops zijn veel energiezuiniger dan desktop computers.

5. Warm water besparen: douche en wasmachine

Zorg ervoor dat je niet te lang doucht. Douche met een spaardouchekop, deze laten minder water door dan een gewone douchekop. Op deze manier bespaar je zowel op je energie voor warm water als op je watergebruik. Als je de wasmachine op een energiezuinige manier wilt gebruiken, was dan op een lage temperatuur. Liever op dertig graden dan op zestig graden. Doe je wasmachine goed vol voordat je de was laat draaien. Warm water besparen: douche en wasmachine

6. Isolatie van grote oppervlakten

Heel belangrijk! Zorg ervoor dat je het dak, de vloer en de gevel goed isoleert, zodat er geen warmte ontsnapt uit de grote oppervlakken. Het isoleren van het schuine dak en de onderkant van de vloer verhoogt het comfort in je huis. Als je isolatiemateriaal gaat kopen, let dan goed op de isolatiewaarde van het materiaal, de compactheid en de dikte.
Isolatie zorgt niet alleen voor warmte, maar ook voor minder geluidsoverlast!

7. Radiatorfolie aanbrengen

Breng radiatorfolie aan bij radiatoren die voor een buitenmuur staan. Het materiaal kost maar een paar tientjes en bespaart per jaar veel meer op je energierekening. Onderaan deze instructie vind je een link naar het artikel met informatie over het kiezen en aanbrengen van radiatorfolie.

8. Makkelijk toe te passen tips

Heb je nog oude gloeilampen in huis? Vervang deze door LED lampen. Zet apparaten helemaal uit met een standby killer of een tijdschakelaar. En spoor grootverbruikers in huis op met een energieverbruiksmeter, zodat je erop kunt letten dat je deze verbruikers niet onnodig aan laat staan.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!