1. Letten op energielabels
Let op energielabels met een A- of een A+- of een A++-label. Deze labels staan voor de mate van energiezuinigheid van het apparaat. Let ook op de grootte van apparaten, bijvoorbeeld bij een koelkast. Koop je koelkast niet groter dan dat je meestal gebruikt, dan verbruik je ook niet onnodig veel energie.
Ga met een
energieverbruiksmeter na wat de grootverbruikers zijn in huis en zet deze apparaten niet onnodig aan.
2. Led-technieken: lampen en tv
Je kunt ledlampen gebruiken in plaats van gloeilampen. Led lampen gebruiken veel minder energie. Koop een led-televisie, deze zijn gemaakt met een energiezuinigere techniek dan een LCD- of een Plasma-TV.
3. Brievenbus met een brievenbusborstel
Brievenbussen met een brievenbusborstel voorkomen veel tocht. Dit is ook goed voor een energiezuiniger huis.
4. Laptop
Koop een laptop als je op zoek bent naar een nieuwe computer. Laptops zijn veel energiezuiniger dan desktop computers.
5. Warm water besparen: douche en wasmachine
Zorg ervoor dat je niet te lang doucht. Douche met een spaardouchekop, deze laten minder water door dan een gewone douchekop. Op deze manier bespaar je zowel op je energie voor warm water als op je watergebruik. Als je de wasmachine op een energiezuinige manier wilt gebruiken, was dan op een lage temperatuur. Liever op dertig graden dan op zestig graden. Doe je wasmachine goed vol voordat je de was laat draaien.
6. Isolatie van grote oppervlakten
Heel belangrijk! Zorg ervoor dat je het dak, de vloer en de gevel goed isoleert, zodat er geen warmte ontsnapt uit de grote oppervlakken. Het isoleren van het schuine dak en de onderkant van de vloer verhoogt het comfort in je huis. Als je isolatiemateriaal gaat kopen, let dan goed op de isolatiewaarde van het materiaal, de compactheid en de dikte.
Isolatie zorgt niet alleen voor warmte, maar ook voor minder geluidsoverlast!
7. Radiatorfolie aanbrengen
Breng radiatorfolie aan bij radiatoren die voor een buitenmuur staan. Het materiaal kost maar een paar tientjes en bespaart per jaar veel meer op je energierekening. Onderaan deze instructie vind je een link naar het artikel met informatie over het kiezen en aanbrengen van radiatorfolie.
8. Makkelijk toe te passen tips
Heb je nog oude gloeilampen in huis? Vervang deze door LED lampen. Zet apparaten helemaal uit met een standby killer of een tijdschakelaar. En spoor grootverbruikers in huis op met een energieverbruiksmeter, zodat je erop kunt letten dat je deze verbruikers niet onnodig aan laat staan.