Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kun je een kokosnoot snel en makkelijk openen?

Hoe kun je een kokosnoot snel en makkelijk openen?
Omschrijving

Het openen van een kokosnoot is makkelijker dan je denkt. In deze instructie lees je hoe je deze tropische vrucht kunt openmaken, zonder dat je het kokoswater knoeit en verspilt. Ook wordt uitgelegd hoe je het vruchtvlees (de verse kokos) het beste uit de schil van de kokosnoot kunt halen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Kokosnoot
  • Schroevendraaier (of smal puntig mesje)
  • Zeef
  • Kommetje of glas (voor het opvangen van het kokoswater)
  • Keukenmes of hamer
  • Theedoek (wanneer je de kokosnoot met een hamer openbreekt)

1. Een gat in de kokosnoot prikken

Haal het kokoswater uit de kokosnoot door een gat in de kokosnoot te prikken. Dit kun je heel simpel doen. Aan één zijde van de kokosnoot bevinden zich drie punten, ook wel de ogen van de kokosnoot genoemd. Eén van de drie ogen is zacht, je kunt er eenvoudig doorheen prikken. Neem een schroevendraaier of puntig mesje en prik voorzichtig één voor één op de ogen, om te achterhalen welk punt het zachte oog is. Heb je het zachte oog gevonden, maak daar dan een gat in de kokosnoot. Hol het gat wat uit, zodat het zo breed mogelijk wordt en je het kokoswater er makkelijk uit kunt gieten. Een gat in de kokosnoot prikken

2. Het kokoswater opvangen

Pak een glas of kommetje en leg er een zeefje bovenop. Giet het kokoswater uit de kokosnoot door het zeefje in het glas. Zorg ervoor dat je de kokosnoot goed leeg schudt. Het kokoswater opvangen
Door een zeefje te gebruiken, voorkom je dat stukjes schil of bast van de kokosnoot in je kokoswater terecht komen.
Er zijn verschillende methoden om een kokosnoot te openen (met of zonder hamer). Wil je de kokosnoot mooi openmaken door deze bijvoorbeeld in twee gelijke helften te breken? Dan kun je het beste ervoor kiezen om de kokosnoot te breken met behulp van een mes. Zowel het openen van de kokosnoot met een mes, als met een hamer, wordt hieronder besproken.
Wil je het vruchtvlees straks makkelijk uit de kokosnoot kunnen halen? Tik dan met een mes of hamer rondom zachtjes op de kokosnoot, alvorens je de kokosnoot gaat openmaken. Tik niet te hard, dan zal de kokosnoot breken. Door zachtjes te tikken erop, komt het vlees alvast wat los van de bast.

3. De kokosnoot openmaken met een mes

Neem een groot keukenmes. Leg de kokosnoot in je ene hand en pak met je andere hand het keukenmes. Tik nu met de achterkant (de rug) van het keukenmes op een denkbeeldige middenlijn op de kokosnoot. Tik met een voorzichtige maar ferme tik; als je te zacht tikt dan zal de bast niet breken.
Draai de kokosnoot tijdens het tikken in een rustig tempo rond. Blijf rondom tikken in een rechte lijn ter hoogte van het midden, om ervoor te zorgen dat de kokosnoot in twee gelijke delen openbreekt. Blijf net zo lang op de kokosnoot slaan totdat deze zich vanzelf opent. De kokosnoot openmaken met een mes
Wees voorzichtig bij het openen van de noot met een keukenmes.

4. De kokosnoot openen met een hamer

Neem een theedoek en verpak hierin de kokosnoot. Leg de ingepakte kokosnoot op een harde ondergrond die niet kan beschadigen. Sla met de hamer een aantal keren op hetzelfde punt op de kokosnoot. De kokosnoot zal vanzelf openbreken.

5. Het vruchtvlees uit de kokosnoot halen

Wil je het vruchtvlees uit de kokosnoot verwijderen? Dit kun je het beste doen met een lepel het vruchtvlees eruit te schrapen. Je kunt ook een mes gebruiken en het vlees lossnijden van de bast. Wees daarmee echter wel voorzichtig en pas op dat je niet uitschiet wanneer het kokosvlees erg vast zit.

Alles over het bewaren van het kokosvlees, lees je in deze instructie. Het vruchtvlees uit de kokosnoot halen
Sla de kokosnoot in kleine stukken om het vruchtvlees makkelijker van de schil te snijden.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!