Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker AnneEva

AnneEva
Heeft 51 instructies gemaakt

Fietsband plakken: duidelijke en snelle uitleg.

Fietsband plakken: duidelijke en snelle uitleg.
Omschrijving

Wil je zelf de fietsband plakken van je achterband of je voorband? In deze instructievideo leer je hoe je dit snel en makkelijk kunt doen. Zelf je fietsband plakken is namelijk een fluitje van een cent. Je moet alleen wel even weten hoe je dit moet doen en waarop je moet letten. Maar met een goede instructie en uitleg, kun je het prima zelf doen en scheelt het een retourtje naar de fietsenmaker en -niet onbelangrijk- weer wat geld. Zelf plakken is tenslotte een stuk goedkoper.
Hoe kun je die band nou het beste repareren? Deze video begeleidt je erbij. In de geschreven handleiding onder de instructievideo kun je de stappen voor het plakken van je fietsband nog eens rustig nalezen. Succes ermee!

Handleiding
Benodigdheden
  • Bandenplaksetje met:
  • bandenlichters
  • bandenplak
  • plakkertjes
  • schuurpapier
  • En verder:
  • bak met water
  • fiets ;-)
  • droogdoek

1. Binnenband losmaken

Zet de fiets op zijn kop en haal het ventiel er uit. Duw dan voorzichtig de eerste van de drie bandenlichters tussen buitenband en velg. Klem de bandenlichter vast aan een van de spaken. Doe dat ook met bandenlichter nummer twee. Zodra je de derde bandenlichter tussen band en velg zet komt de middelste alweer los.

2. Binnenband oppompen

Nu kan je de hele buitenband aan één kant lostrekken van de velg met de bandenlichter. Dan kan de binnenband er, vanaf het ventiel, helemaal uit. Vervolgens kan het ventiel weer terug, en kan je de band flink oppompen.

3. Onder water houden

Als je het lek in je lekke fietsband niet al hoort sissen, gebruik je de onder-water-truc: houd de opgepompte binnenband in een bak water en laat de belletjes het lek verraden.
Het kan altijd zijn dat er twee gaatjes in je band zitten. Houd daar rekening mee door de fietsband goed te controleren.

4. Lekke band plakken

Is het lek eenmaal gevonden, maak het dan goed droog. Ruw de plek met schuurpapier rondom goed op. Smeer nu lijm op het lek en terwijl die droogt, knip je een rondje van de bandenplak. Als de lijm bijna droog is gaat het plakkertje er op. Goed rondom aandrukken!

5. Binnenband terug op de velg

Zet nu de binnenband terug op de velg, met het ventiel eerst. Pomp de fietsband enkele slagen op om te voorkomen dat de binnenband dubbelgevouwen in de velg komt te liggen.

6. Afronden

Zorg ervoor dat de binnenband weer helemaal goed onder de buitenband komt te liggen. Trek dan de buitenband terug in de velg. Het laatste stukje kost vaak wat moeite. Nu kan je de fietsband verder helemaal oppompen en klaar ben je.
Misschien was de eerste keer even oefenen maar zo kun je in het vervolg je lekke fietsband dus in een handomdraai plakken!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!