Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 668 instructies gemaakt

Fietsband plakken: duidelijke en snelle uitleg.

Omschrijving

Wil je zelf de fietsband plakken van je achterband of je voorband? In deze instructievideo leer je hoe je dit snel en makkelijk kunt doen. Zelf je fietsband plakken is namelijk een fluitje van een cent. Je moet alleen wel even weten hoe je dit moet doen en waarop je moet letten. Maar met een goede instructie en uitleg, kun je het prima zelf repareren en scheelt het een retourtje naar de fietsenmaker en -niet onbelangrijk- weer wat geld. Zelf plakken is tenslotte een stuk goedkoper.
Dus hoe repareer je een fietsband? Deze instructie begeleidt je erbij. In de geschreven handleiding onder de instructievideo kun je de stappen voor het plakken van je fietsband nog eens rustig nalezen. Succes ermee!

Handleiding
Benodigdheden
 • Bandenplaksetje met:
 • bandenlichters
 • bandenplak
 • plakkertjes
 • schuurpapier
 • krijtje
 • En verder:
 • bak met water
 • fiets ;-)
 • droogdoek
 • Optioneel:
 • lekzoeker

1. Binnenband losmaken

Zet de fiets op zijn kop en haal het ventiel eruit. Duw ter voorbereiding de zijkanten van de buitenband alvast wat los met een beweging naar de binnenkant (het midden) van de velg toe. Duw dan voorzichtig de eerste van de drie bandenlichters tussen buitenband en velg. Klem de bandenlichter vast aan een van de spaken. Doe dat ook met bandenlichter nummer twee. Trek met bandenlichter nummer drie nu voorzichtig de buitenband los van de velg. Binnenband losmaken

2. Binnenband oppompen

Haal nu bij het ventiel de binnenband uit de velg. Plaats daarna het ventiel weer terug. Je kunt de band nu flink oppompen. Binnenband oppompen

3. Onder water houden

Als je het lek in je lekke fietsband niet al hoort sissen, gebruik je de onder-water-truc: houd de opgepompte binnenband in een bak water en laat de belletjes het lek verraden.
Begin bij het ventiel zodat je altijd weet waar je begonnen bent met controleren.
Het kan altijd zijn dat er twee gaatjes in je band zitten. Houd daar rekening mee door de fietsband goed te controleren.
Je kunt ook een lekzoeker gebruiken om het gaatje in je fietsband te achterhalen.

4. Lekke band plakken

Is het lek eenmaal gevonden, geef dan met het krijtje op de fietsband aan waar het gaatje zit. Laat de band daarna weer leeg lopen. Maak de band rondom het lek goed droog. Ruw vervolgens de plek met schuurpapier ruim op. Smeer nu lijm op het lek en smeer het uit met je vingers. Laat de lijm drogen. Ondertussen knip je een rondje van de bandenplak - als je niet met een sticker werkt zoals in de instructievideo gebruikt wordt. Als de lijm bijna droog is dan gaat het plakkertje er op. Goed rondom aandrukken! Lekke band plakken

5. Binnenband terug op de velg

Pomp de binnenband nu eerst weer even op om te bekijken of deze niet meer lek is. Check met de lekzoeker eventueel even of het lek goed dicht is. Laat nu de lucht weer uit de band lopen. Zet de binnenband, vanaf het ventiel, terug op de velg. Pomp de fietsband enkele slagen op om te voorkomen dat de binnenband dubbelgevouwen in de velg komt te liggen.

6. Afronden

Zorg ervoor dat de binnenband weer helemaal goed onder de buitenband komt te liggen. Trek dan de buitenband terug in de velg. Het laatste stukje kost vaak wat moeite. Nu kan je de fietsband verder helemaal oppompen en klaar ben je!
Gebruik geen bandenlichters om de band terug te zetten. Je kunt daarmee de binnenband weer beschadigen.
Misschien was de eerste keer even oefenen maar zo kun je in het vervolg je lekke fietsband dus in een handomdraai plakken! Oefening baart kunst.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!