Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 934 instructies gemaakt

Lekkere en rijkgevulde salade maken met rauwe ham, vijgen en walnoten.

Omschrijving

Hoe je eenvoudig een lekkere salade kunt maken met feestelijke ingrediënten, leer je in deze instructievideo. Het is een makkelijk recept en met een kleine aanpassing is deze salade ook geschikt voor vegetariërs. Als bijgerecht voor een feestelijk eten, zoals met Kerst, is de salade met veel gerechten te combineren. Waaronder wild, zoals hertenbiefstuk of tournedos. Een salade die geschikt is voor de koudere herfst- of winterdagen.
Onder de kookvideo vind je het geschreven recept terug met daarbij alle ingrediënten en benodigdheden voor het maken van de salade.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • Voor 4 personen:
  • Eikenbladsla, veldsla of slamix, 200 gram
  • Appelsap, 100 ml
  • Krenten of Sultana rozijnen, 100 gram
  • 4 verse vijgen (of 200 gram gedroogde vijgen)
  • Rauwe ham, 200 gram
  • Walnoten, 100 gram
  • Croutons naturel, 80 gram
  • Feta kaas, 150 gram (voor de vegetarische versie ong. 300 gram)
  • Bosuitjes (ofwel lente-uitjes), 2 stuks
  • Saladedressing frambozen, 100 ml (of als alternatief 1 tl mosterd, 1 el frambozenazijn en 3 el olijfolie)
  • En verder:
  • Slacentrifuge of schone theedoek
  • Steelpannetje
  • Keukenpapier
  • Lepel en scherp mes
  • Ondiepe schaal of diep bord

1. De sla wassen en droog maken

Was de sla onder koud, stromend water en maak daarna de sla droog in een slacentrifuge of met behulp van een schone theedoek. Je wikkelt de sla dan in de theedoek, die je daarna rondslingert terwijl je de punten van de theedoek stevig vasthoudt.
Let op dat je de punten van de theedoek goed blijft vasthouden!

2. De krenten wellen

Verwarm de appelsap in een steelpannetje. Doe het vuur uit en wel de krenten in het warme sap. Roer ze zo nu en dan even om en laat ze lekker sappig en zoet worden. Dep na het wellen de krenten droog tussen een paar velletjes keukenpapier.
Je kunt de krenten ook vervangen door Sultana rozijnen.

3. De sla verdelen

Verdeel de sla over een ondiepe schaal of diep bord. In plaats van eikenbladsla kun je ook veldsla gebruiken of een slamix met wat rucola. De rucola zorgt voor een extra pittig smaak-accent.

4. De ham en de vijgen toevoegen

Verdeel de ham over de sla. Voor vegetariërs kun je in plaats van ham wat extra feta gebruiken. Snijd de verse vijgen in vieren, maar niet helemaal door. Leg de opengesneden vijgen gelijkmatig verdeeld op de sla. Of snijd de vijgen gewoon in vier stukken en verdeel de stukken over de sla. Gebruik je gedroogde vijgen, snijd deze dan in stukjes om daarna over de sla te verdelen.

5. De overige ingrediënten toevoegen

Strooi de krenten, de walnoten, de croutons en de verbrokkelde feta over de salade. De croutons kun je eventueel ook weglaten. Snijd de bosui, ook wel lente-ui genoemd, in dunne ringetjes en verdeel ook deze over de salade.
Als je de walnoten van tevoren eerst even roostert krijgen ze nog meer smaak.
Bosuitjes zijn zacht van smaak en daarom erg geschikt om rauw in een salade te verwerken.

6. Alternatieve dressing

De in deze instructie gebruikte saladedressing frambozen is een speciaal produkt van Jumbo. Als alternatief kun je een dressing maken van 1 tl mosterd, 1 el frambozenazijn en 3 el olijfolie. Dit alles goed met elkaar vermengen.

7. De salade afmaken en serveren

Besprenkel tot slot de dressing over de salade. Je kunt de dressing er ook apart bij serveren in een kommetje. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar ook kan iedereen dan naar eigen wens een hoeveelheid dressing toevoegen. De salade afmaken en serveren
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!