Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Tafel kerstboom maken van dennenappels, super makkelijk!

Omschrijving

Deze tafel kerstboom gemaakt van dennenappels, kun je heel makkelijk zelf knutselen. Het dennenappel kerstboompje is leuk als kerstdecoratie op tafel of om cadeau te geven. Je kunt het boompje mooi naturel laten of feestelijk versieren met bijvoorbeeld kerstballetjes. Als tafeldecoratie op je feestelijk gedekte kersttafel, zal deze zelfgemaakte mini kerstboom ook erg leuk staan.
Hoe je 'm maakt, dat leer je in de instructievideo. Onder de video hebben we de instructie nog even stapsgewijs voor je opgeschreven en vind je de benodigdheden om de tafel kerstboom te kunnen maken. Veel knutselplezier!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
Geen wandelliefhebber of weinig tijd, koop dan de dennenappels in een tuincentrum. Je kunt dan gelijk door naar stap 3.

1. Zelf geraapte dennenappels schoonmaken en drogen

Voor het maken van de mini kerstboom, kun je zelf dennenappels rapen in het bos. Het is dan wel belangrijk dat je ze eerst goed schoonmaakt. Het sap van de dennenappels geeft namelijk vlekken en ook kunnen er beestjes in de dennenappels zitten.
Het schoonmaken ervan, kun je het beste doen met water en azijn. In de volgende stap wordt deze methode toegelicht.

2. De dennenappels schoonmaken met water en azijn

Vul een ruime bak of pan met 2/3 warm water en 1/3 azijn en laat hierin de dennenappels goed ondergedompeld ongeveer een half uur liggen. Spoel ze daarna af onder de kraan, dep ze droog en laat ze op een stuk keukenpapier, een theedoek of op een krant verder drogen. Het beste is om dit in een goed geventileerde ruimte te doen en ze een nacht te laten liggen.
De dennenappels kunnen zich tijdens het weken sluiten. Als ze drogen dan gaan ze vanzelf weer open.

3. Een 'stam' maken

Boor in het midden van de schijf hout een gat ter grootte van de diameter van de stok. Lijm daarna de stok stevig vast in het gat. Laat de lijm goed drogen en controleer voor je verder gaat met je kerstboompje, of de stok stevig genoeg vastzit en niet kan omvallen. Een 'stam' maken
Verwijder voordat je gaat lijmen goed het zaagsel uit het gat, anders pakt de lijm onvoldoende!

4. IJzerdaard om de dennenappels wikkelen.

Wikkel strak om de onderkant van iedere dennenappel een stukje ijzerdraad. Laat goed wat draad uitsteken voor het vastzetten van de dennenappels aan de stok. Knip het ijzerdraad dus ruim af, zodat er voldoende draad overblijft om de dennenappels daarna mee te bevestigen aan de 'stam'.

5. De dennenappels aan de stam vastmaken

Begin onderaan de stok met de grootste dennenappels en werk van onder naar boven en van groot naar klein. Maak de dennenappels met het ijzerdraad stevig vast aan de 'stam' (zie video 0.25). De dennenappels komen rondom op elkaar te liggen met steeds een iets kleinere dennenappel boven een grotere, zodat de vorm van een dennenboom ontstaat (zie video 0.30).

6. De top van de mini kerstboom maken

Is je boom hoog genoeg, zaag dan de stok af en lijm daarna een dennenappel rechtopstaand bovenop de stok als top van de tafel kerstboom (zie video 0.36).

7. De gaten in het kerstboompje opvullen

Vul vervolgens de gaten tussen de dennenappels op met mos zodat de stok en het ijzerdraad niet meer zichtbaar zijn. Er ontstaat zo een mooi geheel van de bruine dennenappels met het groene mos (zie video 0.43). Je kunt deze tafel kerstboom nu naturel laten maar als je dat leuker vindt, ook versieren met kleine lichtjes en/of kerstboomversiering of bespuiten met een beetje kunstsneeuw. Vrolijk kerstfeest! De gaten in het kerstboompje opvullen
Een leuk idee is om twee of meer tafel kerstbomen te maken als kerstdecoratie voor op de kersttafel tijdens het kerstdiner. Ook is zo'n zelfgemaakt kerstboompje van dennenappels een origineel cadeau om mee te nemen. Een zelfgemaakte tafel kerstboom met meerdere mogelijkheden dus!
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!