1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Rozijnen wellen
Spoel de rozijnen af in een vergiet en doe ze in een kommetje met lauwwarm (gekookt) water. Laat ze hierin wellen.
3. Deeg maken
Doe de boter in een mengkom en snijd de boter in kleine stukjes. Voeg vervolgens het speltmeel en het wijnsteenbakpoeder toe en kneed de boter en het meel met je handen tot een stevige en compacte bol deeg.
4. Havermelk toevoegen
Voeg de helft van de havermelk -of sojamelk- toe aan je bol deeg en kneed het geheel weer goed door elkaar. Voeg nu de overige 50 ml melk toe en kneed weer tot er een compacte, mooie deegbol ontstaat.
5. Rozijnen toevoegen
Giet de rozijnen af en voeg ze vervolgens ook toe aan het deeg. Eventueel kun je nu nog stukjes chocolade toevoegen. Vind je rozijnen niet lekker maar wil je toch suikervrije scones? Misschien is het dan een idee om stukjes dadel toe te voegen. De scones krijgen dan alsnog een zoeter smaakaccent.
Als je alleen donkere chocolade (lees: 70% cacao of hoger) gebruikt en geen rozijnen, dan worden de scones wat bitter van smaak - maar niet echt zoet. Daar moet je dus wel van houden!
Liever hartige scones zonder zoetigheid? Meng dan eens geraspte kaas of kleine blokjes kaas door het speltdeeg.
6. Bolletjes maken
Maak kleine bolletjes van het deeg door deze tussen je handen te rollen. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat (of vet je bakplaat goed in) en leg een bolletje op het bakpapier. Druk het vervolgens voorzichtig plat. Je platte bolletje vormt nu de basis van je scone. Vorm de overige bolletjes tot scones en schuif de bakplaat in de oven.
7. Scones bakken
Bak de scones in zo'n 15-20 minuten gaar. Ze krijgen een lichtbruin tintje van boven als ze gaar zijn, zoals je op de foto kunt zien. Serveer ze met boter, slagroom of jam en... eet smakelijk!
Wil je graag dat de scones dieper van kleur worden? Bestrijk ze dan met een beetje ei voordat je ze in de oven zet.