Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf een modieus kraagje maken?

Hoe kun je zelf een modieus kraagje maken?
Omschrijving

Losse kraagjes zijn dé grote trend momenteel en gespot bij onder andere de shows van Marc Jacobs, Miu Miu en D&G. Leuk als accessoire in de vorm van een ketting en als trendy item om je saaie blouse of t-shirt mee op te fleuren. Zo’n kraagje kun je prima zelf naaien en naar eigen fantasie versieren. Zo kun je een bijzonder en exclusief exemplaar creëren of juist een kraagje maken zoals je in de ELLE of Vogue hebt zien staan.
Hoe je een los kraagje moet maken, wat voor patroon je ervoor nodig hebt en welke materialen je ervoor moet kopen, kun je lezen in deze geschreven handleiding. Veel succes.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding
Benodigdheden
  • katoenen stof of ander materiaal
  • pailletten 1 cm doorsnee, studs, kralen of andere versiering
  • textiellijm
  • borduurgaren in de kleur van de versiering
  • naaigaren in de kleur van de stof
  • lintje
  • (patroon)papier
  • schaar
  • naaimachine
  • naald

1. De halsomtrek bepalen

Bepaal de halsomtrek door de boord van de ronde hals van een goed passend T-shirt te meten. Neem de helft van het aantal gemeten centimeters als lengte voor de halslijn van de helft van de kraag.

2. Het patroonpapier vouwen

Neem een vel (patroon)papier, vouw dit dubbel en leg het plat neer.

3. Het patroon tekenen

Teken met de papiervouw als middenachter, de helft van de kraag in het gewenste model. Breed of smal, afgerond of hoekig, met een schulprand of gewoon recht. Kortom: laat je fantasie de vrije loop. Reken voor de lengte van de halslijn van de kraaghelft, de helft van het aantal gemeten centimeters in stap 1. Knip het patroon uit, waarbij het papier dubbelgevouwen blijft. Het patroon tekenen
Afgeronde kraagjes zijn wat lieflijker, hoekige kraagjes hebben een iets meer serieuze uitstraling.

4. De papieren kraag passen

Vouw het patroon open en pas het papieren model om te controleren of de kraag naar wens is. Zo nodig kun je het patroon aanpassen of desnoods een nieuw, verbeterd, model tekenen.

5. Het patroon uitknippen

Leg de stof dubbel en speld het patroon in zijn geheel op de stof. Knip het patroon uit met een naad van 1 cm rondom. Je hebt nu een binnen- en buitenkant van de kraag.
Je kunt voor de binnenkant ook een ander soort stof of een andere kleur gebruiken.
In plaats van katoen kun je de kraag ook van imitatiebont of leer maken. Gebruik voor de binnenkant dan wel stof, dat draagt en valt lekkerder.

6. De sluiting bepalen

Bepaal of je de kraag voor of achter wilt laten sluiten. Wil je de kraag achter laten sluiten, knip dan de kraag middenachter door. Naai, als de kraag helemaal af is, de kraagdelen middenvoor met een klein steekje aan de binnenkant aan elkaar vast.

7. De kraag versieren

Leg op één van de geknipte kragen de gewenste versieringen, zoals bijvoorbeeld pailletten, veren, kraaltjes of studs en lijm ze met een puntje textiellijm vast. Naai de versiering daarna met borduurgaren vast op de stof.
Heb je de kraag middenachter doorgeknipt, dan moet je één linker- en één rechterhelft versieren! Let op dat je de versiering gelijkmatig verdeelt.
Voor een trendy effect kun je de kraag ook borduren of met textielverf patroontjes op de stof tekenen. Ook kun je ervoor kiezen om de linker- en de rechterkant op een andere manier te versieren.

8. De binnen- en buitenkraag op elkaar rijgen en stikken

Rijg het andere deel van de kraag op het versierde deel met de goede kanten op elkaar (de versiering aan de binnenkant). Stik de delen vast op 1 cm van de rand, waarbij je de halskant open laat.

9. De naden glad strijken

Verwijder de rijgdraad en keer de kraag binnenstebuiten. Leg er een theedoek op (ter bescherming van de versiering) en strijk de naden voorzichtig glad.

10. Het lint bevestigen

Knip het lint doormidden. Leg de lintjes elk in het gekozen uiteinde van de kraag en speld ze vast. Vouw de open rand van de kraag een centimeter naar binnen en stik deze dicht op 2 mm onder de rand. Naai de lintjes vast. Sluit de kraag achter, naai dan de kraagdelen middenvoor aan de binnenkant met een klein steekje aan elkaar vast.
Let op! Het uiteinde waarin je de lintjes speld is bepalend voor de sluiting! In het uiteinde dat aan de voorkant komt voor een voorsluiting, in het uiteinde dat in de hals komt voor een sluiting achter.
Je kunt de kraag ook met een haakje of met een lusje en knoopje laten sluiten.
Mix en match de kraagjes op al je kledingstukken of gebruik ze gewoon als ketting.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!