Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Ditty

Ditty
Heeft 406 instructies gemaakt

Hoe kun je zelf knopen aanzetten?

Omschrijving

Is je knoop eraf gevallen en wil je deze weer aannaaien? Een knoop zelf aanzetten is makkelijk en daarvoor hoef je echt niet naar de kleermaker. Je moet alleen wél even weten hoe je de knoop weer op je kledingstuk kunt naaien. Dit leer je in deze instructievideo. Er wordt duidelijk uitgelegd hoe je gesprongen knopen kunt aanzetten. In de geschreven handleiding onder de video, kun je daarnaast ook nog lezen hoe platte knopen op een steeltje moeten worden aangenaaid. Zelf je kleding repareren is met de juiste instructies helemaal zo moeilijk niet. Het scheelt je geld en ook voor de heren dus geen excuus meer om niet zelf hun gesprongen knopen weer aan te zetten.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het garen afmeten

Knip een stuk garen af van ca. 60 cm en haal de draad door de naald. Haal de beide uiteinden van het garen bij elkaar en leg er een knoopje in. Zo krijg je een stevige, dubbele draad.

2. Het garen aanhechten

Steek een aantal keren aan de verkeerde kant door de stof op de plek waar de knoop moet zitten en trek de draad goed aan, zodat het garen aangehecht zit.

3. De knoop aannaaien

Ga met de naald naar de goede kant van de stof. Neem de knoop en steek de naald met draad op en neer door de gaatjes van de knoop en de stof, van onder naar boven en van boven naar onder. Herhaal dit een keer of zes. Zo kun je de knoop stevig vastzetten zodat deze er niet morgen weer vanaf valt.
Zet de knoop zo aan, dat de draadjes evenwijdig aan de rand van de stof komen te liggen. Niet kruisen!
Alle knopen moeten op precies dezelfde afstand van de rand van de stof zitten!

4. Het garen afhechten

Steek een aantal keren aan de verkeerde kant alleen door de stof, om het garen vast te hechten zodat het niet meer loslaat. Trek het garen stevig aan en knip de draad af.
Platte knopen die vaak gebruikt worden, moeten worden aangezet op een steeltje om te voorkomen dat de stof inscheurt!

5. Knoop op steeltje aanzetten

Neem een extra lange, dubbele draad en hecht de draad aan op de plaats waar de knoop moet komen. Trek de draad door een gaatje in de knoop en breng de knoop in de goede stand. Leg een lucifer op de knoop, steek de naald door een ander gaatje naar de achterkant en door weer een ander gaatje terug naar de voorkant; de draden moeten daarbij over de lucifer vallen. Steek minstens zes keer door de gaatjes en eindig aan de verkeerde kant van de stof. Knoop op steeltje aanzetten

6. De draad winden

Trek de lucifer weg en de knoop omhoog. Ga naar de goede kant van de stof, maar steek daarbij de naald alleen door de stof en niet door de knoop heen. Wind de resterende draad tussen de knoop en de stof om de aanzet draden heen, zodat je een soort steeltje krijgt. Hecht de draad af aan de verkeerde kant van de stof en knip hem af.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!