Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 909 instructies gemaakt

Hoe kun je jezelf voorbereiden op het sollicitatiegesprek?

Omschrijving

Je hebt de ideale baan gevonden! Een vacature die je aanspreekt en nu ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Er zijn waarschijnlijk meer kandidaten die dezelfde functie willen hebben als jij. Daarom is het belangrijk dat je jouw gesprek goed voorbereidt en zo niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. In deze instructievideo leer je een methode voor een goede voorbereiding en verloop van de sollicitatie. Zo is de kans groter dat jij die leuke baan krijgt waarnaar je op zoek bent!

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Informatie raadplegen en vragen stellen

Voor je op sollicitatie gaat zoek je informatie op over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Sta even stil bij belangrijke vragen als: Waarom kies ik voor dit bedrijf, waarom trekt de sector me aan en wat vind ik zo boeiend aan de functie? Oefen deze vragen ook in andere talen.

2. Stippel je reis uit

Stippel je reis op voorhand uit en houd altijd een telefoonnummer bij de hand. Kom liever een half uur te vroeg en wandel nog een blokje in de buurt, dan dat je tien minuten te laat bent!

3. Tijdens het gesprek

Het is belangrijk om tijdens het gesprek kort en bondig te antwoorden. Geef voldoende en juiste informatie. Als je een vraag te persoonlijk vindt, voel je dan niet verplicht om deze te beantwoorden. Durf zelf ook vragen te stellen! Probeer niet te familiaal over te komen.

4. Afsluiting

Wees positief en bescheiden over jezelf. Noem geen slechte dingen over je vorige werkgever. Durf aan het einde van het gesprek gerust te vragen over de verdere procedure. Vergeet niet, het is en blijft een gesprek, geen examen waarvoor je kunt zakken.
Als je het niet bent geworden, kun je achteraf nabellen om te vragen naar de reden. Dit is verstandig om te doen zodat je de feedback kunt meenemen in een volgende sollicitatieprocedure.
  • Hoe kun je open solliciteren via LinkedIn?
  • Opstellen van je cv: 10 valkuilen om te voorkomen.
  • Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!