Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Lisanne

Lisanne
Heeft 55 instructies gemaakt

Wat zijn do's en don'ts bij het opstellen van je CV? Bruikbare tips!

Omschrijving

Een 'curriculum vitae' staat voor je levensloop. In deze tijd is het vaak moeilijk om aan een baan te komen en daarom is het van belang dat als je reageert op een vacature, je sollicitatiebrief en cv er gelikt uit zien! Niet alleen de opmaak van je cv is belangrijk, maar ook welke informatie je wel en niet vermeldt. In deze instructievideo leer je wat do's en don'ts voor het maken van een cv. Je kunt de tips en adviezen teruglezen in de geschreven handleiding hieronder.

Handleiding

1. Teveel randzaken

Leg de nadruk op de hoofdzaak en vermeld niet teveel bijzaken.

2. Spelfouten en data die niet kloppen

Spelfouten op je cv staan slordig en geven een teken af dat je eigenlijk geen nieuwe baan wilt hebben. Tegenwoordig is het zo makkelijk om spelfouten te voorkomen. Denk aan spellingscontroles, mensen die je kunt vragen om je cv na te lezen en standaarden die op internet staan.

3. Het cv moet anti-chronologisch zijn

Zorg ervoor dat je meest recente opleiding of werkervaring bovenaan staat.

4. Internationale organisatie

Als je solliciteert naar een internationale functie is het belangrijk om je cv in het Engels te schrijven. Stuur dus geen Nederlands cv mee voor een internationale vacature.

5. Teveel vaktaal

Je mag best vaktaal gebruiken als het om jouw vak gaat. Als het specifiek voor jouw bedrijf of branche is, dan moet je dit wel uitleggen of toelichten. Iemand die niet uit jouw bedrijf of branche komt, begrijpt deze vaktaal namelijk niet.

6. Ontbreken contactgegevens

Door het ontbreken van contactgegevens is het voor bedrijven moeilijk om je te benaderen op de door hun gewenste manier. Zorg er dus voor dat je volledig bent in de vermelding van je contactgegevens.

7. Het niet noemen van de bedrijfsactiviteit

Wat ben en doe je precies? Het is belangrijk dat je dit toelicht in je cv.

8. Gebruik bullet points

Maak je cv niet te verhalend en gebruik bulletpoints. Zorg ervoor dat je overzicht en helderheid creëert.

9. Referenties

Het staat slordig als de referentie die je noemt op je CV niet op de hoogte is van een mogelijk telefoontje.

10. Offline cv = Online cv

Je cv is niet het enige dat je presenteert. Werkgevers gaan op internet op zoek naar meer gegevens over de sollicitant. Hoe heeft deze persoon zich gepresenteerd in het verleden? Wat heeft die gedaan, hoe is die vindbaar? Denk daarom na over welke uitingen en welke foto's er vindbaar zijn. Zorg ervoor dat je LinkedIn profiel aansluit bij wat je vermeld in je cv.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!