Bewaar deze instructie in een nieuwe afspeellijst of selecteer een bestaande.

Afspeellijsten zijn ook zichtbaar voor andere gebruikers

Bestaande afspeellijsten

WeetHetSnel gebruiker Weethetsnel

Weethetsnel
Heeft 913 instructies gemaakt

Hoe kan iemand je wachtwoord kraken en hoe kun je dit voorkomen?

Omschrijving

Voor websites, betaaldiensten en e-mails zijn wachtwoorden de enige manier om gebruikers te identificeren en toegang tot hun account te geven. Helaas zijn ze ook een geliefd doelwit van hackers. In deze video wordt verteld hoe een wachtwoord in de praktijk wordt gekraakt en hoe je dit kunt voorkomen.

Weethetsnel.nl kan een kleine vergoeding verdienen middels zogenaamde affiliate links in dit artikel.
Handleiding

1. Het kraken van wachtwoorden

Het kraken van wachtwoorden is te vergelijken met het openen van een cijferslot. Voor elke positie is maar één karakter mogelijk. Er zijn 26 kleine letters, 26 hoofdletters, 10 cijfers en 34 leestekens. Dat betekent theoretisch dat er voor ieder karakter in het wachtwoord 96 mogelijkheden zijn.

2. De meest gebruikte methode van kraken: Brute force

Bij de methode Brute force probeert de aanvaller het wachtwoord met behulp van een geautomatiseerd proces te ontdekken. In een hoog tempo worden bestaande woorden en combinaties van cijfers, letters en leestekens geprobeerd. Wachtwoorden met weinig karakters zijn met deze methode heel snel gekraakt. Hetzelfde geldt voor wachtwoorden die bestaan uit een woord dat in een woordenboek is te vinden.

3. Een wachtwoord gemaakt met een combinatie van karakters

Vaak wordt aangeraden een wachtwoord te maken dat bestaat uit een combinatie van letters, cijfers en leestekens. Zo'n combinatie is echter moeilijk te onthouden. Bovendien is een dergelijk wachtwoord niet veiliger dan een willekeurig gekozen combinatie van alleen hoofd- en kleine letters.

4. Wat voorbeelden van snel of minder snel te kraken wachtwoorden

Een wachtwoord van 7 karakters dat bestaat uit kleine letters, leestekens en cijfers heeft 70 mogelijkheden ( 26 + 34 + 10) voor 7 karakters en zal in iets meer dan een uur worden gekraakt.
Het wachtwoord hutsDaKo is makkelijk te onthouden en lijkt daardoor sneller te kunnen worden gekraakt. Echter dit wachtwoord bestaat uit kleine- en hoofdletters, waardoor er 52 mogelijkheden zijn voor 8 karakters ( 26 + 26). Doordat het wachtwoord 8 i.p.v. 7 karakters heeft, zal het ruim 7 uur duren voordat dit wachtwoord is gekraakt.

5. Hele lange wachtwoorden

Ieder extra aan een wachtwoord toegevoegd karakter maakt het kraken moeilijker. Daarom is het veel veiliger een wachtzin (passphrase), een zin die uit minimaal 5 woorden bestaat, te gebruiken dan een wachtwoord.
Het gebruik van wachtzinnen wordt besproken in de video 'Hoe kun je een veilige wachtzin maken i.p.v. een kort wachtwoord?'.
Tips of opmerkingen? Plaats deze hier!